e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Αγκερυκός Ζακύνθου: Πανηγυρικός Εσπερινός τιμώντας τους Αγίους Κήρυκο και Ιουλίττα


Δειλινό Παρασκευής, 14ης Ιουλίου 2023, στην κωμόπολη Αγκερυκός (εκ του: Άγιος Κήρυκος) Ζακύνθου, εψάλη πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμήν των Αγίων Μαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίττας, στον Ναό τους, εφόρων και πολιούχων της Ενορίας. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας χαιρετίζει την προτεινόμενη άρση των περιορισμών στην ψήφο των Απόδημων Ελλήνων

Την απόφαση της Ελληνικής Κυβερνήσεως να θέσει σε δημόσια διαβούλευση και να προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο: «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», χαιρετίζει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

Σε κλίμα αμοιβαίας αγάπης και σεβασμού πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη και στον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, στο γραφείο του κ. Αρχηγού στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στις 14 Ιουλίου 2023. 

Εορτή Αγ. Νικοδήμου Αγιορείτου στην Μπόχαλη Ζακύνθου. Ονομαστήρια Εφημερίου [photos-video]


Σήμερα το πρωί, 14 Ιουλίου 2023, στον Ναό της Χρυσοπηγής Μποχάλεως Ζακύνθου, τιμήθηκε η μνήμη του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, καθώς ο οικείος Εφημέριος, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κεφαλληνός, άγει τα ονομαστήριά του. 

Ενημέρωση νέας Υπουργού Τουρισμού για δράσεις Συνοδικού Γραφείου Ποσκυνηματικών Περιηγήσεως Εκκλησίας Ελλάδος

Ωριαία συνάντηση συνεργασίας του Εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, Γραμματέως της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου επί των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, και ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης επί των θεμάτων των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Γραφείο της νέας Υπουργού Τουρισμού κ. Όλγας Κεφαλογιάννη μετά από πρωτοβουλία της Εξοχωτάτης κ. Υπουργού Τουρισμού.

Στον Οικουμενικό Πατριάρχη Αντιπροσωπεία Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Εκκλησίας Ελλάδος

Πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ενημερωτική συνάντηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, Γραμματέως, και του Ελλογιμωτάτου κ. Θεόδωρου Πιτταρά, Μέλους της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι.

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο φωτισμένος ασκητής των νεότερων χρόνων

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Στις 14 Ιουλίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη. Πρόκειται για μια σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα του 18ου αιώνα, η οποία έβαλε τη δική της σφραγίδα στην Εκκλησία και το Γένος μας την κρίσιμη εκείνη περίοδο, όπου η Οθωμανική αυτοκρατορία βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής της. Συνετέλεσε επίσης στην αποσόβηση του κινδύνου της αλλοιώσεως του ορθοδόξου φρονήματος, από την επέλαση πολυαρίθμων παπικών και προτεσταντικών «ιεραποστόλων», οι οποίοι ασκούσαν ασφυκτικό προσηλυτισμό εις βάρος των υποδούλων Ορθοδόξων Ελλήνων. Ο άγιος Νικόδημος, με τον πολύπλευρο αγώνα του βοήθησε τα μέγιστα για τη σωτηρία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.