e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

“Πόθεν με γινώσκεις;”

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή Α΄ Νηστειών (Ορθοδοξίας), 24/3/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Ο ιερός συγγραφέας παρουσιάζει σήμερα τη συνάντηση του Κυρίου με δυο από τους μαθητές και κατόπιν Αποστόλους του. Μετά την κλήση των τριών πρώτων Αποστόλων, του Ανδρέα, του Ιωάννη και του Πέτρου, έχουμε σήμερα την κλήση του Φιλίππου και του Ναθαναήλ. Ο Κύριος τούς καλεί σε μια προσωπική γνωριμία μαζί Του και εκείνοι, δείχνοντάς Του εμπιστοσύνη, Τον ακολουθούν.

Στην πόλη της Βηθσαϊδά, η οποία βρισκόταν βόρεια της λίμνης Γεννησαρέτ, βλέπουμε τον Κύριο να συναντά τον Φίλιππο, ο οποίος, με εγκαρδιότητα δέχεται τον λόγο Του και σπεύδει να μεταφέρει το μήνυμα της εύρεσης του Μεσσία στον φίλο του Ναθαναήλ. Ο Ναθαναήλ δεν απορρίπτει το χαρμόσυνο μήνυμα του Φιλίππου, αλλά διατηρεί κάποιες αμφιβολίες, λόγω της καταγωγής του Ιησού: «Εκ Ναζαρέτ, δύναταί τι αγαθόν είναι;». Οι αμφιβολίες αυτές δεν θα κρατήσουν για πολύ, θα διαλυθούν με την προτροπή του Φιλίππου να έρθει για να γνωρίσει τον Κύριο. Ο Ιησούς, θέλοντας να δείξει ότι ο Θεός γνωρίζει τον άνθρωπο πριν ακόμα ο άνθρωπος Τον αναζητήσει, γι’ αυτό και στην ερώτηση του Ναθαναήλ, “πόθεν με γινώσκεις;” απαντά ότι τον είδε κάτω από την συκιά που προσευχόταν και μελετούσε τη Γραφή. Έτσι ο Ναθαναήλ προχωρά στην ομολογία πίστεως προς τον Κύριο, “σύ εί ο υιός του Θεού, σύ εί ο βασιλεύς του Ισραήλ”.

Με την ομολογία πίστεως του Ναθαναήλ, ο Ιησούς κάνει μια μεγαλύτερη αποκάλυψη που δεν αφορά μόνο στους Μαθητές Του, αλλά σε όλους όσοι θα πιστεύσουν σε Αυτόν. Ο Κύριος θυμίζει σε όλους το όραμα του πατριάρχη Ιακώβ, με τη σκάλα που έπεφτε από τον ουρανό και έφτανε ώς τη γη και Άγγελοι του Θεού ανεβοκατέβαιναν, ενώ ο Θεός βρίσκονταν στον ουρανό. Με την ομολογία πίστεως του Ναθαναήλ ο Κύριος αποκαλύπτει την έλευση του σαρκωμένου Λόγου του Θεού στη γη. Το όραμα του Ιακώβ για την αποκατάσταση της κοινωνίας Θεού και ανθρώπων έχει εκπληρωθεί.

Ο σημερινός διάλογος, αγαπητοί μου, μεταξύ του Κυρίου και των δυο Μαθητών του είναι αποκαλυπτικότατος. Μας παρουσιάζει την πίστη που έχει αφετηρία και τέλος τον ίδιο τον Κύριο, ο οποίος μας προσκαλεί σε μια ουσιαστική συνάντηση μαζί Του, κατά το μέτρο της διαθέσεως του καθενός μας. Η συνάντηση όμως αυτή προϋποθέτει την πίστη στον Κύριο, όπως αυτή την βίωσαν οι Προφήτες, οι Απόστολοι και στο σύνολό τους οι Άγιοι της Εκκλησίας μας. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: