e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Για την ετήσια Χοροεσπερίδα της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow Λονδίνου

Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία την περασμένη Κυριακή 8η Nοεμβρίου τ.έ. η Ετήσια Κοινοτική Χοροεσπερίδα της Κοινότητας Αγίου Παντελεήμονος Harrow και Περιχώρων, στο ξενοδοχείο Plaza της περιοχής Wembley στο ΒΔ Λονδίνο.

Στην Χοροεσπερίδα, στην οποία συμμετείχαν 250 άτομα, με ιδιαίτερα έντονη την παρουσία μελών της Κοινοτικής Νεολαίας, παρευρέθηκαν ως επίσημοι προσκεκλημένοι της Κοινότητας οι εξής: ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος εκπροσωπώντας τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων & Μ.Β. κ.κ. Γρηγόριο, ο Υφυπουργός της Αγγλικής Κυβέρνησης και Βουλευτής της περιφέρειας Harrow East κ. Tony McNulty, ο Βουλευτής της περιφέρειας Brent North κ. Barry Gardiner, ο Δήμαρχος του Harrow Cllr. Eric Silver με την σύζυγό του, ο Δήμαρχος του Brent Cllr. Jim O’Sullivan με την σύζυγό του, ο εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή της Κύπρου στο Λονδίνο κ. Λεύκιος Βασιλείου, o νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Λονδίνο κ. Ευθύμιος Παντζόπουλος, η Πρόξενος της Ελλάδας στο Λονδίνο δις Σοφία Σταματέλλη και πλήθος μελών και φίλων της Κοινότητας.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους, καλωσόρισε τους καλεσμένους και τους συνδαιτυμόνες με θερμά λόγια και ενημέρωσε όλους για τις πρόσφατες εξελίξεις στο σημαντικό ζήτημα της εκ θεμελίων ανέγερσης του νέου Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος. Mεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

«Σας υποδεχόμαστε και φέτος με πολλή χαρά στην Ετήσια Κοινοτική μας Χοροεσπερίδα. Η Κοινότητά μας συμπλήρωσε φέτος 34 χρόνια ζωής. Την 29η Ιουνίου 1975 ιδρύθηκε η Κοινότητα του Αγίου Παντελεήμονα στην εδώ περιοχή του Harrow. Το όνειρο της Επιτροπής τότε ήταν να αποκτήσουν τον δικό τους χώρο λατρείας, τον δικό τους Ιερό Ναό. Και έτσι στις 21 Ιανουαρίου 1994 με την βοήθεια του Αγγλικανού Ιερέα (μακ. π. Brown) ολοκληρώθηκε η αγορά της μέχρι πρότινος εκκλησίας μας, των σπιτιών και όλων των Κοινοτικών χώρων μας.
Αλλά αμέσως η Κοινότητά μας έθεσε πιο υψηλούς στόχους. Ένα όνειρο, ένα μεγάλο όνειρο, την ανέγερση εκ θεμελίων ενός νέου Βυζαντινού Ναού, στην θέση του προϋπάρχοντος, κάτι που δεν είχε γίνει για 130 χρόνια. Αυτό το όνειρο, που τόσο επιθυμούσαμε, πολλοί συμπατριώτες μας δεν πρόλαβαν δυστυχώς να το δούν. Τώρα όμως γίνετε πια πραγματικότητα.
Ο βυζαντινού ρυθμού Ναός μας, που σε λίγο διάστημα θα ορθώνεται στο Kenton Road, θα διακηρύσει στον ξένο αυτό τόπο την Ορθόδοξη Πίστη μας. Ο θόλος με το απαλό ημισφαίριό του θα μας θυμίζει Εκείνον που έκλινεν ουρανούς και κατέβη στη γή για τη σωτηρία μας. Και η κόγχη του Ιερού, που ενώνει το δάπεδο με τον θόλο, όπου ζωγραφίζουμε την Πλατυτέρα των Ουρανών, θα διαλαλεί έμπρακτα πως Εκείνη έγινε η κλίμακα η επουράνιος από όπου κατέβηκε ο Υιός του Θεού, ο Χριστός και Θεός μας.
Τα πρώτα σχέδια του νέου μας Ναού, άρχισαν το 1997, και μας πήρε 8 ολόκληρα χρόνια για να μας δοθεί άδεια οικοδομής. Το 2005 πήραμε την τελική άδεια και αμέσως στις αρχές του 2006 αρχίσαμε την οικοδόμηση πρώτα της Κοινοτικής μας Αίθουσας, του Ελληνικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους εργάστηκαν πολύ σκληρά για να πραγματοποιηθεί το έργο αυτό που ολοκληρώθηκε και εξοφλήθηκε εντελώς.
Και φτάσαμε στο 2009 όπου πλέον το μεγάλο έργο της ανέγερσης του νέου μας Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονα γίνεται πραγματικότητα και ξεκινήσαμε την οικοδόμηση με το βλέμμα στο μέλλον. Το κόστος της οικοδόμησης θα ανέλθει στα 2.5 εκ. λίρες και σας καλώ όλους να εργαστούμε με πάθος για την ολοκλήρωσή του. Όλοι χρειάζονται και κανείς δεν περισσεύει. Η Κοινότητά μας έχει μόνο τα μισά χρήματα και παρακαλώ όλους σας να μας βοηθήσετε οικονομικά και να μας στηρίξετε γιατί το όνειρό μας τώρα γίνεται πραγματικότητα.
Η πρώτη φάση της κατασκευής του Ναού θα τελειώσει τον ερχόμενο Μάρτιο 2010 και θα κοστίσει 1,3 εκατομύρια, χρήματα τα οποία έχουμε. Αμέσως θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση αποπεράτωσης του όλου έργου που θα γίνει τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου 2010 και θα κοστίσει 1,2 εκ. λίρες. Αυτά τα χρήματα δεν τα έχουμε ακόμη, αλλά ευελπιστούμε ότι με την βοήθεια του Πανάγαθου Θεού μας και του Προστάτη μας Αγίου Παντελεήμονα και με την βοήθεια και γενναιοδωρία όλων σας να τα συλλέξουμε. Και έτσι θα είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε στο Νέο μας Ναό τα Χριστούγεννα του 2010. Χρειαζόμαστε την μεγάλη σας βοήθεια, οι πλούσιοι απο τα περισσεύματά τους και οι φτωχοί απο το υστέρημά τους.
Επίσης απευθυνόμαστε στην ιδιαίτερή μας πατρίδα Κύπρο και στην μητέρα Ελλάδα και στις κυβερνήσεις τους και ευελπιστούμε να έχουμε την οικονομική συμπαράστασή τους, διότι ο Ιερός μας Ναός είναι προέκταση της πατρίδας μας και της ιστορίας μας. Στα θεμέλια του νέου μας Ναού έχουμε τοποθετήσει χώμα ιερό απο το κατεχόμενο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος της Μύρτου. Χώμα που μας έφερε ο ιστορικός και συγγραφέας Άνδρος Παυλίδης, που θα έχουμε την τιμή να μας ομιλήσει περί του σκλαβωμένου και κατεστραμένου Μοναστηριού στις 22 Νοεμβρίου 2009 στους χώρους της Κοινότητάς μας. Θα ήθελα να σας καλέσω να βρεθούμε όλοι μαζί και να τον ακούσουμε.
Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και γενικά όλη την Κοινότητά μας και την Παροικία για την μέχρι τώρα βοήθειά σας και τις γενναιόδωρες προσφορές σας. Να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπό μας κ.κ. Γρηγόριο και να τον συγχαρούμε όλοι για την συμπλήρωση 50 χρόνων διακονίας και προσφοράς και να του ευχηθούμε υγεία και μακροημέρευση στην συνέχεια του ιερού του έργου. Καλωσορίζουμε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τροπαίου κ. Αθανάσιο και τον ευχαριστούμε που είναι μαζί μας απόψε. Να ξέρετε δε, οτι είναι πάντοτε μαζί μας και πάντοτε μας στηρίζει στο δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει. Τον παρακαλούμε να προσεύχεται για την αποπεράτωση του έργου.
Ευχαριστούμε όλους τους αρχιτέκτονες και τον πολιτικό μηχανικό που έχουν σχεδιάσει έναν πραγματικά βυζαντινό Ναό, που είναι ο δεύτερος Ναός που οικοδομείται στο Λονδίνο μετά το Ναό της του Θεού Σοφίας που χτίστηκε πριν 130 χρόνια στο Bayswater. Ευχαριστούμε τον Ανδρέα Ματεΐδη, ιδιοκτήτη του St. Paul Press, για την εκτύπωση του αποψινού λευκώματος.
Ευχαριστούμε τους μουσικούς μας που προσφέρθηκαν σήμερα να μας διασκεδάσουν με τα ωραία τους τραγούδια και μουσική αφιλοκερδώς, συνεισφέροντας έτσι και αυτοί στο μεγάλο μας έργο. Παίρνω την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου (LGR) και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, μετά του φίλου Δώρου Παρτασίδη, για την πολύχρονη βοήθειά τους στον τομέα της Ενημέρωσης της Παροικίας μας και γενικά όλης της Κύπρου και παγκοσμίως, για το μεγαλεπήβολο έργο μας, της οικοδόμησης του νέου μας Ιερού Ναού του Αγίου και Ιαματικού Παντελεήμονος. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε όλους όσους μας στήριξαν και συνεχίζουν να μας στηρίζουν με τις χορηγίες τους στο εορταστικό μας λεύκωμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρία John Doyle Constructions και τον Γενικό Διευθυντή της, αγαπητό φίλο της Κοινότητάς μας Στέφανο Στεφάνου. Να ευχαριστήσουμε και τους αγαπητούς μας Δημήτρη και Ελένη Λαγού και το προσωπικό τους για την προετοιμασία του σημερινού δείπνου.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Ιερέα μας, Πρωτοπρεσβύτερο π. Αναστάσιο Σαλαπάτα, για την πολύχρονη διακονία και προσφορά του στην Εκκλησία και την Κοινότητά μας και να του ευχηθώ καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο του.
Ευχαριστούμε και όλους εσάς που αφιερώσατε τον χρόνο σας να είσαστε σήμερα μαζί μας για να μας στηρίξετε στο έργο μας, στην αποπεράτωση της οικοδόμησης του νέου μας Ιερού Ναού.
Καλή διασκέδαση και ο Θεός μαζί μας πάντοτε».

Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο οι εκλεκτοί καλεσμένοι οι οποίοι απηύθυναν θερμά λόγια και εγκάρδιους χαιρετισμούς. Ομίλησαν δε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την Κοινότητα, και προσέφεραν την ολόθερμη υποστήριξή τους στην επίλυση των διαφόρων Κοινοτικών θεμάτων.

Την εκδήλωση στόλισε μουσικά η ορχήστρα THE DREAM BAND, η οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του μεγάλου Κοινοτικού και Εκκλησιαστικού έργου, της ανέγερσης του νέου Ναού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: