e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Λόγος με ιδιαίτερα μηνύματα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Ηράκλειο

neakriti.gr 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/06/2016, 17:48 | Τελευταία ενημέρωση: 18/06/2016, 22:36


Αναβίβασε το χαρακτήρα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την αντιφώνισή του στον δήμαρχο Ηρακλείου στον προαύλιο χώρο του Αγίου Τίτου το απόγευμα του Σαββάτου. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος διόλου τυχαία μετά την απόλυτη σιωπή των τεσσάρων απόντων Εκκλησιών στη νέα πρόσκληση που τους απηύθυναν οι δέκα παρούσες σημείωσε με νόημα ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος αποκτά χαρακτήρα Οικουμενικής, ενώ λίγο αργότερα ευχόμενος για τις επιτυχίες των εργασιών της τόνισε με έμφαση ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί το Πνευματικό Κέντρο όλης της Ορθοδοξίας.Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης υποδέχεται στο Ηράκλειο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο

Με θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκε πλήθος πιστών, που είχαν συγκεντρωθεί στον περίβολο του Αγίου Τίτου Ηρακλείου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο καθώς οι καμπάνες του ναού χτυπούσαν χαρμόσυνα για πολλή ώρα. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ενώ τελευταίος έφτασε στο ναό ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.
Νωρίτερα, το ένα μετά το άλλο έφταναν τα βαν με τις αποστολές. Στο ναό βρέθηκαν ήδη όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων. Στην 25ης Αυγούστου βρέθηκαν τουρίστες αλλά και πιστοί που ήθελαν να παρακολουθήσουν από κοντά το ιστορικό γεγονός. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

"Γεγονός μεγίστης σημασίας και ιστορικότητας" χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ηρακλείου την Πανορθόδοξο Σύνοδο και συνέχισε λέγοντας ότι μέσω αυτού του γεγονότος "θα αναδειχθούν αξίες της διευρυμένης αποστολής της Εκκλησίας στον Ορθόδοξο κόσμο".

Η άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου

Στην αντιφώνισή του ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τους Κρητικούς που αγκάλιασαν το γεγονός αυτό και στάθηκε, όπως στέκεται πάντα, στο πλευρό του Πατριαρχείου. Τόνισε ότι ο λαός συναισθάνεται την δόξα αλλά και την τιμή του να πραγματοποιείται αυτό το ιστορικό γεγονός στην Κρήτη με τα βλέμματα όλου του Ορθόδοξου κόσμου αλλά και γενικότερα όλου του πλανήτη να είναι στραμμένα στο νησί μας.

Θερμής υποδοχής έτυχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης - Φανερά συγκινημένος στο Ηράκλειο

Συνέχισε αναφερόμενος στους διωγμούς των Χριστιανών αλλά και άλλων μειονοτήτων, "όπως ακριβώς τα περιγράφει προ 2.000 ετών ο Απόστολος Ματθαίος" και προσκαλεί όλους να συναισθανθούν "την σώζουσαν αλήθειαν". Η Σύνοδος θα δώσει την καλή μαρτυρία και στα προβλήματα της εσωτερικής ζωής της Ορθοδοξίας και να μεταδώσει τα μηνύματα της ενότητας και του Αοράτου Θεού σε όλον τον αλληλοσπαρασσόμενο κόσμο τονίζοντας ότι "όπου είναι δύο ή τρεις συνημμένοι στο Όνομά Του θα είναι και ο Χριστός παρών".

"Το μήνυμα της ενότητας της ανθρωπότητας εν Χριστώ είναι το μόνο που ικανοποιεί τις πονεμένες καρδιές των ανθρώπων και σ' αυτό θα επικεντρωθούμε" είπε συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενώ καταλήγοντας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τις τοπικές Αρχές για την προετοιμασία της Συνόδου.

"Λαμπροφορεί σήμερα το Ηράκλειο και αγάλλεται η Κρήτη. Χαίρει και σκιρτά ο κλήρος, ο φιλευσεβής λαός, οι μονές αφού η σύγκληση της Ορθοδόξου Εκκλησίας αποτελεί ύψιστο γεγονός που θα σηματοδοτεί την ιστορία της Εκκλησίας της Κρήτης. Ευχαριστούμε το Θεό για όσα επεφύλαξε στο νησί της Κρήτης. Καλώς ήρθατε στο ποτισμένο με αίμα νησί μας. Ο Άγιος Απόστολος Τίτος σας υποδέχεται" ανέφερε στο λόγο φανερά συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.

"Η καρδία της Εκκλησίας της Κρήτης ευφραινομένη και ευγνωμούσα πάλλεται απόψε ενταύθα και για μία ακόμα φορά διατρανώνει τα αισθήματα σεβασμού και τιμής προς τη Μητέρα Εκκλησία. Έχει ως πυξίδα την επιστολή προς Τίτον" συνέχισε ο Σεβασμιότατος.

Στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Εκκλησία της Κρήτης με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και στην αναγνώριση από το ελληνικό κράτος με νόμους της ιδιαίτερης αυτής σχέσης. Συνέχισε αναφερόμενος στους σπουδαίους αγιογράφους όπως τον Θεοφάνη τον Κρη καθώς και στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα μοναστήρια και ερημητήρια της Κρήτης στο πέρασμα των αιώνων και στις δύσκολες στιγμές που έζησε το νησί. Καταλήγοντας καλοσώρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο "νησί του Αγίου Αποστόλου Τίτου".

Δείπνο προς τιμήν των Προκαθημένων

Αμέσως μετά το τέλος του Εσπερινού της Πεντηκοστής οι Προκαθημένοι των 10 Ορθοδόξων Εκκλησιών με τη συνοδεία τους κατευθύνθηκαν σε γνωστό ξενοδοχείο του Ηρακλείου όπου παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν τους. Στο δείπνο συμμετείχαν επίσης οι Αρχές της πόλης με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τις στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές της πόλης. Στην είσοδο του ξενοδοχείου σχηματίζονταν μικρά πηγαδάκια όπου οι Ιεράρχες είχαν την ευκαιρία ενός χαλαρού ασπασμού και συζήτησης μεταξύ τους.

Στο Ηράκλειο ο Βασίλης Λεβέντης

Στο Ηράκλειο έφτασε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ο πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου κ. Βασίλης Λεβέντης προκειμένου να δώσει το παρών και να τιμήσει με την παρουσία του την Πανορθόδοξη Σύνοδο. Ο κ. Λεβέντης βρέθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο όπου παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν των Προκαθήμενων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και παρευρίσκονταν οι Αρχές της πόλης.

Ιστορικό

Η οργανωτική επιτροπή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου κάλεσε τους πιστούς να παρακολουθήσουν από κοντά τις εκδηλώσεις και τις Λειτουργίες της Πεντηκοστής. Για το λόγο αυτό είχαν εγκατασταθεί γιγαντοοθόνες έξω από τον Άγιο Τίτο και τον Άγιο Μηνά για να μεταδίδουν ζωντανά τα όσα εκτυλίσσονταν μέσα στους ναούς.

Ο κ. Λαμπρινός αναφέρθηκε στις συγκυρίες, στο προσφυγικό και στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η υφήλιο και έκανε αναφορά στο ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι να αγκαλιάζει και να ανακουφίζει τους ανθρώπους και να μιλήσει για τους ιδιαίτερους δεσμούς που συνδέουν ιστορικά και στο βάθος των αιώνων την Εκκλησία της Κρήτης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Επί ποδός βρίσκονταν στην πλατεία του Αγίου Τίτου κοπέλες με παραδοσιακές κρητικές ενδυμασίες που κρατούσαν εδέσματα και λουλούδια και τα προσέφεραν στους Προκαθήμενους κατά την τελετή υποδοχής τους. Εν τω μεταξύ, το Ηράκλειο θυμίζει "νεκρή" πόλη αφού τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια από άκρη σε άκρη όλης της πόλης.  Πάρα ταύτα το κλίμα ήταν λαμπρό και εορταστικό.

Το μεσημέρι κατέλυσαν οι αντιπροσωπείες στα ξενοδοχεία. Στη διάρκεια της νύχτας η άφιξη κι άλλων μελών ορθόδοξων εκκλησιών για να λάβουν μέρος στην Θεία Λειτουργία στον Άγιο Μηνά την Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΡΗΤΗ TV.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: