e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Βλαχέραινα Βανάτου '24: Μνήμη Αρχιερέων Παντελεήμονος από Ζακύνθου, Αλεξάνδρου Νιγηρίας, π. Αλεξίου Ξένου και π. Παναγιώτη Σπουργίτη


Άξιο και δίκαιο είναι να τιμάμε τους κεκοιμημένους Πατέρες και Αδελφούς. Τούτο, άλλωστε, παιδαγωγεί εμάς τους εναπομείναντες στους θορύβους του ενθάδε βίου, ώστε να διατηρούμε "Θεού φόβον και μνήμη θανάτου", αλλά συνάμα να αποτίουμε οφειλόμενο σεβασμό σ' Εκείνους που έχουν περάσει ήδη στην Αιωνιότητα, προσμένοντας και την δική μας εισόδευση εκεί, στην Θριαμβεύουσα Εκκλησία! 

Βανάτο Ζακύνθου: Εόρτιος Εσπερινός 2024 στην Παναγία Βλαχέραινα

Εσπέρας Δευτέρας, 1ης Ιουλίου 2024, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Βλαχέραινας Βανάτου, για τον εόρτιο Εσπερινό, σε συνδυασμό με τα εόρτια ψάλματα για την αυριανή Κατάθεση της τιμίας Εσθήτος της Θεομήτορος στον εν Κωνσταντινουπόλει ναό των Βλαχερνών.

Αργάσι Ζακύνθου: Αρχιερατικός Εσπερινός στην Παναγία Βλαχέραινα


Εσπέρας Δευτέρας, 1ης Ιουλίου 2024, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Παναγίας της Βλαχέραινας Αργασίου Ζακύνθου, εψάλη εόρτιος Εσπερινός για τα Καταθέσια της Τιμίας εσθήτος της Παναγίας στον Ναό των Βλαχερνών Κωνσταντινουπόλεως. Χοροστάτησε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.

Ρουάντα: Θυρανοίξια Ναού αφιερωμένου στον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη

Η φήμη του νεοφανούς οικουμενικού Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου έχει φθάσει και στις απόμακρες ζούγκλες της Αφρικής. Έτσι οι χριστιανοί παίρνουν το όνομά του, διαβάζουν για τον βίο και τη διδασκαλία του, και κτίζονται και Ναοί προς τιμήν του.

Ο Θ. Ν. Παπαθανασίου στη "Σύναξη" για το "Νιγηρίας Αλεξάνδρου παρακαταθήκες"


Στο νέο τεύχος (170, Απρίλιος - Ιούνιος 2024) του γνωστού θεολογικού περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ - το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς - ο αρχισυντάκτης και υπεύθυνος ύλης, θεολόγος Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, παρουσιάζει στην ενότητα "το βιβλίο" την έκδοση του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού "Νιγηρίας Αλεξάνδρου παρακαταθήκες" (του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου). 

«Ακουαρέλες από το Άγιον Όρος»: Αναζητώντας το φως και τα χρώματα στο Περιβόλι της Παναγίας

Έξω από το ανοιχτό παράθυρο φαίνεται η καταπράσινη πλαγιά του λόφου, στο τέλος του οποίου βρίσκεται ένα παλιό σιδηρουργείο. Μπροστά από αυτό υπάρχει μία ξύλινη πέργκολα, την οποία «αγκαλιάζει» μια κληματαριά. Την εικόνα αυτή επιχειρεί να αποτυπώσει ένας ζωγράφος στο λευκό του καμβά. Καθώς όμως ο ήλιος ανεβαίνει πιο ψηλά στον ουρανό, τα χρώματα της ζωντανής εικόνας αλλάζουν κι έτσι ο καλλιτέχνης παίρνει το καβαλέτο και τις μπογιές του για να ζωγραφίσει ένα άλλο σημείο που θα επιλέξει. Το «κυνήγι» των σταθμών έμπνευσης ανάλογα με το φως, συνεχίζεται ως το βράδυ, με το ραντεβού να ανανεώνεται την επόμενη μέρα, στα ίδια σημεία, τις ίδιες ακριβώς ώρες.