e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Τιμήθηκε δεόντως ο Όσιος Ευμένιος Σαριδάκης στο Βανάτο Ζακύνθου [60 photos]

Στις 23 Μαΐου 2024, τιμάται -για δεύτερη φορά φέτος μετά την ευλογητή αγιοκατάταξή του- η μνήμη του Οσίου Ευμενίου του Σαριδάκη, προστάτη και διακονητή των λεπρών, αλλά και κάθε άλλης ψυχής θλιβομένης και καταπονουμένης.
        Έτσι κι εμείς, εδώ στην Ενορία του Βανάτου Ζακύνθου, τιμήσαμε αφ' εσπέρας την μνήμη του, απόψε δηλαδή Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, με εσπερινή Θεία Λειτουργία, στο μικρό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φιλουμένου, πίσω ακριβώς από τον Ναό της Φανερωμένης.

Το Καστελλόριζο γιόρτασε τους Πολιούχους του, Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη

Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη και τη λαμπρότητα της Πασχαλίου περιόδου εορτάστηκε και εφέτος, εν πληθούσῃ εκκλησία, στο ακριτικό Καστελλόριζο η ιερά μνήμη των πολιούχων του Αγίων, Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις είχαν ως επίκεντρο τον επ’ ονόματι των Αγίων τιμώμενο και πανηγυρίζοντα, παμμεγέθη Μητροπολιτικό Ναό του νησιού.

Εκοιμήθη ο 98χρονος ιερέας ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΜΠΑΣΤΑΣ, πρώην Εφημέριος Αγ. Λέοντος Ζακύνθου


Εξεδήμησε προς Κύριον, σήμερα, 22.5.2024, ο συνταξιούχος Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Λέοντος, του φερώνυμου χωρίου της ορεινής Ζακύνθου, Οικονόμος Σταυροφόρος ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΜΠΑΣΤΑΣ, στην προχωρημένη ηλικία των 98 ετών.

Μέχρι να βρούμε την αγάπη


«Μέχρι να βρούμε την αγάπη, θα δουλεύουμε τη γη τη γεμάτη αγκάθια. Και ανάμεσα στ’ αγκάθια θα σπέρνουμε και θα θερίζουμε, ακόμη και αν ο σπόρος μας αποδειχθεί σπόρος δικαιοσύνης» (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος).

Ρέθυμνο: Επετειακή εκδήλωση του Γυμνασίου Γαζίου Μαλεβιζίου για τους Αγίους 4 Νεομάρτυρες (20.5.24)

Στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων του Ρεθύμνου, Μανουήλ, Αγγελή, Γεωργίου και Νικολάου, η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και το Γυμνάσιο Γαζίου Δήμου Μαλεβιζίου Νομού Ηρακλείου πραγματοποίησαν μια όμορφη επετειακή εκδήλωση, κατά την οποία μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Γαζίου παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο σχετικά με τη ζωή των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων και τραγούδησαν παραδοσιακές μαντινάδες που συνέθεσαν οι ίδιοι, υπό την ευθύνη της θεολόγου καθηγήτριας του σχολείου κ. Βασιλικής Ιορδανίδου.

Άγιος Νεομάρτυς Παύλος ο Πελοποννήσιος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

       Οι Νεομάρτυρες λαμπρύνουν την Εκκλησία μας ως αστέρες απαστράπτοντες. Με την αμετακίνητη πίστη τους στον αληθινό Τριαδικό Θεό και την ομολογία τους στην Ορθοδοξία μας, ως τη μόνη αληθινή και σώζουσα πίστη, αναβίωσαν τα μαρτύρια των πρώτων Χριστιανών. Με τα δικά τους μαρτύρια διέσωσαν την Ορθοδοξία και στήριξαν το δοκιμαζόμενο Γένος  μας στα μαύρα χρόνια της τουρκικής δουλείας. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Νεομάρτυς Παύλος ο Πελοποννήσιος.