e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Στη Μονή Σπηλιώτισσας Ορθονιών Ζακύνθου για τον Εσπερινό του Γενεσίου της Θεοτόκου


Δειλινό 7ης Σεπτεμβρίου 2016, στην ορεινή περιοχή των Ορθονιών Ζακύνθου. Χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης, ενώ έψαλε ο Πρωτοψάλτης Κατασταρίου κ. Νικόλαος Λειβαδάς. 
          Η παλαίφατη αυτή Μονή ιδρύθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα από τον Μοναχό Ιωαννίκιο Κατσιβά, ο οποίος σε βαθιά γεράματα κατέστησε νόμιμο και καθολικό επίτροπό του κι επιτηρητή τον Ιεράρχη και Ηγούμενο της Αναφωνήτριας Διονύσιο Σιγούρο, μετέπειτα Άγιο και Πολιούχο Ζακύνθου. Το Μοναστήρι κατείχε μεγάλη περιουσία, που του επέτρεψε να οργανωθεί ως κτιριακό συγκρότημα (1674). Σημαντική είναι η αρχαία εικόνα της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας, η οποία –κατά παράδοσιν– ήταν εκεί κρυμμένη στα χρόνια της Εικονομαχίας. Σήμερα διοικείται από τριμελή Επιτροπή. 
[Φωτογραφίες: Τάσης Κουρούμαλος]
























Δεν υπάρχουν σχόλια: