e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Παναγούλα Βανάτου: Κυριακή Αγ. Πάντων 2023 και μνήμη Αγ. Λουκά Ιατρού

Τιμωμένης της σεπτής μνήμης του θαυματουργού Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, εορτάσαμε τη μαρτυρική αυτή φυσιογνωμία του 20ού αιώνα, εδώ στην Ενορία μας, σήμερα το πρωί, Κυριακή των Αγίων Πάντων, 11 Ιουνίου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου. 

Ο Κιέβου Επιφάνιος προς Οικουμενικό Πατριάρχη | Митрополит Епіфаній привітав Патріарха Варфоломія з Днем тезоіменитства [gr-ua]


Παναγιώτατε καί Θειότατε Ἀρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης καί Οἰκουμενικέ Πατριάρχα, ἐν Χριστῷ τῷ Θεῷ λίαν ἀγαπητέ καί περιπόθητε ἀδελφέ καί συλλειτουργέ τῆς ἡμῶν Μετριότητος κύριε κύριε ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΕ, τήν Ὑμετέραν Θειοτάτην Παναγιότητα ἐνθέρμως ἐν Κυρίῳ περιπτυσσόμενοι, ὑπερήδιστα προσαγορεύομεν.

Ο Κιέβου Επιφάνιος, Κυριακή Αγ. Πάντων 2023, με διπλή χειροτονία [video-photos]

Την Κυριακή των Αγίων Πάντων, την πρώτη μετά την Πεντηκοστή, 11 Ιουνίου 2023, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ των Χρυσών Τρούλων της πρωτεύουσας.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ευχήθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε τις θερμές ευχές της Εξοχ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, σήμερα, Κυριακή, 11 Ιουνίου 2023, με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής.

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου κατά την Θεία Λειτουργία των Ονομαστηρίων του

Ὁμιλία τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῶν Ὀνομαστηρίων Του 
(Πατριαρχικός Ναός, 11 Ἰουνίου 2023)

Οικουμενικός Πατριάρχης: Παραμένομεν, επιμένομεν και υπομένομεν

Επί τη μνήμη των Αγίων ενδόξων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, ημέρα των σεπτών Πατριαρχικών Ονομαστηρίων, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πάντων, 11 Ιουνίου 2023, κατά την θεία Λειτουργία, στον Π. Πατριαρχικό Ναό. 

Τιμώντας τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό στη Μονή Δοβρά Βεροίας [photos-video]


Την Κυριακή, 11 Ιουνίου 2023, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας τελέστηκε λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή της οσιακής κοιμήσεως του Θαυματουργού Αγίου.

Μητρόπολη Ζάμπιας: Χειροτονία Διακόνου για την Επισκοπή Μοζαμβίκης

Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, εορτή των Αγίων Πάντων, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης τέλεσε την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στη Λουσάκα πλαισιωμένος υπό των εφημερίων της Μητροπόλεως π. Αρσενίου, π. Φιλίππου και του Διακόνου της Μητροπόλεως π. Προδρόμου.

Η Θρονική Εορτή της Εκκλησίας της Κύπρου [video]


11 Ιουνίου 2023. Θρονική Εορτή της Εκκλησίας της Κύπρου. Εορτή Αγίων Πάντων, Αγίων Αποστόλων Βαρνάβα και Βαρθολομαίου. Καθεδρικός Ναός Αγίου Βαρνάβα Λευκωσίας. Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεστώτος του Μακ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου. Εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρέστη συλλειτουργών ο Σεβ. Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέου, ο οποίος μάλιστα ανέγνωσε σεπτό Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Αχρίδος Στέφανος προς Οικουμενικό Πατριάρχη: Με υπομονή και ταπεινά περιμένουμε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας


Παναγιώτατε,

Στην ταπεινοφροσύνη πλούσιος, στην αγάπη πλουσιοπάροχος, στην καρδιά αγαθός, στην συγχώρηση ταχύς, στην δωροδοσία δίκαιος, εν Χριστώ σεβαστέ Αρχιεράρχα της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και φίλτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα κ.κ. Βαρθολομαίε, δεν κρύβοντας και λειτουργικώς γευόμενοι τους καρπούς της καθολικότητας, αγκαλιάζουμε την Παναγιότητά Σας και Σας χαιρετίζουμε από τη θεόσωστη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

Λόγος Αγ. Λουκά του Ιατρού για την Κυριακή των Αγίων Πάντων


Κάθε ημέρα του έτους η Αγία μας Εκκλησία την αφιερώνει στην μνήμη κάποιου Αγίου ή και μερικών αγίων μαζί. Σ’ αυτούς συγκαταλέγονται οι άγιοι που είναι γνωστοί και έκαναν θαύματα όταν ζούσαν ή από τα λείψανα των οποίων γίνονταν θαύματα.

Αυστραλίας Μακάριος: «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παράδειγμα προς μίμηση για τη θυσιαστική του αγάπη»

«Η Ορθοδοξία είναι ευλογημένη που έχει έναν τόσο χαρισματικό άνθρωπο, να λάμπει σαν φάρος για να τον βλέπουν όλοι και να μιμούνται το παράδειγμα της θυσιαστικής του αγάπης», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, αναφερόμενος στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, με αφορμή τα ονομαστήριά Του, τα οποία εορτάστηκαν με λαμπρότητα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βρισβάνης.

Φανάρι: Κυριακή Αγ. Πάντων 2023 και Ονομαστήρια Οικουμενικού Πατριάρχου [video-photos]


Σήμερα, 11.6.2023. Κυριακή των Αγίων Πάντων και μνήμη του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε, επί τοις ονομαστηρίοις Του, κατά την Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, εν συγχοροστασία μετά των Αρχιερέων του Θρόνου και Αρχιερέων από το εξωτερικό. 
        Μετά την Απόλυση, τον εορτάζοντα Προκαθήμενο προσφώνησε ο πρώτος τη τάξει των Ιεραρχών Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και αντιφώνησε ο Πατριάρχης. 
 Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

Ἀκροστιχίς Βαρθολομαίῳ 2023. Ποιητικόν κανίσκιον π. Παν. Καποδίστρια

Βαρύς σκιος τν ρχαίων πουλιν πάνω π’ τήν Πόλη

χθοφόρο τῶν ἐλπίδων τους Σέ γνωρίζουν οἱ Ρωμηοί

Ρακένδυτες ο προσδοκίες κρέμονται πό ‘Σέ καί σχύουν

Θανάτων ναίρεση κάθε χοροστασία

λοκαιόμενες καρδιές θάλλουν ἀπό τή στάχτη τους

Λατρεες εερέθιστες ψάλλουν “Χριστός Ανέστη”

μορφις παραλήρημα

Μνημοσύνης μνμα χλοερό

κλειστα βημόθυρα πρός τό μέγα Φς

στορίες ταπεινές λαλέουσες πολλά

λάνθιστες ο αλές τς κάθε Ίμβρου

Σήματα ψυχν προαναστάσιμων ν γρηγόρσει.

[Βανάτο Ζακύνθου, 10.6.2023]


Πάντες οι Άγιοι, τα κοσμήματα της Εκκλησίας


Ομιλία στην Κυριακή των Αγίων Πάντων, 
από τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

«Η μνήμη αύτη των Αγίων απάντων, καθάπερ άλλος ουρανός απαστράπτει, ως ήλιον μεν λάμποντα εν μέσω τον Χριστόν, έχων ως σελήνην δε, την αγίαν Παρθένον, και ως άστρα φαίνοντα, κύκλω Πάντας Αγίους. Διό οι εορτάζοντες αυτήν, νουν και καρδίαν, αεί ελλαμπόμεθα».

Με την αρμόζουσα συστολή στρέφουμε τα μάτια της ψυχής και ατενίζουμε το υψηλότατο πνευματικό ανάστημα Όλων των Αγίων, των οποίων μ’ αισθήματα κατάνυξης και πνευματικής ευφροσύνης τελούμε σήμερα τη μνήμη, αντιλαμβανόμενοι την ουράνια δόξα και χάρη, που ήδη εκείνοι απολαμβάνουν.

Παντοτινή γιορτή το Πάσχα


Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Μὲ τὴν Κυριακὴ τῶν Ἁγίων Πάντων κλείνει ὁ μεγαλύτερος κύκλος ἑορτῶν τοῦ ἔτους μὲ ἐπίκεντρο τὸ Πάσχα. Οἱ ἑορτὲς αὐτὲς εἶναι κινητές. Ἐκτείνονται σὲ 18 ἑβδομάδες. Δέκα ἑβδομάδες τοῦ κατανυκτικοῦ Τριῳδίου, ἐκ τῶν ὁποίων οἱ τρεῖς πρῶτες εἰσάγουν προπαρασκευαστικὰ στὶς ἑπόμενες ἑπτὰ τῆς νηστείας (ἕξι τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς καὶ μία τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδας) καὶ ὀκτὼ ἑβδομάδες τοῦ Τριῳδίου τῶν ρόδων (Πεντηκοσταρίου). Ὁ ὑπερτετραμηνιαῖος αὐτὸς κύκλος ἐπηρεάζει βαθιὰ τὸ ἐκκλησιαστικὸ λειτουργικὸ γίγνεσθαι, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ χρωματίζει ἔντονα μὲ τὸ σταυροαναστάσιμο ὕφος του τὴ λατρευτικὴ θεοδρομία τοῦ ὅλου ἐνιαυτοῦ.

Μιμούμενοι τους Αγίους Πάντες

ΟΜΙΛΙΑ

ΣΤΗΝ KΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

11 Ιουνίου 2023

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Oι Απόστολοι του Κυρίου μας, που φωτίστηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής από το Άγιο Πνεύμα, αποτέλεσαν τον πρώτο κρίκο μιας ατελείωτης αλυσίδας Αγίων (μαρτύρων και οσίων) που φτάνει έως τις μέρες μας και διαρκώς επεκτείνεται στο μέλλον, μέχρι την συντέλεια του κόσμου.

"Οἱ ἅγιοι πάντες διὰ πίστεως κατηγωνίσαντο βασιλείας" (Εβρ. 11, 33)

"Ὅλοι οἱ ἅγιοι μὲ τὴν πίστη κατατρόπωσαν βασίλεια". 

Το όνειρο κάθε χριστιανού είναι η αγιότητα. Ακόμη κι αν η κοσμική πραγματικότητα, οι υπομνήσεις και οι υποβολές των ανθρωπίνων πραγμάτων μάς προσανατολίζουν στα του χρόνου της ζωής, κατά βάθος, από τη στιγμή ήδη του βαπτίσματός μας, από τη στιγμή που μετέχουμε στην θεία λειτουργία, στην ευχαριστιακή σύναξη των πιστών, από τη στιγμή που γιορτάζουμε τον Χριστό, την παναγία, τους Αγίους, έχουμε χαράξει τον προσανατολισμό της ζωής μας. Μπορεί να μην είμαστε καθόλου έτοιμοι να κάνουμε πράξη το "πάσαν νυν βιοτικήν αποθώμεθα μέριμναν", καθώς οι μέριμνες του βίου είναι πανίσχυρες και μας γεμίζουν ευχαρίστηση. Μπορεί το περιβάλλον μας, οι οικείοι, οι φίλοι, ο κόσμος στον οποίο ζούμε να μας σπρώχνουν να παραμένουμε στις χαρές του παρόντες, από τις πιο απλές όπως το φαγητό, έως τις πιο απαιτητικές, όπως το να χαρούμε τη ζωή μας. Κατά βάθος όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αγιότητα.

ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ: «Τοσούτον έχοντες περικείμενον ημίν νέφος»

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η τελευταία Κυριακή των κινητών εορτών του έτους, είναι αφιερωμένη στους Αγίους Πάντες.  Η αγία μας Εκκλησία αφιέρωσε αυτή την Κυριακή, για να τιμήσει όλους τους αγίους της, φανερούς και αφανείς, αποστόλους, μάρτυρες, πατέρες, ομολογητές, ασκητές, λαϊκούς, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ακόμη και νήπια, οι οποίοι διέπρεψαν στην πίστη και στην αρετή. Όρισε δε η εορτή των Αγίων Πάντων να εορτάζεται την επομένη Κυριακή από της Πεντηκοστής, όχι τυχαία. Η επιδημία του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο και η ίδρυση της Εκκλησίας δημιουργούν αγίους. Μόνο δια του Αγίου Πνεύματος και εν τη Εκκλησία συνίσταται η αγιότητα. Μόνο μέσα στην Εκκλησία μπορεί να γίνει κάποιος άγιος και ποτέ και πουθενά αλλού. Δεν είναι επίσης τυχαίο πως τους προ Χριστού ενάρετους και πιστούς της Παλαιάς Διαθήκης δεν τους αποκαλεί αγίους, αλλά δικαίους.