e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Για τον Κατάλογο του Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου

Παρουσιάζει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


Μόλις βγήκε από το Τυπογραφείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ένα βιβλίο - κόσμημα για την Εκκλησιαστική Τέχνη της Ζακύνθου και την εν γένει Ζακυνθινή Γραμματεία. Πρόκειται για τον τόμο "Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου", γραμμένον από την Ζωή Α. Μυλωνά, Αρχαιολόγο - Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων.

Όπως αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης μας, το πόνημα αποτελεί συλλεκτικό Κατάλογο των έργων τέχνης του Μουσείου της περιώνυμης Αυτοκρατορικής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, το οποίο ιδρύθηκε από δεκαετίας, με πρωτοβουλία και αυτεπιστασία του  Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου. Ο ίδιος είχε την επιθυμία να καταρτισθεί παράλληλα ένας καλλιτεχνικός Οδηγός, όπου να αποτυπωθούν οι πολυειδείς και πολύτιμοι -αθέατοι και απρόσιτοι μέχρι τότε- θησαυροί του Σκευοφυλακίου της εν λόγω Μονής. Προ μηνών, ο φιλότεχνος Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, μετά από πρόταση του Σεβ. Ζακύνθου, μετά χαράς ανέλαβε -μέσω της Αποστολικής Διακονίας- εξ ολοκλήρου την εκδοτική δαπάνη του έργου, που εν τω μεταξύ συνέγραφε η κ. Μυλωνά και ήδη παρήχθη ένα άριστο αποτέλεσμα, σε 248 ιλουστρασιόν σελίδων.

Με την περισσή επιστημοσύνη της έγκριτης και φιλόπονης αρχαιολόγου συγγραφέως και τις άριστες φωτογραφίες του Δημήτρη Μπενέτου, ένας ολόκληρος Κόσμος ιδιαίτερης και αξιομνημόνευτης Τέχνης γίνεται πλέον κτήμα τού κάθε φιλότεχνου, φιλίστορα και φιλοζακυνθινού!  Σε θερμό προλογικό σημείωμά του ο Μητροπολίτης Ζακύνθου εκφράζει μάλιστα τη χαρά του για την εκπόνηση τού ανά χείρας μεγαλεπήβολου έργου, του οποίου την εκδοτική επιμέλεια είχε ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης, Ιεροκήρυκας τής Μητροπόλεως Ζακύνθου! 

Θεωρούμε ότι συμβάλλει κατά πολύ στις περί Τέχνης σπουδές και αξίζει να κοσμήσει όλες τις Βιβλιοθήκες, ζακυνθινές και μη! Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα, αφού συγχαρούμε όσους μόχθησαν για την δημιουργία και αρτίωσή του!!!

Την Κυριακή η χειροτονία σε Πρεσβύτερο του π. Σεραφείμ Κονίδη

Με χαρά ανακοινώνουμε τη χειροτονία σε Πρεσβύτερο τού πρώτου Διακόνου της Μητροπόλεώς μας π. Σεραφείμ Κονίδη, πτυχιούχου της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ιδιαιτέρου γραμματέως του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου.

Η χειροτονία θα τελεσθεί από τον οικείο Μητροπολίτη, την ερχόμενη Κυριακή, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, Μονή της Μετανοίας τού π. Σεραφείμ.

Κατά την εύσημη αυτή ημέρα θα συλλειτουργήσουν οι Αρχιερείς Θηβαΐδος κ. Πορφύριος, Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος και Φωτικής κ. Διονύσιος.

Οι συντελεστές του Νυχθημερόν εύχονται στον πολυαγαπητό μας π. Σεραφείμ, να έχει δύναμη να χαρεί -με κάθε έννοια- την Ιεροσύνη, την οποία πρόκειται να λάβει!!!