e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Ετήσιο μνημόσυνο Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου Ιωάννου [χρονικό - photos]

Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρέστη συμπροσευχόμενος στην Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε το Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2024, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, και με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα και Σελευκείας κ. Θεοδώρου, κατά την οποία τελέστηκε το ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου κυρού Ιωάννου. 

Εκκλησιάστηκαν οι Αρχιερείς Σεβ. Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, και Μεξικού κ. Ιάκωβος, και Θεοφιλ. Τράλλεων κ. Βενιαμίν, ο Εντιμολ. Άρχων της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου, εκ προσώπου του Δ.Σ. της Αδελφότητας Οφφικιαλίων “Παναγία η Παμμακάριστος”,  ο Ελλογιμ. Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, και πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό. 

Στη συνέχεια εδόθη επιμνημόσυνος δεξίωση, κατά την οποία ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην πολυσήμαντη και ανεκτίμητη προσφορά του μακαριστού Ιεράρχου του Θρόνου, προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και προς τα θεολογικά γράμματα. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο Περγάμου Ιωάννης ήταν “πολύτιμος θεολογικός βραχίων της Μητρός Εκκλησίας” και “η θεολογική προσφορά του ήταν μοναδική”. Με την ευκαιρία, ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί, στο Φανάρι, Διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο στη διακονία και το θεολογικό έργο του μακαριστού Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου Ιωάννου (Ζηζιούλα). 

______

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου































Δεν υπάρχουν σχόλια: