e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Σύναξη Ιερού Κλήρου Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας

του Οικον. Αναστασίου Σαλαπάτα

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας, σε συνεργασία με τον Ιερατικό Σύνδεσμο «Άγιος Αθανάσιος», οργάνωσε το διήμερο 27η - 28η Απριλίου 2009 την ετήσια Σύναξη του Ιερού Κλήρου. Η Σύναξη πραγματοποιήθηκε στην πόλη Birmingham της Κεντρικής Αγγλίας, και φιλοξενήθηκε από τις δύο τοπικές Κοινότητες, του Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος και Αποστόλου Λουκά.
Το πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα συμπεριλάμβανε Ιερές Ακολουθίες, ομιλίες, ψυχαγωγικές περιηγήσεις και προσκυνηματικές επισκέψεις. Το γενικό θέμα της Σύναξης ήταν:
«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Κατ’ αρχάς αναγνώσθηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κυανέων κ. Χρυσόστομο ο χαιρετισμός της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στον οποίο ο Παναγιώτατος μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής: «...Απαραίτητοι είναι αι ιερατικαί Συνάξεις της τοπικής Εκκλησίας έκτακτοι ή τακτικαί, καθ’ ότι εν αυταίς εκτίθενται τα προβλήματα, αι εμπειρίαι, χαράσσεται πορεία πλεύσεως και πάντες επιστρέφουσιν εις την ιδίαν αυτών ποίμνην έχοντες περισσοτέρας δυνάμεις, ισχυροτέραν θέλησιν και οραματισμούς δια καρποφόρον εργασίαν. Αι Συνάξεις αύται καθίστανται θεμελιώδους σημασίας δια τας τοπικάς Εκκλησίας τας εν τη ξένη όταν έχωσι θέμα εκκλησιολογικόν ως η υμετέρα ετησία ιερατική Σύναξις, η έχουσα εφέτος ως θέμα “Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον”, ήτοι την Μητέρα ημών Εκκλησίαν».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος απηύθυνε προς την Σύναξη την εισαγωγική του ομιλία, κατά την οποία ευχαρίστησε τις φιλοξενούσες Κοινότητες, σύστησε τους νέους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ανέλυσε τη σημασία των Συνάξεων του Ιερού Κλήρου, τόνισε την αξία της προσεκτικής διαχείρισης των οικονομικών ζητημάτων των Κοινοτήτων, ιδιαίτερα στις παρούσες δύσκολες -οικονομικά- συνθήκες, παρουσίασε τον κύριο ομιλητή της Σύναξης, καθώς και τους λοιπούς ομιλητές, ζήτησε από τους κληρικούς να δείχνουν πάντα ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον για τα νεαρά μέλη των Ενοριών και για τους νέους επιστήμονες στο πλαίσιο της ποιμαντικής τους διακονίας και τέλος παρεκάλεσε όλους να προσευχηθούν για ταχεία και δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Ακολούθησε η κύρια ομιλία της Σύναξης από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, ο οποίος ομίλησε με βαθειά επιστημοσύνη και γλαφυρότητα για το θέμα: «Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως: Η ιστορική κληρονομιά και η προοπτική του μέλλοντος».
Ο κ. Κιτρομηλίδης παρουσίασε πολλά ιστορικά στοιχεία για την πρωτόθρονη Εκκλησία της Βασιλεύουσας και προσέφερε εμπειρίες και σκέψεις του από την πολύχρονη ενασχόλησή του με το θέμα αυτό. Η ομιλία δημιούργησε μεγάλο ενδιαφέρον στο ακροατήριο και μετά το τέλος της έγινε μεγάλη συζήτηση για τα θέματα που σχετίζονται με την ιστορία και τη ζωή του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Η συζήτηση δε, συνεχίσθηκε και την δεύτερη ημέρα της Σύναξης.
Κατόπιν ακολούθησαν οι υπόλοιπες σημαντικές εισηγήσεις, που δόθηκαν από έμπειρους ομιλητές - κληρικούς. Αυτές είχαν ως εξής:

* Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος, «Τα 50-χρονα της Διακονίας του Αρχιεπισκόπου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, 1959-2009»
* Πρωτοπρ. Γεώργιος Ζαφειράκος,
«Προστασία Οικογένειας, Διαζύγια κ.λ.π.»
* Οικον. Κωνσταντίνος Γαλιβαλδινός,
«Ταμείο Ασφαλίσεως και Συντάξεως Κλήρου»
* Αρχιμ. Βασίλειος Παπαβασιλείου, «Ομολογιακό Σχολείο “Άγιος Κυπριανός”»
* Οικον. Stephen Maxfield,
«H Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο»
* Οικον. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, «Η Διακονία του Ορθόδοξου Κλήρου στη σύγχρονη κοινωνία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Ιερές Ακολουθίες των δύο ημερών της Σύναξης κήρυξαν τον θείο λόγο οι εξής κληρικοί: Αρχιμ. Ραφαήλ Σιδέρης και Οικον. Ιωάννης Nankivell.

Στο επίσημο δείπνο που προσφέρθηκε την Δευτέρα 27η Απριλίου το βράδυ, στο κτίριο της Κυπριακής Εστίας του Birmingham, προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων και των λοιπών κληρικών, παρευρίσκονταν και χαιρέτησαν τους Συνέδρους διάφοροι θρησκευτικοί και πολιτικοί παράγοντες της τοπικής κοινωνίας, όπως ο Αγγλικανός Επίσκοπος του Birmingham και ο Αντιδήμαρχος της πόλης.
Εκτός των Ιερέων παρακολούθησαν την Σύναξη και μερικές Πρεσβυτέρες και Διακόνισσες, συνοδεύοντας τους κληρικούς συζύγους τους.
Η ετήσια αυτή Σύναξη του Ιερού Κλήρου της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Όλοι οι Σύνεδροι ευαρεστήθηκαν και ωφελήθηκαν τα μέγιστα από την Σύναξη αυτή και ιδιαίτερα από την ανανέωση των αδελφικών δεσμών φιλίας και αγάπης, που διακρίνουν πάντα τους κληρικούς της Εκκλησίας μας. Ανανέωσαν το ραντεβού τους δε για την επόμενη χρονιά που θα συγκληθεί και πάλι η Σύναξη των Ιερέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: