e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Η Παναγία πρότυπο υπακοής, ταπεινοφροσύνης και αγνότητας

ΟΜΙΛΙΑ
ΣΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 
 15 Αυγούστου 2016


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Το σεπτό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί για όλους τους πιστούς χριστιανούς όλων των αιώνων φάρο φωτεινό, ωκεανό αγάπης και συμπόνιας, πρότυπο θάρρους, σημείο αναφοράς μητρικής αγάπης, αγνότητας και ταπείνωσης.

Στο πρόσωπό Της συναντάμε τρία βασικά χαρακτηριστικά, που οφείλουμε όλοι να μιμηθούμε: την Υπακοή, την Ταπεινότητα και την Αγνότητα.

Υπήρξε υπάκουη αποδεχόμενη αναντίρρητα το θέλημα του Θεού και το μήνυμα του Αγγέλου ότι κατέστη σκεύος εκλογής και συνεργός στο έργο της Σωτηρίας. Στο πρόσωπό της επαληθεύονται οι προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού, που θα λυτρώσει του ανθρώπους από τον ζυγό της αμαρτίας και το προπατορικό αμάρτημα. Το θέλημα του Θεού δεν το συζητάει ούτε το αμφισβητεί, αλλά, κλίνοντας την κεφαλή, το δέχεται με ευγνωμοσύνη.

Για το μόνο για το οποίο προσεύχεται είναι να είναι άξια της μέγιστης αυτής τιμής. Κι εδώ ακριβώς έχουμε το δεύτερο χαρακτηριστικό της, δηλαδή αυτό της ταπεινότητας. Πράγματι, από την πρώτη ώς την τελευταία στιγμή της επιγείου ζωής Της, υπήρξε πρότυπο αξεπέραστο αυτής της αρετής. Ποτέ δεν εκμεταλλεύθηκε την υψηλή θέση Της, ούτε στην κοινωνία των Αποστόλων, ούτε στην πρώτη χριστιανική Εκκλησία. Δεν προώθησε ποτέ ευνοούμενούς Της, ούτε θέλησε να διοικεί η ίδια, όπως θα δικαιολογείτο να κάνει ως μητέρα του Χριστού. Αντίθετα, κράτησε μια στάση σιωπηλή, αθόρυβη και αξιοπρεπή μέχρι την σεπτή και αγία κοίμησή Της.

Επίσης, υπήρξε πρότυπο Αγνότητας. Είναι η μοναδική περίπτωση γυναίκας, η οποία πριν τον τοκετό και μετά από αυτόν διατήρησε την παρθενίας Της και παρέμεινε αμόλυντη. Ουδέποτε συνέβη αυτό στην ανθρώπινη ιστορία και ουδέποτε θα ξανασυμβεί.

Πάνω απ’ όλα, όμως, η Θεοτόκος είναι το πρότυπο Αγάπης και μητρικής Στοργής. Θα αποτελεί πηγή πάντοτε παρηγοριάς για κάθε πονεμένη μητέρα, αλλά και για κάθε πονεμένο και ταλαιπωρημένο άνθρωπο. Και φυσικά, θα είναι πάντοτε η ακούραστη μεσίτρια μπροστά στον θρόνο του Θεού και υπερασπιστής του ανθρωπίνου γένους, επικαλούμενη διηνεκώς την Αγάπη και το Έλεος Εκείνου για κάθε ηθική και πνευματική εκτροπή μας.

Ο λαός μας τιμά και ευλαβείται την ιερά κοίμησή Της, που αποτελεί χαρμόσυνο και σωτηριώδες γεγονός για την Εκκλησία, μεταβάλλοντας έτσι την λύπη σε χαρά και σε γεγονός θεμελιώδες για την σωτηρία όλων μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: