e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Κυριακή Β΄ Ματθαίου, 18.6.2023, στην Παναγούλα Βανάτου


Πρωί Κυριακής Β΄ Ματθαίου, 18 Ιουνίου 2023, στην Παναγούλα Βανάτου, η κρυριακάτικη Ευχαριστιακή Σύναξη, ιερουργούντος του Εφημερίου π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ψαλλόντων δε των κ.κ. Σταματίου Ζούλα, Σπυρίδωνος Σαρατσένου και Σπυρίδωνος Δρογγίτη.
        Εξ αυτών, ο κ. Ζούλας, εξαίρετος εκκλησιαστικός ομιλητής, απευθύνθηκε με ψυχωφελείς λόγους προς το εκκλησίασμα.
        Τέλος, έγινε το Μνημόσυνο του μακαριστού Ενορίτη μας ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΚΑΚΗ, ένα χρόνο μετά την εκδημία του προς Κύριον.

Τρισάγιο για τους ναυαγούς της Πύλου από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας

Στην προβλήτα του λιμανιού της Καλαμάτας, στο σημείο όπου από την περασμένη Τετάρτη έχουν στραφεί τα βλέμματα και η σκέψη όλων μας, εκεί που η ζωή με τον θάνατο στάθηκαν αντίκρυ ο ένας στον άλλον, εκεί τελέστηκε το μεσημέρι της Κυριακής, 18 Ιουνίου2023, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού ναυαγίου που έλαβε χώρα το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ανοικτά της Πύλου.

Περί την ζωαρχικήν συντήρησιν της Notre Dame de Paris

ὑπό

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

«Ἐν Ἐκκλησίαις εὐλογεῖτε τόν Θεόν» (Ψαλμ. 67,27)

Ταλίν Εσθονίας: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ομίλησε στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) [video]


Ταλίν της Εσθονίας, σήμερα, 18 Ιουνίου 2023, το μεσημέρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πραγματοποίησε αγγλιστί την κεντρική ομιλία στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, με το πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα: “What are our Ecumenical tasks in future Europe?”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κοντά στους ομογενείς της περιφερειακής πόλης Albury

Την περιφερειακή πόλη Albury, η οποία ευρίσκεται στα σύνορα των Πολιτειών της Νέας Νοτίου Ουαλίας και της Βικτώριας, επισκέφθηκε την Κυριακή, 18 Ιουνίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος. Με πολλή συγκίνηση και σεβασμό, ο Αρχιεπίσκοπος πέρασε το κατώφλι της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας των Αγίων Αρχαγγέλων και χοροστάτησε στον Όρθρο, ενώ προεξήρχε της κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας. Επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψή του στην ελληνορθόδοξη κοινότητα του Albury, εξ ου και έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους ομογενείς που διαβιούν σε αυτή την περιφερειακή πόλη, συμπεριλαμβανομένων πολλών νέων παιδιών τα οποία λάμπρυναν με την παρουσία τους τη λατρευτική σύναξη.

Ταλίν Εσθονίας: Πανορθόδοξη Θ. Λειτουργία, με Πατριαρχική Χοροστασία, στον Καθεδρικό Αγ. Συμεών και Άννης [photos - video - andress by Patriarch]

Επιμέλεια παρουσίασης: π. Παν. Καποδίστριας | Νυχθημερόν
 
Ορθόδοξοι εκπρόσωποι και προσκεκλημένοι της Γενικής Συνέλευσης του Συνεδρίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Ταλίν, σήμερα εκκλησιάσθηκαν μαζί με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος χοροστάτησε και ομίλησε, κατά τη Πανορθόδοξη Θεία Λειτουργία,  στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Συμεών και Άννας. 

Ιστορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου στην πόλη Wagga Wagga

Με απερίγραπτα συναισθήματα χαράς και συγκινήσεως υποδέχθηκαν τον Ποιμενάρχη τους, Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, τα μέλη της ελληνορθόδοξης κοινότητας της πόλεως Wagga Wagga. Η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 17 Ιουνίου '23, και είχε ιστορικό χαρακτήρα, καθότι επρόκειτο για την πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια, που οι ομογενείς της μικρής αυτής περιφερειακής πόλεως της Νέας Νοτίου Ουαλίας υποδέχονταν στον τόπο τους τον Αρχιεπίσκοπο και Πνευματικό τους Πατέρα.

"Φύσει τα του νόμου ποιούσι"

"Ὅταν γὰρ ἔθνη τὰ μὴ νόμον ἔχοντα φύσει τὰ τοῦ νόμου ποιῇ, οὗτοι νόμον μὴ ἔχοντες ἑαυτοῖς εἰσι νόμος, οἵτινες ἐνδείκνυνται τὸ ἔργον τοῦ νόμου γραπτὸν ἐν ταῖς καρδίαις αὐτῶν, συμμαρτυρούσης αὐτῶν τῆς συνειδήσεως καὶ μεταξὺ ἀλλήλων τῶν λογισμῶν κατηγορούντων ἢ καὶ ἀπολογουμένων" (Ρωμ. 2, 14-15).
"Ὅταν οἱ ἐθνικοὶ ποὺ δὲν ἔχουν τὸν νόμο, ἐφαρμόζουν τίς διατάξεις τοῦ νόμου ἐκ φύσεως, τότε, ἂν καὶ δὲν ἔχουν νόμο, ἔχουν τὸν ἑαυτό τους ὡς νόμο, διότι ἀποδεικνύουν ὅτι τὸ ἔργο ποὺ ζητεῖ ὁ νόμος εἶναι γραμμένο στὶς καρδιές τους. Ταυτόχρονα ἐπιμαρτυρεῖ καὶ ἡ συνείδησή τους, καὶ οἱ σκέψεις τους μεταξύ τους κατηγοροῦν ἢ καὶ ἀπολογοῦνται".

Η εργασία, δείγμα σωματικής και πνευματικής υγείας

ΟΜΙΛΙΑ

ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ,

18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης