e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Πάσχα 1984: Το Μήνυμα του Μητροπολίτου Ζακύνθου Παντελεήμονος (+)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Πάσχα 1984

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ υπ' αριθμ. 54

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου και Στροφάδων 

κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ


Προς

Τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της Ζακύνθου


Αδέλφια μου, Παιδιά μου, 

"Αναστάσεως ημέρα ... και αλλήλους περιπτυξώμεθα. Είπωμεν αδελφοί και τοις μισούσιν ημάς ..."

Τα υπέροχα τούτα λόγια του ιερού υμνογράφου είναι ένα αφυπνιστικό σάλπισμα αγάπης, ένα συγκλονιστικό κάλεσμα συναδελφώσεως, που μέσα στη θριαμβευτική ατμόσφαιρα της Αναστάσεως του Θεανθρώπου Χριστού η Εκκλησία απευθύνει σε κάθε άνθρωπο. Και έχει τούτο το κάλεσμα καταπληκτική επικαιρότητα και μεγάλη σημασία για την εποχή μας. Εποχή που τα υλικά συμφέροντα μάς οδηγούν σε εχθρότητες, οι κομματικοί φανατισμοί σε συγκρούσεις και τα πολιτικά πάθη σε επικίνδυνο διχασμό. Εποχή που το χάσμα ανάμεσα στους ανθρώπους διαφορετικών ιδεολογικών αποκλίσεων όλο και γίνεται μεγαλύτερο. Εποχή που το μίσος δηλητηριάζει τις σχέσεις, η καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης του ενός προς τον άλλον δυσκολεύουν τις συναλλαγές μας και εμποδίζουν την ατομική και την κοινωνική μας πρόοδο.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι η εορτή της αγάπης και της αδελφοσύνης. Στην δοξασμένη θεανδρική φύση Του ο Αναστημένος Λυτρωτής ενώνει αδιάσπαστα τους ανθρώπους όχι μόνο με τον Θεό αλλά και μεταξύ τους. Μέσα στο εξαίσιο φως της θεϊκής αγάπης εξαφανίζονται τα μίση, τα χάσματα, οι διαιρέσεις. Όλοι οι άνθρωποι, όποιοι και αν είναι, όπου και αν βρίσκονται, ό,τι χρώμα και αν έχουν, όποια γλώσσα και αν μιλούν, γίνονται όχι, απλώς αδέλφια, αλλά μέλη του ίδιου σώματος. Μέλη του μυστικού Σώματος του Χριστού. Γι' αυτό, ο καλύτερος τρόπος για να ζήσει κανείς το θαύμα της Αναστάσεως είναι να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

Στις διαπροσωπικές σχέσεις και συναλλαγές μας μόνο με την αγάπη μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις διαφορές μας και να μετατρέψουμε σε γόνιμη διαλεκτική τις ποικίλες αντιθέσεις μας. Η αληθινή αγάπη αποκλείει τη μαζοποίηση, την ισοπέδωση, την ομοιομορφία. Μέσα στην αγάπη, ο καθένας μπορεί να έχει την ιδιομορφία του και την ιδιαιτερότητά του. Και ακόμα τις προσωπικές πεποιθήσεις του, τις ιδεολογικές προτιμήσεις του, τις πολιτικές επιλογές του. Ο Θεός δεν έπλασε τους ανθρώπους τούβλα ισομεγέθη, ομοιόμορφα και ομοιόχρωμα, για το χτίσιμο οποιουδήποτε ολοκληρωτισμού. Τους έπλασε ποικιλόμορφες και ποικιλόχρωμες ψηφίδες, για να συναρμολογηθούν με την δύναμη της αγάπης και να αποτελέσουν το θαυμαστό ψηφιδωτό της ζωής. Με την αγάπη και την ανθρωπιά που εμπνέει ο Χριστός, οι διαφορές και οι ιδιομορφίες μας γίνονται αντίρροπες δυνάμεις που εξασφαλίζουν στον κόσμο την ισορροπία και την αρμονία, με άλλα λόγια την ειρήνη, που εναγώνια αναζητούμε.

Η αγάπη είναι η λύση που προτείνει ο Αναστημένος Χριστός στα προβλήματα που συγκλονίζουν τον σύγχρονο κόσμο. Αν πλησιάζουμε στο τέλος του εικοστού αιώνα και ακόμα δεν κατορθώσαμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, παρά την καταπληκτική πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας μας, είναι γιατί δεν ακολουθήσαμε τον δρόμο της αγάπης, που άνοιξε με τη Σταύρωση και την Ανάστασή Του ο Θεάνθρωπος. Προτιμήσαμε άλλους δρόμους, για να βρούμε την ειρήνη και τη λύτρωση. Σήμερα, κουρασμένοι όσο ποτέ, πικραμένοι, απελπισμένοι, βλέπομε πως ακολουθήσαμε λανθασμένη πορεία. Ο δρόμος, ο ανήφορος, της αγάπης μένει πάντα ανοιχτός μπροστά μας. Αν και φτάσαμε στην ύστατη ώρα, μας μένει πάντα καιρός να δοκιμάσουμε και αυτό τον δρόμο. Είναι ο μόνος που θα μας βγάλει από το απελπιστικό αδιέξοδο.

Μέσα στο φως της Αναστάσεως του Χριστού, ας ενώσουμε όλοι σήμερα τα χέρια μας και τις καρδιές μας. Ας ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και ας καλλιεργήσουμε ό,τι μας ενώνει. Είναι ανάγκη ζωτική για την πρόοδο και την ευημερία την δική μας και της πατρίδας μας να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της Εκκλησίας, που λέει: "Ας αγκαλιασθούμε όλοι, και ας πούμε αδελφούς και αυτούς που μας μισούν. Ας συγχωρήσουνε τα πάντα για τη χαρά της Αναστάσεως". Μακριά από εμάς σήμερα και για πάντα οι διχόνοιες, οι εμπάθειες, οι φανατισμοί. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Κρίσιμοι και πικροί. Και το τίμημα για κάθε λάθος μας θα είναι βαρύτερο απ' ό,τι στο παρελθόν.

Αδέλφια μου, Παιδιά μου,

Εμείς οι ορθόδοξοι Έλληνες, όσοι δεν γονατίσαμε στα σύγχρονα είδωλα της απιστίας και της υλοφροσύνης, ας ακούσουμε τούτη την ώρα τη φωνή του  εθνικού μας βάρδου, του Σολωμού, και μέσα στην ομορφιά της ανοίξεως, στην κατάνυξη της προσευχής, στην έξαρση της πασχαλινής μυσταγωγίας, ας κάνουμε τη μεγαλειώδη χειρονομία της αγάπης και της συμφιλιώσεως που μάς συνιστά: 

"Μέσα στις εκκλησιές τις λαμπροφόρες,

όλοι, νέοι και γέροι, αγκαλιασθήτε.

......................................

φιληθήτε γλυκά χείλη με χείλη,

πείτε 'Χριστός Ανέστη' εχθροί και φίλοι".

Μια τέτοια χειρονομία θα είναι η ωραιότερη συμμετοχή μας στην αναστάσιμη χαρά.

Ένθερμος ευχέτης όλων σας προς τον Αναστημένο Σωτήρα και Λυτρωτή μας Ιησού Χριστό

Ο Πνευματικός Πατέρας και Μητροπολίτης σας

+ ο ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: