e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Η Oslo Society στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου

Την Τρίτη, 25 Απριλίου 2023, επισκέφθηκε το ιστορικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, η Oslo Society, ένας σύλλογος που ιδρύθηκε το 1811 και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Όσλο της Νορβηγίας, ενώ είναι ενεργό μέλος του Δικτύου Europa Nostra (Oslo Byes Vel).

Εικόνα του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστού

Με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστού (25 Απριλίου), το "Νυχθημερόν" θέτει προσκυνηματικά στο ηλεκτρονικό εικονοστάσι του, ένα εικόνισμα του τιμωμένου Αγίου, ιστορημένο από τον ζακύνθιο αγιογράφο - ζωγράφο ΝΙΚΟ ΜΠΙΑΖΗ-ΣΕΝΤΗ, έργο του 2011. Βρίσκεται στο διάζωμα του δωδεκάορτου στο Παρεκκλήσιο των Αγίων Ταξιαρχών και Νικολάου Βανάτου Ζακύνθου.

Ανακοινωθέν Αγίας και Ιεράς Συνόδου περί π. Αγαθαγγέλου Σίσκου (25.4.2023)

Συνῆλθε σήμερον, 25ην Ἀπριλίου 2023, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, ἐνώπιον τῆς ὁποίας ὁ Πατριάρχης ἔθεσε τό ἀνακύψαν θέμα τοῦ Ἀρχειοφύλακος Μ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Ἀγαθαγγέλου Σίσκου. 

Μετ᾿ ἀνταλλαγήν ἀπόψεων καί ληφθείσης ὑπ᾿ ὄψιν τῆς ὡς ἐκ τῶν συμβεβηκότων δυσφημήσεως τοῦ θεσμοῦ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, ἀπεφασίσθη ὅπως τεθῇ τέρμα εἰς τήν ἐν Φαναρίῳ διακονίαν τοῦ ὡς ἄνω κληρικοῦ. 

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Επικήδειος Λόγος για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Νικομηδείας Ιωακείμ (+20.4.2023)

ΛΟΓΟΣ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ 

ΤΩι ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗι ΓΕΡΟΝΤΙ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ ΚΥΡΩι ΙΩΑΚΕΙΜ 

ΕΚΦΩΝΗΘΕΙΣ ΕΝ ΦΑΝΑΡΙΩι, ΤΗι κ΄ΑΠΡΙΛΙΟΥ ؍βκγ΄,

ΥΠΟ 

ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΒΟΣΠΟΡΙΟΥ ΜΑΓΚΑΦΑ,

ΥΠΟΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

«…αἱ (…) ὁδοὶ τῶν δικαίων ὁμοίως φωτὶ λάμπουσι, 

προπορεύονται καὶ φωτίζουσιν, ἕως κατορθώσῃ ἡ ἡμέρα·…» 

[Παρ. δʹ, 18]

Ο Άγιος Ευαγγελιστής Μάρκος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Οι τέσσερις ιεροί ευαγγελιστές, ο Ματθαίος, ο Μάρκος, ο Λουκάς και ο Ιωάννης, κατέχουν ξεχωριστή θέση στην Εκκλησία μας, διότι επιλέχτηκαν από το Θεό να καταγράψουν τη Θεία Αποκάλυψη, δηλαδή τα Ιερά Ευαγγέλια, τα οποία περιέχουν τη ζωή και τη διδασκαλία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και τον τρόπο της σωτηρίας μας. Στην παρούσα σύντομη εργασία μας θα κάνουμε λόγο για τον Μάρκο και το περιεχόμενο του Ευαγγελίου του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για την Ημέρα των ANZACs | Message from Archbishop Makarios on ANZAC Day

«Οι ANZACs έχουν καταγραφεί ως πρότυπα ανιδιοτέλειας και αυτοθυσίας στη συνείδηση του ελληνικού λαού», σημειώνει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, σε μήνυμά του για τη σημερινή εθνική εορτή της Αυστραλίας, την Ημέρα των ANZACs. Ο Σεβασμιώτατος υπενθυμίζει, εξάλλου, ότι «τα χώματα της πατρίδος μας, από τη Λήμνο μέχρι την Κρήτη, και σε πολλές ακόμη γωνιές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος, είναι ποτισμένα με το αίμα εκατοντάδων Αυστραλών στρατιωτών». Αναφέρεται δε μετ’ ευγνωμοσύνης στους Αυστραλούς που το 1941 αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της Κρήτης, ενός τόπου «που δεν ήταν, αλλά έγινε και δικός τους».