e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Πάσχα 1979: Το Μήνυμα του Μητροπολίτου Ζακύνθου Παντελεήμονος (+)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΠΑΣΧΑ 1979

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ υπ' αριθμ. 19

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ.κ. Παντελεήμονος

Προς

Τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου

"Αύτη η ημέρα ήν εποίησεν ο Κύριος αγαλλιασώμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή"

Αδέλφια μου, παιδιά μου,

Σάλπισμα χαράς και αισιοδοξίας απευθύνει στον σημερινό κουρασμένο και πληγωμένο άνθρωπο η μεγάλη εορτή της Αναστάσεως του Χριστού. Και αποτελεί, αλήθεια, τούτο το χαρμόσυνο σάλπισμα, ελπιδοφόρο παρένθεση στα απαισιόδοξα μηνύματα του κόσμου, που τα τελευταία χρόνια μάς κατακλύζουν και επιτείνουν την αβεβαιότητα και την αγωνία για το αύριο.

Είναι αλήθεια πως οι καιροί μας είναι κρίσιμοι και ζοφεροί. Τα διεθνή προβλήματα περιπλέκονται. Η οικονομική κρίσις μεγαλώνει. Η τρομοκρατία και η βία επεκτείνονται. Οι συγκρούσεις και οι αιματοχυσίες δεν σταματούν. Η εκμετάλλευσις και η αδικία συνεχίζονται. Ο άνθρωπος, ως αξία, συνεχώς υποβιβάζεται.

Όμως πίσω και πέρα απ' όλα αυτά τα δυσάρεστα, η Ανάστασις του Χριστού μάς αποκαλύπτει μια άλλη διάστασι της ζωής. Μέσα σ' αυτήν οι ανθρώπινες ατέλειες και αδυναμίες, οι πόνοι και οι πίκρες, τα πάθη και οι εχθρότητες, γίνονται αιτίες όχι πια καταδίκης και καταστροφής, αλλά μετάνοιας και σωτηρίας.

Η Ανάστασις του Χριστού προσφέρει στον άνθρωπο τούτη τη μοναδική δυνατότητα: Να σηκώνεται κάθε φορά που πέφτει. Να ανακαινίζεται και να αναγεννάται. Να μεταμορφώνει τον εαυτό του και τον κόσμο όπου ζει. "Μηδείς οδυρέσθω πταίσματα, συγγνώμη γαρ εκ του τάφου ανέτειλε", διακηρύττει θριαμβευτικά ο Ιερός Χρυσόστομος.

Η Ανάστασις του Θεανθρώπου είναι και του ανθρώπου ανάστασις. Γιατί, από τη στιγμή που ο Θεός ντύθηκε την ανθρώπινη σάρκα και ένωσε αδιάσπαστα την ανθρώπινη φύσι με τη θεϊκή, ο καθένας  από μάς, όποιος κι αν είναι, μετέχει στη θεανθρώπινη φύση του Χριστού, επομένως και στην Ανάστασή Του.

Η ζωή του ανθρώπου στη γη είναι μια συνεχής πορεία από τον Σταυρό στην Ανάσταση. Όχι μόνο με έννοια εσχατολογική, αλλά και βιωματική. Είναι πορεία από τον θάνατο στη ζωή, από τη φθορά στην αφθαρσία, από τον χρόνο στην αιωνιότητα. Αλλά και πορεία από τον πόνο στη χαρά, από την αρρώστια στην υγεία, από τη στέρηση στην αυτάρκεια, από το μίσος στην αγάπη, από την έχθρα στην ειρήνη, από τη στασιμότητα στην πρόοδο, από την αδικία στην δικαιοσύνη, από τη σκλαβιά στην ελευθερία.

Η πορεία τούτη είναι ανήφορος, γεμάτος δυσκολίες και κινδύνους. Είναι πορεία ποτισμένη με ιδρώτα και δάκρυ και αίμα. Όμως στο τέρμα αυτής της μαρτυρικής πορείας του ανθρώπου υπάρχει πάντα η δικαίωσις. Μας το βεβαιώνει η μαρτυρία της Ιστορίας και η πείρα της ζωής. Μας το εγγυάται του Χριστού η Ανάστασις. Στη ζωή κανείς δεν νίκησε χωρίς ν' αγωνιστεί, δεν χάρηκε χωρίς να πονέσει, δεν αναστήθηκε χωρίς να σταυρωθεί.

Τούτες τις ελπιδοφόρες αλήθειες μάς θυμίζει η σημερινή εορτή. Η "εορτή των εορτών και πανήγυρις των πανηγύρεων", όπως την χαρακτηρίζει ο Υμνογράφος. Γι' αυτό είναι ημέρα χαράς και ευφροσύνης για τον άνθρωπο. Σήμερα μια νικητήρια κραυγή ακούγεται σ' ολόκληρη τη γη, σε Ανατολή και Δύσι, βγαλμένη από εκατομμύρια στόματα. Ακούγεται τόσο δυνατή και χαρμόσυνη, ώστε να καλύπτει τους θορύβους των μηχανών, τις κλαγγές των όπλων, τα βογγητά των πληγωμένων, τους αναστεναγμούς των "κοπιώντων και πεφορτισμένων": "Χ ρ ι σ τ ό ς   Α ν έ σ τ η"!

Αυτό το θριαμβευτικό σάλπισμα, σάλπισμα νίκης και χαράς, ας επαναλάβουμε, τούτη την ιερή ώρα, κι εμείς, αδέλφια μου. Όλοι. Χωρίς εξαίρεση. Δίκαιοι και αμαρτωλοί. Πιστοί και άπιστοι. Πλούσιοι και φτωχοί. Μεγάλοι και μικροί. Φίλοι και εχθροί. Αφού για όλους αναστήθηκε ο Χριστός. Ας ξεχάσουμε ό,τι κάνει άσχημη και πικρή τη ζωή μας. Τα προβλήματα, τους πόνους, τις εχθρότητες. Ας ενώσουμε τα χέρια μας και τις ψυχές μας. Ας δώσουμε τον αναστάσιμο ασπασμό. Ασπασμό αγάπης και ειρήνης. Κι' ύστερα ας πάρουμε, χαρούμενοι και αισιόδοξοι, τον δρόμο, τον ανήφορο, που έχομε να βαδίσουμε. Το μέλλον είναι δικό μας. Ο αναστημένος Χριστός, δοξασμένος και παντοδύναμος, στέκεται μπροστά μας και μας καλεί ν' αρχίσουμε μια νέα ζωή. Να χτίσουμε ένα καινούργιο κόσμο. Ν' αναστηθούμε και ν' αναστήσουμε την ανθρωπότητα.

Με την ολόθερμη ευχή και προσευχή να ανταποκριθούμε όλοι, Κλήρος και λαός, σ' αυτή τη λυτρωτική πρόσκληση, σας ευλογώ από τα βάθη της καρδιάς μου και σας απευθύνω τον αναστάσιμο χαιρετισμό: 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Ταπεινός ευχέτης όλων σας προς τον Κύριο

+ ο Ζακύνθου Παντελεήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια: