e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Θεοφάνια 2024 στον Ιορδάνη Ποταμό και στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως [video-photos]

Η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων εορτάστηκε στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, στα Ιεροσόλυμα, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024.

Στο Καθολικό ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος τέλεσε την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού εν ψαλμῳδία των κατανυκτικών τροπαρίων των Θεοφανείων και των ευχών του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων,. Εκ του ηγιασμένου ύδατος έλαβαν και αγιάστηκαν οι πιστοί.

Εν συνεχεία, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Πανάγιο Τάφο, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου κ.κ. Θεοφίλου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και των Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπων Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου και Λύδδης κ. Δημητρίου, ψάλλοντος του Ιεροδιακόνου Συμεών και του π. Ιωάννου και μετεχόντων πιστών από τα Ιεροσόλυμα, με λίγους προσκυνητές λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Δημητρίου Αγγελοσοπούλου και της Προξένου  κ. Άννης Μάντικα.

Ο Μακαριώτατος αγίασε πάντες με τον Τίμιο Σταυρό, τον περιέχοντα Τίμιο Ξύλο και με αγιασμένο ύδωρ της τελετής του του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων.

Ληξάσης της Ακολουθίας, η Πατριαρχική Συνοδεία ανήλθε στα Πατριαρχεία, όπου ο Μακαριώτατος ευχήθηκε καταλλήλως σε όλους.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 18η Ιανουαρίου, ανεγνώσθησαν οι Μεγάλες Ώρες των Θεοφανείων στον μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος, προεξάρχοντος του Πατριάρχου Ιεροσολύμων, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και τελέστηκε ο Αγιασμός της Παραμονής Θεοφανείων, δια του οποίου αγιάστηκαν ο Ναός και οι πιστοί, και μετά την απόλυση έλαβε χώρα η άνοδος στα Πατριαρχεία, όπου εψάλη το «ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου Σου, Κύριε…», αγιάστηκε η αίθουσα και ο Μακαριώτατος ανέμενε την Αρχιερατική Συνοδεία υπό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου, φέροντος τον Αγιασμό από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Ακολούθως, στις 9:00 π.μ., ο Μακαριώτατος ανεχώρησε για την Ιεριχώ, όπου επισκέφθηκε α. την Ιερά Μονή του Προφήτου Ελισσαίου και της Συκομορέας του Ζακχαίου, όπου δέχθηκε μικρά αναψυχή υπό του ηγουμένου Αρχιμανδρίτου π. Παρθενίου, β. την Νομάρχη της Ιεριχούς κ. Γιούσρα Σουέτη και έφθασε στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου, ανακαινισθείσα υπό του Τελετάρχου του Πατριαρχείου, Αρχιμανδρίτου π. Βαρθολομαίου.

Στην ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου στον Ιορδάνη την Πέμπτη, ανεγνώσθησαν οι Βασιλικές Ώρες των Θεοφανείων, τελέστηκε Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου υπό του Αρχιμανδρίτου Μελετίου.

Αμα τη αφίξει του Μακαριωτάτου, ανεπέμφθη δέηση και άρχισε η εν λιτανεία και ψαλμωδία κάθοδος προς την Δυτική Όχθη του Ιορδάνη ποταμού.

Μετά ταύτα, άρχισε η εν λιτανεία και ψαλμωδία του «ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου Σου Κύριε» κάθοδος προς την δυτική όχθη του Ιορδάνη ποταμού, όπου επί της στημένης εξέδρας τελέστηκε υπό του Μακαριωτάτου ο Εσπερινός των Θεοφανείων και ο Αγιασμός της Παραμονής των Θεοφανείων.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος κατήλθε στα ύδατα του Ιορδάνη και από της βάρκας άγίασε τα ύδατα αυτού, τα οποία αγίασε διά της βαπτίσεως Αυτού ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός για την απαλλαγή μας από το προπατορικό αμάρτημα και την εξουσία του διαβόλου και τη σωτηρία μας.

Αγιαζομένων των υδάτων, εψάλη και πάλι το «ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου Σου Κύριε», με χαρά και αγαλλίαση, από τον συμμετέχοντα περιορισμένο αριθμό προσκυνητών, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Δημητρίου Αγγελοσοπούλου και του Πρέσβη της Γεωργίας κ. Λάσα.

Επί τη εορτή παρετέθη νηστήσιμη τράπεζα υπό του ανακαινιστού της Μονής του Τιμίου Προδρόμου Αρχιμανδρίτου π. Βαρθολομαίου, ενώ στη συνέχεια, η Πατριαρχική Συνοδεία, αφού επισκέφθηκε την Ιερά Μονή του Αββά Γερασίμου του Ιορδανίτου, επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα.







































Δεν υπάρχουν σχόλια: