e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Μητρόπολη Φθιώτιδος: Πανήγυρις Οσίου Βησσαρίωνος Αγαθωνίτου [χρονικό - photos - video]

Με λαμπρότητα και μέσα σε ιδιαίτερα χαρμόσυνο κλίμα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η ετήσιος μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

          Επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού το παναγιοφρούρητο Μοναστήρι της Παναγίας Αγάθωνος, λευκοστολισμένο από χιόνι,  το οποίο αναδεικνύεται ως «εργαστήρι αγιότητος», ο τόπος ασκήσεως του Οσίου Βησσαρίωνος, εκεί όπου η Αγία Λάρνακά του με το Ιερό και Άφθαρτο  Σκήνωμά του συγκεντρώνει πλήθος πιστών από όλο τον κόσμο.

          Στον Πανηγυρικό Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο οποίος στην συνέχεια προηξήρχε στο Ααρχιερατικό Συλλείτουργο, το οποίο τελέσθηκε στο ιστορικό Καθολικό της Μονής συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου και του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Τους Ύμνους από την εγκεκριμένη υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Ακολουθία του Οσίου, ποίημα του Υμνογράφου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, απέδωσαν με αρτιότητα, μελλίρυτα, χοροί καθηγητών, μαθητών και αποφοίτων του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

          Τον Θείο Λόγο εκήρυξε διδακτικότατα ο προεξάρχων Μητροπολίτης Ρεθύμνης κ. Πρόδρομος, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε και εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου Φλωρίνης κ. Ειρηναίου και των αγίων συνοδειών τους τον Ποιμενάρχη της Φθιωτικής Εκκλησίας, Μητροπολίτη κ. Συμεών για την φιλάδελφη και ιδιαίτερα τιμητική και αγαπητική πρόσκλησή του και αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Οσίου Βησσαρίωνος σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

          «Η αγάπη και η ευγένεια του καλού σας Ποιμένα και φιλτάτου αδελφού μας Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών καθιστά και διά του τρόπου της εφετινής Πανηγύρεως, την Πανήγυρη του Αγίου μας πανελλαδική, οικουμενική, καθώς η αγάπη του προσεκάλεσε σε κοινόν εορτασμό χθες και σήμερα εδώ στο μοναστήρι του Αγάθωνος τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίο, το νεότερο των Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. ο οποίος «αγαλλομένω ποδί» προσήλθε εδώ από την χιονισμένη Φλώρινα, για να συνεορτάσει και συμπανηγυρίσει μαζί μας και για να εκδιπλώσει το ειλητάριο της ευγενεστάτης καρδιάς του, όπως το έπραξε χθες το βράδυ κατά τον Εσπερινό προσφέροντας σε όλους μας λόγον αγαθόν, λόγον επιστηριγμού και αγάπης και αφετέρου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης σας, έφθασε μέχρι τα νότια σύνορα της πατρίδος μας, στη μεγαλόνησο Κρήτη, από που είχε την ευγένεια να προσκαλέσει τον ομιλούντα από το φιλοπρόοδο Ρέθυμνο, την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ώστε εδώ σήμερα στην καρδιά της Ελλάδος, στη Στερεά Ελλάδα, στη Φθιώτιδα να ενώνεται όλη η Ελλάδα, από τα βόρεια μέχρι τα νότια σύνορά της και να δίνουμε όλοι μαζί εν συλλειτουργία και μετά των αγαπητών πατέρων και αδελφών, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτου π. Γερμανού και της συνοδείας του το μήνυμα της ενότητος της Αγίας μας Εκκλησίας, το μήνυμα της αξίας και της σημασίας της Συνάξεως όλων μας μέσα στην Αγία μας Εκκλησία.

Αλήθεια, τι είναι σπουδαίο και ωφέλιμο να λάβουμε πρώτο από τη ζωή και τη μαρτυρία του Οσίου Βησσαρίωνος, για να το προσφέρουμε ως ένα πνευματικό και ευώδες ανθός, για να τοποθετηθεί στο ανθοδοχείο της καρδιάς κάθε ενός ανθρώπου που συντρέχει εδώ σωματικά και πνευματικά και γίνεται προσκυνητής του Άφθαρτου Λειψάνου του Οσίου Βησσαρίωνος! Και ομολογώ πως δυσκολεύτηκα να διαλέξω μόνο κάτι από τα πολλά που η αγάπη του Θεού εκδιπλώνει μπροστά μας δια του Οσίου Βησσαρίωνος του Νέου του Αγαθωνίτου, του Πνευματικού, του Ελεήμονος.

Και χάρηκα όταν άκουσα το Απολυτίκιο του Αγίου να ψάλλεται από την γλυκύφθογγο και ηδυμόλπο  φωνή των αγίων Ιεροψαλτών, καθώς ξεκινά συνοψίζοντας το «όλον» του Οσίου Βησσαρίωνος στη ζωή της εκκλησίας λέγοντάς μας τι;  «“Χαίρει ἅπασα ἡ Ἐκκλησία, τῆ φανερώσει τοῦ  Άγίου Λειψάνου σου», γιατί πραγματικά είναι χαρά για σύνολη την Εκκλησία η ανάδειξη ενός Αγίου προσώπου που έρχεται να υπερβεί και να ξεπεράσει τα τοπικά, τα χωροχρονικά όρια και να αγκαλιάσει σύμπασα την Αγία μας Εκκλησία και δείτε πόσο όμορφα σε τούτους τους δύσκολους και ποικίλως μπερδεμένους καιρούς έρχεται η Αγία μας Εκκλησία, να δώσει το μήνυμα σε κάθε έναν άνθρωπο που αγωνίζεται ευσυνείδητα, με γνώμονα το Ιερό Ευαγγέλιο, σηκώνοντας αγόγγυστα τον σταυρό που του έδωκε ο Θεός, για την αξία που έχει ο καθένας μας να φτάσει στο τέρμα του δρόμου, να επιτύχει το στόχο, να ολοκληρώσει την αποστολή, στην οποία είναι κεκλημένος. Διάβασα προ καιρού κάτι που με άρεσε πολύ και θέλω να το μοιραστώ με την αγάπη σας, ότι «από τον σταυρό του ουδείς κατεβαίνει μόνος του, οι άλλοι τον κατεβάζουν όταν θα χει πλέον ολοκληρώσει το έργο του σταυρού».

Ο Όσιος Βησσαρίων ο συντοπίτης σας, ο μοναστής τούτου του Ιερού πνευματικού ενδιαιτήματος της Μονής του Αγάθωνος έκαμε ακριβώς πράξη την άρση του σταυρού που του έδωκε ο Θεός για αυτό και η Αγία μας Εκκλησία στην Αγιοκατάταξή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο πριν από λίγο καιρό, του έδωσε τα προσωνύμια αυτά που χαρακτήρισαν αυτό το σταυρό της θυσιαστικής διακονίας. Πώς τον ονόμασε; Ο Αγαθωνίτης, εκ της μοναστικής μάνδρας, από την οποία προήλθε, ο Πνευματικός και ο Ελεήμων.

Αυτές οι τρεις λέξεις που χαρακτήρισαν σύνολη τη ζωή του Οσίου Βησσαρίωνος και έγραψαν το ιερό του όνομα με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ζωής και είμαι βέβαιος πως εσείς εδώ γνωρίζετε καλύτερα από τον ομιλούντα πόσες ευεργεσίες, πόσες ελεημοσύνες υλικές και πνευματικές, πόσον πνευματικό επιστηριγμό έδωσε ο απλός αυτός παππούλης αυτού του ευλογημένου τόπου σε εκατοντάδες, χιλιάδες ανθρώπων, εγγύς και μακράν, προς τους οποίους προσέτρεξε ως φιλόστοργος και αγαθός πατήρ. Βλέπετε ο Άγιος Βησσαρίων μέχρι τη θαυματουργική αποκάλυψη, Θεού Βουλή, του Αφθάρτου Ιερού του Λειψάνου, που αποτελεί πηγή χάριτος και αγιασμού, δεν είχε ξεπεράσει πολύ τα όρια της ευλογημένης αυτής εκκλησιαστικής επαρχίας και έρχεται ο Θεός μέσα από συγκυρίες και συνθήκες ιδιαίτερες για να θέσει «επί την λυχνίαν τον λύχνο» για να φωτίσει ολόκληρη την Αγία μας Εκκλησία.

Και καθώς χθες περισσότερο και σήμερα λιγότερο έχουμε τον παγερό καιρό σκέπτομαι πως ο Άγιος Βησσαρίων όπως μας είπε και ο καλός σας Δεσπότης τα πάει πολύ καλά με την «κακοκαιρία», απ’ αυτήν την ημέρα της εκδημίας του, από αυτόν εδώ τον κόσμο, καθώς η κακοκαιρία εκείνης της ημέρας δεν επέτρεψε στους Πατέρες της μονής να φθάσουν στο Κοιμητήριο, για να ενταφιάσουν στο Κοιμητήριο της μονής τον Όσιο Βησσαρίωνα, τον ενταφίασαν εδώ για να έρθει έπειτα άλλη κακοκαιρία, με την δυσκολία που δημιούργησε στο έδαφος, στο οποίο βρίσκεται η μονή, να αναγκάσει τους Πατέρες να κάνουν την εκταφή για να αποκαλυφθεί το Άφθαρτο του Λείψανο. Και πάλι στην επίσημη Αγιοκατάταξη του εν καιρώ θέρους τον Ιούνιο πάλι κακοκαιρία και βροχή να έρθει εδώ για να μας πει ο Άγιος και με αυτόν τον τρόπο πως, όλοι μας πρέπει μέσα στις κακοκαιρίες της ζωής να αναζητούμε μια φωτεινή ακτίδα φωτός, να μη μείνουμε στις αστραπές, στις βροντές, στα σκοτάδια αλλά να ζητήσουμε απ’ όπου εισέρχεται μια ακτίνα φωτός που είναι ικανή να φωτίσει την ψυχή μας όπως ακριβώς έγινε στη ζωή, στην εκδημία και στην αποκάλυψη των θαυμάσιων του Οσίου Βησσαρίωνος που και δι’ αυτού του τρόπου κάνει όλους μας να αγαπήσουμε ακόμη πιο πολύ την κακοκαιρία και κάθε μία δυσκολία στη ζωή μας έχοντας ως παράδειγμα τη δική του ζωή και μαρτυρία.

Αγαπητά μου παιδιά, της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, που έχετε παιδιά το ιδιαίτερο προνόμιο το σχολείο σας να έχει σκεπαστή και Έφορο και σφραγίδα του, τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη, τον Πνευματικό και Ελεήμονα και θέλω να σας παρακαλέσω και εσάς όλα τα παιδιά, τα αγόρια και τα κορίτσια, να πορευθείτε στη ζωή σας έχοντας ως παράδειγμα σας τον Άγιο Παππούλη, τον Όσιο Βησσαρίωνα, έχοντας ως έμπνευση σας το πνευματικώς «ζην» και την αληθινή εν Χριστώ ελεημοσύνη.

Ξέρετε, θα πει κάποιος: «Μα Σεβασμιώτατε σήμερα οι καιροί είναι δύσκολοι, σήμερα η ακρίβεια αυξάνεται, σήμερα οι ανάγκες είναι πολλές». Ξέρετε ένας άνθρωπος μπορεί με άδεια τσέπη και με γεμάτη καρδιά να είναι ο πιο ελεήμων άνθρωπος αυτού του κόσμου».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Πρόδρομος τόνισε:

 «Αυτή λοιπόν τη χαρά της κοινωνίας των προσώπων, αυτή τη χαρά της κοινωνίας μετά των Αγίων και μάλιστα με τη σωματική ολόφωτη παρουσία τους, όπως με το Ιερό Λείψανο του Οσίου Βησσαρίωνος του  Αγαθωνίτου, να μην στερηθούμε ποτέ και για κανένα λόγο, να μην τη χαρίσουμε ποτέ σε κανένα, να μην την θυσιάσουμε στο βωμό κανενός άχρωμου δικαιωματισμού και καμιάς άοσμης αγαπολογίας αλλά να πορευόμαστε σε αυτή τη ζωή με το κεφάλι ψηλά, «σιγανά και ταπεινά», όπως λέει το τραγούδι, προσφέροντας ο καθένας το χάρισμα μέσα στην Αγία μας Εκκλησία γιατί έτσι το χάρισμα πολλαπλασιάζεται και γίνεται υπόθεση όλης της εν Χριστώ αδελφότητος».

Κλείνοντας τον λόγο του ο Σεβ. κ. Πρόδρομος ανέφερε:

«Καταθέτω ευλαβικά ως εύοσμο θυμίαμα και ταπεινό άνθος από τη μεγαλόνησο Κρήτη στο Ιερό Σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου του Πνευματικού και Ελεήμονος, θέλω να ευχαριστήσω από τα μύχια της καρδίας μου τον καλό σας Ποιμενάρχη, το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών ο οποίος με την ευγενική του πρόσκληση μας έδωσε στον Άγιο Φλωρίνης κ. Ειρηναίο και στον ομιλούντα τη χαρά αυτής της κοινωνίας σήμερα μετά του Οσίου Βησσαρίωνος και μετά πάντων πονεμένων ψύχων εικόνων του Θεού που το κάνετε αυτό τον τόπο με τη φροντίδα και τη μέριμνα του καλού σας Δεσπότη ακόμη πιο όμορφο και ακόμη πιο τιμημένο, αυτό τον τόπο που έχει γραφτεί με γράμματα ανεξίτηλα στην ιστορία της πατρίδος μας, της Ελλάδος, αυτόν τον τόπο που δεν έπαυσε και δεν θα πάψει να αναδεικνύει Ήρωες και Αγίους».

Προ της απολύσεως ευλογήθηκε το κόλλυβο προς τιμήν του Οσίου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών με λόγους αδελφικής αγάπης, σεβασμού και ευγνωμοσύνης, προσεφώνησε τους Αγίους Αρχιερείς και τους ευχαρίστησε για την αγιαστική και τιμητική παρουσία τους στην πανήγυρη του Οσίου Βησσαρίωνος ευχόμενος τα δέοντα.

Ακολούθως στο Μεγάλο Συνοδικό της Μονής, ο Άγιος Καθηγούμενος Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος προσεφώνησε κατά την εκκλησιαστική τάξη τους Αγίους Αρχιερείς σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Κύριε Πρόδρομε, χαιρόμεθα ιδιαίτερα που σας έχουμε κοντά μας, ερχόμενος από την μακρινή, ακριτική, μαχητική, σκληροτράχηλη και ανυπόταχτη Κρήτη, την λεβεντογέννα, με τους αγνούς και ντόμπρους ανθρώπους, που τους χαρακτηρίζει η φιλοξενία, η εξωστρέφεια και η χαρά, τις οποίες προσφέρουν απλόχερα σε όλους τους επισκέπτες της.

          Κοσμείτε την χορεία της Ιεραρχίας της Κρήτης και υπηρετείτε την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου τα δύο τελευταία χρόνια, από της εκλογής σας, με πραγματική αγάπη και προσφορά, μη φειδόμενος κόπου και μόχθου.

          Η σημερινή παρουσία Σας στην μονή μας, είναι ιδιαιτέρως τιμητική, καθότι η προσωπικότητά Σας εκπέμπει τα χαρίσματα που περιγράφει ο Απόστολος Παύλος, στην προς Εβραίους επιστολήν του: « Τοιοῦτος ἡμῖν ἔπρεπεν ἀρχιερεύς, ὅσιος, ἄκακος, ἀμίαντος, κεχωρισμένος ἀπὸ τῶν ἁμαρτωλῶν καὶ ὑψηλότερος τῶν οὐρανῶν γενόμενος...»

          Είστε ο φιλόστοργος Πατέρας, ο οποίος αγκαλιάζει και φροντίζει σωματικά και ψυχικά το λαό του. Δίνοντας σημασία στην πνευματική και υλική τροφή του ποιμνίου του.

          Σας ευχαριστούμε πολύ που βρίσκεσθε κοντά μας και σας ευχόμεθα υγείαν και μακροημέρευση επ' αγαθώ της Εκκλησίας μας.

          Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Κύριε Ειρηναίε, η χαρά μας είναι μεγάλη που ήλθατε στη μονή μας σήμερα, αυτή την ξεχωριστή ημέρα της ιεράς μνήμης του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, από την επίσης ακριτική, ιστορική, και  Αγιοτόκον Φλώρινα, που φυλάττει Θερμοπύλες, καθώς συνορεύεται με λαούς που αμφισβητούν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας.

          Κοσμείτε την χορεία της Ιεραρχίας μας, η οποία προσφάτως σας εξέλεξε, ως Μητροπολίτην Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, με  σοφία και ταπεινότητα.

          Δυναμικός και με απλότητα, έχετε αφιερωθεί σε έργα αγάπης, προσφοράς και θυσίας.

          Η μητροπολιτική περιφέρειά Σας είναι πολύ τυχερή που σας έχει Επίσκοπο και οι άνθρωποι συμπαραστάτη και πατέρα τους.

          Η σημερινή παρουσία Σας, είναι ένα προσκύνημα στην αγία σορό του Οσίου Βησσαρίωνος, που φανερώνει τον σεβασμό Σας στον Όσιο και προσδίδει τιμή στη μονή μας, και σε όλους εμάς τους μονάζοντες σε αυτήν.

           Σας ευχαριστούμε και επικαλούμαστε στις προσευχές μας την Παναγία μας και τους Οσίους Αγάθωνα και Βησσαρίωνα, να σας σκέπουν και να σας έχουν υγιή και μακροημερεύοντα.

          Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα! Σεπτέ Ποιμενάρχα μας κ. Συμεών, είμεθα υπόχρεοι απέναντί Σας, διότι μας χαρίζετε συνεχώς πνευματικές ευωχίες και ευφορίες ψυχικές με τα ιερά καλέσματα των Αγίων Αρχιερέων και ιδιαιτέρως με τη  σημερινή Υψηλή παρουσία των Αγίων Αρχιερέων, Ρεθύμνης κ. Προδρόμου, και Φλωρίνης κ. Ειρηναίου.

Είναι μεγάλη η ευλογία του Θεού μας και καυχώμεθα εν Κυρίω, που είσθε ο Πατέρας και Δεσπότης μας. Μας στηρίζετε και μας συμπαραστέκεστε σε όλες τις ανάγκες μας, έργω και λόγω.

Από την πρώτη ημέρα της ελεύσεώς Σας στην Μητρόπολη Φθιώτιδος, νοιώθουμε την πατρική Σας αγκαλιά και την αστείρευτη αγάπη Σας προς όλους μας. 

          Χάρις σε Εσάς, η Φθιωτική Εκκλησία, η ιερά μονή μας και ο πιστός λαός του Θεού, ευλογείται, αγάλλεται πνευματικά και παίρνει δύναμη για να συνεχίσει την δύσκολη πορεία του στη ζωή εδώ στη γη. Είστε η αιτία, ο λόγος και ο ικανός και άξιος ποδηγέτης και οιακοστρόφος, ο οποίος χειρίστηκε με δεξιότητα και πίστη την ολοκλήρωση του αιτήματος του λαού του Θεού της επαρχίας Σας, που δεν ήταν άλλο από την Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος.

          Να σας χαρίζει ο Θεός υγείαν. Η Παναγία μας να σας στηρίζει στο έργο Σας και οι Όσιοι Αγάθωνας και Βησσαρίωνας να είναι συνοδοιπόροι Σας, για να ελαφραίνουν το φορτίο Σας. Έτη πολλά και πανευφρόσυνα».

          Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, μεταξύ των πιστών και των καθηγητών, των μαθητών και μαθητριών του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου –Λυκείου Λαμίας « Ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης» παραβρέθηκαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ηλίας Κυρμανίδης,  ο Αναπληρωτής Δημάρχου Λαμιέων κ. Γεώργιος Ποντίκας, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Νάγια Φαρδή, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Λιμενάρχης Στυλίδος Αντιπλοίαρχος Ευθύμιος Βέτσικας, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διευθύνσεως Φθιώτιδος Ταξίαρχος Βασίλειος, ο Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης,  εκπρόσωποι του Στρατού, της ΕΛ.ΑΣ και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

        Το απόγευμα οι Άγιοι Αρχιερείς και οι συνοδείες τους θα μεταβούν προσκυνηματικώς στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας, θα ξεναγηθούν υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών στο υπό ανέγερση Μουσείο Εκκλησιαστικού Πολιτισμού και στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, θα ευλογήσουν την Αγιοβασιλόπιττα των εκπαιδευτικών δομών της πτέρυγας «Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος Πρωτοπαπάς» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού (Κ.Δ.Α.Π.) «Άγιος Εφραίμ», θα επισκεφθούν προσκυνηματικώς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Καμένων Βούρλων και το Ιερό Παρεκκλήσιο του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, καθώς και το Ιερό Επισκοπείο Ταλαντίου και Λοκρίδος.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΟ VIDEO ME ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ 

κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: