e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Πρέσπες: Αρχιερατική Λειτουργία στον ερειπιώνα της Βασιλικής του Αγ. Αχιλλείου [video-photos]

Στον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών τού Νομού Φλώρινας βρίσκεται ο Ιερός Ναός τού Αγίου Αχιλλείου, γνωστός ως «βασιλική τού Αγίου Αχιλλείου». Η βασιλική αποτελεί περίτεχνο και επιβλητικό κτίσμα τού 10ου-11ου αι. μ. Χ., κτισμένο στα ερείπια παλαιότερου ναού τού 6ου αι. Σύμφωνα με μελετητές, η υπάρχουσα βασιλική χτίστηκε, για να φυλάξει το λείψανο τού Αγίου Αχιλλείου, το οποίο αφού μεταφέρθηκε στις Πρέσπες από την καταληφθείσα πόλη τής Λάρισας, τοποθετήθηκε σε τάφο στο διακονικό τού Αγίου Βήματος. Η βασιλική αποτελεί τόσο σπουδαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την ιστορία και την αρχιτεκτονική της όσο ευλογία και πνευματική παρακαταθήκη ως χώρος λατρείας τού Θεού και ταφής τού Αγίου Αχιλλείου.

“Sacred Ecology: An Interfaith Perspective”. Ecumenical Patriarch Bartholomew at the KAICIID Global Dialogue Forum (Lisbon, Portugal, May 15, 2024)

KEYNOTE ADDRESS 
by His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew at the KAICIID Global Dialogue Forum 
(Lisbon, Portugal, May 15, 2024)

* * *

Λάρισα: Αρχιερατικό Συλλείτουργο τιμώντας τον Άγιο Αχίλλιο [photos]

15 Μαΐου 2024. Όλοι οι απανταχού της Οικουμένης Λαρισαίοι σήμερα, έχουν στραμμένο το μυαλό τους στο ναό του πολιούχου και προστάτου της Λαρίσης, του Αγίου Αχιλλίου του Μυροβλύτου και Θαυματουργού. Ημέρα χαρμόσυνος για την Θεσσαλική πρωτεύουσα, ημέρα που όλοι οι πιστοί προσέρχονται ευλαβικά στον Άγιο τους για να ανάψουν ένα κεράκι και να καταθέσουν τα αιτήματα τους, ελπίζοντας στη βοήθεια του Αγίου μας, ο οποίος δεν εγκατέλειψε ποτέ αυτό τον ευλογημένο λαό.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Παγκόσμιο Φόρουμ Διαλόγου του KAICIID

 

Στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και συνολικά της Δημιουργίας αναφέρθηκε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής κατά την εναρκτήρια συνεδρία του διήμερου Παγκοσμίου Φόρουμ Διαλόγου του KAICIID, την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024, στη Λισαβώνα.

Λάρισα: Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον πολιούχο Άγιο Αχίλλιο [live]


Λάρισα, 15 Μαΐου 2024. Παρακολουθήστε, σε ζωντανή αναμετάδοση από τον ιστότοπο orthodoxtv.gr, το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Πολιούχου Λαρίσης, επί τη μνήμη του πολιούχου της πόλεως, προεστώτος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Η μικροψυχία

«Όταν θελήσει ο Θεός να δοκιμάσει τον άνθρωπο ακόμη περισσότερο, παραχωρεί να πέσει στα χέρια  της μικροψυχίας» (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Από τα φαινόμενα της εποχής μας η φανερή μικροψυχία. Ό,τι μου χρωστάνε, θα πρέπει, ασχέτως αν όντως είναι έτσι, θα πρέπει να μου το ξεπληρώσουν. Κι ακόμη κι αν γίνει αυτό, ουδέποτε θα τους συγχωρήσω, διότι τόλμησαν να θίξουν εμένα, την μοναδικότητά μου, την ανεπανάληπτη προσωπικότητά μου, που δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητήσει το δίκιο και την αξία μου.

Άγιος Παχώμιος ο Μέγας: Ο ιδρυτής του κοινοβιακού Μοναχισμού

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Ανάμεσα στις μεγάλες μορφές του ορθοδόξου μοναχισμού ξεχωρίζει και ο άγιος Παχώμιος, τον οποίο η Εκκλησία μας τον προσαγόρευσε Μέγα, τόσο για την προσωπική του ασκητική οσιότητα, όσο και για την συμβολή του στη διαμόρφωση του κοινοβιακού μοναχικού ιδεώδους.

Άγιος Αχίλλιος Λαρίσης

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Ξεχωριστή χορεία των αγίων της Εκκλησίας μας είναι όσοι έλαβαν μέρος στις Μεγάλες Οικουμενικές Συνόδους, στις οποίες, με την καθοδήγηση και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, καθόρισαν τα όρια της σωστικής ορθοδόξους πίστεώς μας. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Αχίλλιος, επίσκοπος Λαρίσης, ο οποίος είχε τη δική του συμβολή στις εργασίες της Αγίας Α΄ Οικουμενικής Συνόδου.

Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Ο αναχωρητισμός είναι μια διαχρονική πρακτική του ορθοδόξου μοναχισμού.  Μοναχοί επέλεξαν να ζήσουν και να ασκηθούν σε ερήμους, όπου «ενώπιοι ενωπίω» με το Θεό, αγωνίστηκαν να καθαριστούν, να αγιαστούν και να θεωθούν. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης, ο εν Καλάνα του Βάλτου της Ακαρνανίας. Μια μεγάλη ασκητική μορφή, ο οποίος σφράγισε με την πνευματική του ακτινοβολία την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος.