e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Αποκατάσταση του προσκυνηταρίου της Μικρής Παναγούλας


Ανάμεσα στα έργα τέχνης του ναού της Παναγούλας Μπανάτου, στα οποία υπήρξε εικαστική παρέμβαση αυτό τόν καιρό από τον έγκριτο καλλιτέχνη Διονύση Πάλμα, είναι και το αχιβαδοειδές προσκυνητάρι του εικονίσματος της παλαιάς Παναγούλας (λέγεται ότι είναι η εικόνα της Ευρέσεως, αν και τούτο ελέγχεται από πλευράς χρονολόγησής της), το οποίο παλαιόθεν κοσμεί τη γωνία του τέμπλου και του βορείου τοίχου του ναού.
Αφού έγιναν οι απαιτούμενες ξυλουργικές εργασίες από τους ξυλογλύπτες Αδελφούς Τσουκαλά, ο Διονύσης Πάλμας "έντυσε" το προσκυνητάρι με φύλλο χρυσού, σε συνδυασμό με το κλασικό κόκκινο χρώμα της ζακυνθινοπρεπούς Τέχνης. Βλ. ανωτέρω φωτογραφία.


Σε αυτή την δεύτερη φωτογραφία διαπιστώνει ο καθείς πώς ήταν το εν λόγω προσκυνητάρι μέχρι πρότινος. Σημειωτέον ότι το χρυσό που βλέπετε δεν πρόκειται περί παλαιού φύλλου χρυσού, το οποίο ασφαλώς θα μπορούσε να αποκατασταθεί, αλλά μπρουτζίνα καταστροφική, από την οποία -δυστυχέστατα- πάσχουν πολλά έργα τέχνης, τόσο στην Ενορία μας, όσο και σε όλη τη Ζάκυνθο, δεδομένου ότι κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990 υπήρξε κάποιος επιτήδειος "μάστορας", ο οποίος  παρενέβη σε πλείστα όσα ξυλόγλυπτα της Ζακύνθου συνθέτοντας ή ανασυνθέτοντάς τα προς ίδιον όφελος, βάφοντάς τα ύστερα με το απαίσιο χρυσαφίζον (κι εντέλει πρασινίζον) αυτό χρώμα... Το πλέον επίφοβο είναι ότι στην όλη του ασέλγεια επί του σώματος του ζακυνθινού πολιτισμού έμεινε ανενόχλητος τόσο από πλευράς εκκλησιαστικής όσο και από πλευράς αρχαιολογικής αρχής... Ο Θεός ας τον συγχωρήσει και αναπαύσει.

1 σχόλιο:

Tasos Zarkadis είπε...

Yπέροχο.. Λαμπρό όνομα και πράμα!!