e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Η ευλογία των σταφυλιών εν όψει Τρύγου

Γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Χριστού σήμερα και η Ορθοδοξία, μαζί με το υπερλογικό αυτό ιστορικό γεγονός, ευλογεί τις σταφίδες και τα σταφύλια, εν όψει του επερχόμενου Τρύγου. Μες από μιαν ειδική προσ-ευχή, η οποία αναγιγνώσκεται στις εκκλησιές μας, δηλώνεται για πολλοστή φορά μέσα στο λειτουργικό έτος, ότι η Εκκλησία καταφάσκει απολύτως τα υλικά αγαθά, δεν περιχαρακώνεται μόνον στις πνευματικές/ψυχικές πτήσεις, αλλά παραδέχεται ότι στην εν Χριστώ πραγματικότητα χωρούν από κοινού ο υλικός και ο πνευματικός Κόσμος, θεούμενοι ανά πάσα στιγμή και ώρα.

Τα σταφύλια γουρμαίνουν στις περγουλιές και στ' αμπέλια μας ολοένα, ρουφώντας ήλιο και Αύγουστο με λαιμαργία, ενώ ήδη ετοιμάζονται ν' αντιπροσφέρουν τις γευστικότατες και μεθυστικές ουσίες τους.



Ήδη ο Τρύγος της Σταφίδας άρχισε και στην ενοριακή μας περιφέρεια δειλά-δειλά, αναμένεται μάλιστα να κορυφωθεί αμέσως μετά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Ο μόχθος πολύς, οι πρόσοδοι ελάχιστες. Ο φακός του Νυχθημερόν βρέθηκε χθες στ' αλώνια ενός αγαπητού και σεβαστού συγχωριανού μας, του Γιάννη Χ. Ροδίτη ή Λιάσκου, ο οποίος, παρά τα 90 του χρόνια, με χαμόγελο και θυμοσοφία, πρωτοστατεί σε κάθε αγροτική δουλειά.
Καλή δύναμη σε όλους τους Τρυγητές!

5 σχόλια:

None είπε...

Λιχουδευτά είναι όλα αυτά τα σταφύλια!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ναν,

Λιχουδευτά και βάλε! Τα κοιτάμε όλοι με ομολογούμενη λαιμαργία! Με το συμπάθιο...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Και του χρόνου!!!!

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

P. Kapodistrias είπε...

@ Κυρά των Γλάρων,

Επίσης, να είσαι οικογενειακώς καλά. Γεροί και δυνατοί απαξάπαντες!

Ανώνυμος είπε...

Εστω και καθυστερημενα ευχομαι και του χρονου με υγεια να ξαναεορτασουμε την εποχη των σταφυλιων.
Βλεπω την υπεροχη δουλεια σου εδω και σε συνγχαιρω για το οτι την ωρα που σου περισσευει, την αφιερωνεις σε μας ολους που μας δινεις την ευκαιρια να συμμετασχουμε εστω και περα απο Ωκενους νοερα, κοντα στο αγαπημενο χωριο μας μαζι με
φωτογραφιες αξιολογων συγχωριανων, οπως τον αγαπητο μου Γιαννη μπροστα απο το αλωνι του, γεματο απο μυρωδατη σταφιδα.
Και του χρονου να εισαι καλα Γιαννη μου, να στολισεις με την βουβη παρουσια σου, την τοσο αγαπητη Εφημεριδα on line του ακουραστου και ευγενικου π. Παναγιωτη.