e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Εμφύλιος πόλεμος στην Ρωσική Εκκλησία

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει στο “βαθύ κράτος” της Ρωσικής Εκκλησίας, με απρόβλεπτες διαστάσεις και εξελίξεις ραγδαίες.

Ο καθηρημένος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μητροπολίτης πρώην Κλιν Λεωνίδας, ο και “έξαρχος” τάχα της Αφρικής κάποτε, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα: Απολύθηκε από τη θέση του πρύτανη της Εκκλησίας των Αγίων Πάντων Μόσχας, καθαιρέθηκε, εν συνεχεία, από την “Πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής”, τοποθετήθηκε σε μία μητρόπολη στην Αρμενία από την οποία επίσης καθaiρέθηκε μέσα σε δύο μήνες και εισήλθε στις τάξεις των “εφησυχαζόντων” ιεραρχών του Πατριαρχείου Μόσχας.

Είχαμε γράψει για το οριστικό τέλος του πρ. Κλιν Λεωνίδα.

Φαίνεται, όμως, ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά, καθώς ο ρώσος πρ. ιεράρχης, έχει πέσει πλέον στη απόλυτη δυσμένεια του Μόσχας Κυρίλλου και έχει παραπεμφθεί σε εκκλησιαστικό δικαστήριο με το ερώτημα της καθαίρεσης! Βέβαια καθηρημένος είναι – και μάλιστα από το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας – αλλά πραγματικά δεν είναι λίγο να καθαιρεθεί και από την εκκλησία που τον εξέθρεψε, τον χρησιμοποίησε και τώρα τον αφανίζει.

Ο ίδιος, μάλλον βαθιά πληγωμένος από την στάση τού μέχρι χθες “πατέρα” του, Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, έγραψε τα εξής αποκαλυπτικά στο κανάλι του στο Telegram:

“Και όμως το λαϊκό δικαστήριο λειτουργεί καλύτερα από το εκκλησιαστικό και το κρατικό δικαστήριο.

Μόλις έγραψα σήμερα στα σχόλια ότι τα δικαιώματά μου παραβιάζονται εδώ και σχεδόν ένα μήνα, έλαβα μια κλήση για το Ανώτατο Συνοδικό Δικαστήριο. Η διατύπωση είναι “για εκκλησιαστικά αδικήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τη μεταφορά των υποθέσεων κατά την απόλυση του προϊσταμένου του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων στο Κουλίσκι”.

Είναι ντροπή. Απολύθηκα στις 8 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή εστάλη στις 31 Οκτωβρίου. Δεν ξέρω τι συνέβαινε εκεί κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών. Αύριο θα τα γράψω όλα λεπτομερώς. Θα σας πω ένα πράγμα αμέσως. Δεν διέπραξα κανένα αδίκημα. Και θα “δικαστώ” επειδή ένα άτομο το αποφάσισε. Έχουμε έναν άνθρωπο που αποφασίζει τα πάντα εδώ και πολύ καιρό”.


Η τελευταία φράση είναι ενδεικτική του πώς θεωρεί ο καθηρημένος τον Πατριάρχη Μόσχας: ως ένα δικτάτορα, στόφας Πούτιιν! Ποιος ξέρει τι απίθανες πλεκτάνες εξυφαίνονται στους διαδρόμους της ρωσικής εκκλησίας.

Εάν προβεί σε αποκαλύψεις ο πρ. Κλιν, θα έχουμε ίσως και εκπλήξεις! Εννοώ την απογύμνωση του Μόσχας Κυρίλλου, ο οποίος δεν καταστρέφει την πανορθόδοξη ενότητα, αλλά την ίδια του την εκκλησία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: