e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Η γιορτή του Πολιούχου Ζακύνθου Αγίου Διονυσίου με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄


Κατά το τριήμερο από 23 έως 26 Αυγούστου 2008 η Ζάκυνθος εορτάζει με κάθε επισημότητα τη Μετακομιδή από τα νησιά Στροφάδες του Ιερού Λειψάνου του Προστάτη και πολιούχου της Αγίου Διονυσίου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Την Παρασκευή 22 Αυγούστου, ώρα 8 το απόγευμα, θα γίνει η επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄, στον Ιερό Ναό του Πολιούχου της νήσου, όπου θα τελεστεί Δοξολογία.

Το Σάββατο 23 Αυγούστου, ώρα 7 το απόγευμα, θα γίνει η επίσημη Κάθοδος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄ από την Ιερά Μονή στον Ιερό Ναό.

Αμέσως μετά θα τελεσθεί Δοξολογία, με περιφορά του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου μέσα στο Ναό και στη συνέχεια ο Μέγας Ασματικός Εσπερινός.

Την Κυριακή 24 Αυγούστου, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ώρα 2 μετά τα μεσάνυχτα, θ' αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια Θεία Λειτουργία.

Το πρωί, ώρα 7.30, θα αρχίσει Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα τελεσθεί η Αρχιεπισκοπική / Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Την ίδια μέρα, ώρα 7.30 το απόγευμα, θα γίνει η μεγαλοπρεπέστατη Λιτάνευση του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου στην πόλη.

Την Τρίτη 26 Αυγούστου, ώρα 8:30 το πρωί θα τελεσθεί Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και στη συνέχεια, ώρα 11, κατά τα ειωθότα του Ζακυνθινού Εκκλησιαστικού Τυπικού, περιφορά του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ιερό Ναό και εναπόθεσή Του στην Ιερή Λάρνακα.

Την Ιερή Πομπή θα πλαισιώνουν έξω από τον Ναό, άγημα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού, οι Φιλαρμονικές των Δήμων Ζακυνθίων, Αλυκών, Αρκαδίων και Λαγανά, τμήματα Προσκόπων και Οδηγών, αντιπροσωπείες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Εκκλησιαστικοί Τελετάρχες έχουν ορισθεί ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ξένος, Πρωτοσύγκελλος και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια σας Πολλά.
Δέν γίνεται λιτανεία του Λειψάνου του Αγίου σ όλη την πόλη?

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη Δήμου,

Βεβαίως γίνεται η Λιτάνευση στην πόλη, αποκορύφωμα των όλων τελετών και ακολουθιών.
Συμπληρώθηκε ήδη στο παραπάνω πρόγραμμα η όντως παράλειψη. Ο δαίμων του ιντερνετικού τυπογραφείου γαρ...

Ευχαριστούμε και αντευχόμαστε, βοήθειά σου / σας!

Ανώνυμος είπε...

Χρονια σας πολλα και του χρονου, με υγεια να γιορτασουμε τον Αγιο μας.

Ναστε παντα καλα.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αγαπητή φίλη Λάνα καντιάνη,

Ευχαριστούμε όλοι για τις ευχές. Αντευχόμαστε να είσθε όλοι σας υπό τη σκέπη και προστασία του πολυαγαπητού μας Αγίου Διονυσίου του θαυματουργού!