e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Νοερό προσκύνημα στις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας {δ΄ μέρος} [video]


Το απόγευμα της Πέμπτης, 31ης Αυγούστου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στη σειρά των διαδικτυακών εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» ανέπτυξε το τέταρτο μέρος της ομιλίας του με θέμα: «Οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας μας»

Αντιφώνηση Γεωργίου Βλαντή κατά τη χειροθεσία του σε Άρχοντα Ιερομνήμονα (Μονή Βαλουκλή, 31.8.23)


Παναγιώτατε,

Όταν εξελέγητε στον θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, ήμουν μαθητής της Πρώτης Γυμνασίου. Ανήκω σε μια γενιά της οποίας οι βιωματικές παραστάσεις για το τί εστί Οικουμενικό Πατριαρχείο συνδέονται πρωταρχικά και αναπόσπαστα με το πρόσωπό Σας. Η οραματική ευφυία της πατριαρχίας Σας, η γλυκειά αυστηρότητα της παρουσίας Σας, η αρχοντιά της αδέκαστης αισθητικής Σας, η γενναιόδωρη αξιοπρέπειά Σας έναντι όσων εκίνησαν και συνεχίζουν να κινούν την πτέρναν, συνιστούν μια υπέροχη συμπύκνωση του τί εστί το Φανάρι και μια εύγλωττη εισαγωγή στην παράδοσή του. Αποτελεί τύχη αγαθή να ανδρώνεται κανείς θεολογικά κατά τις δεκαετίες της πατριαρχικής διακονίας Σας.

Ο Υφυπουργός Eξωτερικών της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Συνάντηση με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο είχε την Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023, ο Εξοχ. Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο οποίος θα παραστεί, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, στην αυριανή εορτή της Ινδίκτου. 

Μονή Βαλουκλή: Εσπερινός Αρχής Ινδίκτου 2023 - Άρχων Ιερομνήμων ο θεολόγος Γεώργιος Βλαντής [video-photos]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος απόψε, Πέμπτη 31η Αυγούστου 2023, κατά την Ακολουθία του Μ. Εσπερινού της Ινδίκτου στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου και παρισταμένων πολλών Αρχιερέων του Θρόνου από την Κωνσταντινούπολη και το εξωτερικό, Αρχόντων της Μ.τ.Χ.Ε., του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Γεωργίου Κώτσηρα και πολλών πιστών.

Εορτή Παναγίας της Παυσολύπης στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παυσολύπης, της οποίας η ιερά εικόνα φυλάσσεται στο ναΰδριο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εορτάστηκε την Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023, με την τέλεση του εορτίου Όρθρου και Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του εκ των μελών της Εφορείας της Σχολής, Σεβ. Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέου.

Οικουμενικός Πατριάρχης προς τον Κιέβου: "Προσευχόμαστε για τον λαό της Ουκρανίας, που υποφέρει από άδικη, διαβολική επιθετικότητα "


Επιμέλεια πληροφοριών από pomisna.info/uk/ : π. Παν. Καποδίστριας

Στις 31 Αυγούστου 2023, στο εν Φαναρίω Οικουμενικό Πατριαρχείο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνας Εμμανουήλ και ο Μητροπολίτης Μπίλα Τσέρκβα Ευστράτιος.

Ο Δρ Χρήστος Καρύδης μιλά για τη συντήρηση της Αγίας Ζώνης της Παναγίας [Istorima | podcast]

ΑΚΟΥΣΤΕ ακολούθως το podcast, από το προφορικό αρχείο Istorima / Stavros Niarchos Foundation με τον νέο Πρόεδρο του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, συντηρητή έργων τέχνης, αναπλ. καθηγητή ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΡΥΔΗ

Διεθνές Οικολογικό Σχολείο από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Μία νέα πρόταση, προβάλλει η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), στο πλαίσιο των δράσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το περιβάλλον – άλλωστε η 1η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα προσευχής υπέρ της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει την αρχή του Εκκλησιαστικού έτους, την καλουμένη ως «Αρχή της Ινδίκτου».