e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Στην Αιωνιότητα εισήλθε σήμερα ο Γέροντας Μοναχός Μωυσής ο Αγιορείτης


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας μετά θλίψεως βαθυτάτης ανακοινώνει την προς Κύριον εκδημία του Γέροντος Μωυσέως Αγιορείτου, σήμερα Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, 1 Ιουνίου 2014 και ώρα 04.14 π.μ.
Ο Γέροντας Μωυσής κατόπιν δικής του επιθυμίας εφιλοξενήθη το τελευταίο εξάμηνο στο Ιερό Επισκοπείο της Καστοριάς, περιβαλλόμενος μετά πολλής υιϊκής στοργής, αγάπης και σεβασμού υπό του υποτακτικού του π. Χρυσοστόμου και των πατέρων του Επισκοπείου.
Το τέλος της ζωής του ήταν ειρηνικό, ανεπαίσχυντο και οσιακό.
Η τιμία σορός του θα τεθεί σε προσκύνηση στο Παρεκκλήσιο του Ιερού Επισκοπείου της Καστοριάς, όπου θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια στους χώρους του Επισκοπείου.
Την Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014, η τιμία σορός του μακαριστού Γέροντος Μωυσέως θα μεταφερθεί  στο Άγιον Όρος, προκειμένου να ψαλεί, στις 1.00 μ.μ., η Εξόδιος Ακολουθία στο Κυριακό της Ιεράς Σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος και ο ενταφιασμός του στο Κοιμητήριο της Σκήτης.
Να είναι αιωνία αυτού η μνήμη και ας μας συνοδεύουν οι άγιες ευχές του.  







[Φωτογραφίες από την επίσημη ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως Καστορίας]
Σύντομη σημείωση π. Π. Κ.: Λυπούμαστε απαξάπαντες κατ' άνθρωπον για τη σημερινή εκδημία ενός τόσο υψηλού παραστήματος, όπως αυτό του Γέροντος Μωυσέως Αγιορείτου. 
          Προσωπικά καταθέτω στη σορό Του προσευχητικό δάκρυ και κλίνω γόνυ ευγνωμοσύνης, διότι με στήριξε με τον λόγο και το παράδειγμά του υπερβαλλόντως, παρότι δεν συναντηθήκαμε ποτέ ενώπιος ενωπίω. Ούτε ο ίδιος πρόφθασε να έλθει στη Ζάκυνθο -όπως σχεδιάζαμε- μήτε εγώ έχω ακόμη αξιωθεί ν'  ανέβω (!) στο Άγιον Όρος... Μας συνέδεε όμως κοινός καημός (που δεν είναι της ώρας να αναφερθεί), εξ ού και η παραμυθία, την οποία παρείχε προς την ταπεινότητά μου η έμπειρη Οσιολογιότητά Του. 
          Δεν είχα τότε τίποτε άλλο να του αντιπροσφέρω, πάρεξ μερικούς ταπεινούς στίχους μου, οι οποίοι του άρεσαν και τον εξέφραζαν κατά πολύ, όπως ο ίδιος είχε πει. Τους αντιγράφω εδώ, ως ακοίμητο κεράκι στη μνήμη του: 

ΕΠΙ ΔΩΜΑΤΟΣ 

Του Μωυσέως Αγιορείτου 

Πλούσιος πένης και συ 
παραμυθίας καντήλα 
με μόνην επί δώματος εφέστια παρεούλα 
τη Μαρία 
                    να σου κάνει σκανταλιές 

σβήνει κι ανάβει τα κεριά 
τρώει τα λουκούμια 
σου μουτζουρώνει τα χαρτιά 
μπερδεύει στίχους και μολύβια 

μα 
τρέχει κι αποκρύβεται 
στην κόγχη του Πρωτάτου 
κάθε που ακούει 
περίφοβη 
                    αποβραδίς Βαγγελισμού 
χαλαλοή στα κεραμίδια 

τον Άγγελο του Πάθους να ολολύζει. 

[Ποίημα γραμμένο στις 12.7.2001, δημοσιευμένο στην ποιητική συλλογή: π. Παναγιώτη Καποδίστρια, Της αγάπης μέγας χορηγός, 2003, σ. 47]

Δεν υπάρχουν σχόλια: