e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Επίσκεψη Μελών του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στο Φανάρι
Με την ευθύνη του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, ως Προέδρου, του Αρχιμ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, ως Γραμματέως, του κ. Βασιλείου Τζέρπου, ως Μέλους του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και 15 μελών του Δ. Συμβουλίου της Ενώσεως Επιστημόνων του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε τριήμερη, επίσημη, προσκυνηματική επίσκεψη από 10 έως 12 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το προσκυνηματικό αυτό ταξίδι έγινε με τις Ευλογίες του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και συνδυάστηκε με τα Σεπτά Ονομαστήρια (11/06) του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Την οικονομική δαπάνη κάλυψαν ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Εφοπλιστής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και η κ. Αικατερίνη Μούσμπεχ, Γ. Διευθύντρια του Ταξιδιωτικού Οργανισμού MIDEAST TRAVEL (Αθήνα).

Κατά την άφιξη στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 10 Ιουνίου ο Μητροπολίτης Δωδώνης και τα Μέλη της Αποστολής ξεκίνησαν την προσκυνηματική περιήγηση από την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκεί έγιναν ενθέρμως δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην Μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου, όπου υπέβαλαν τα σέβη τους, ευχήθηκαν στον Παναγιώτατο για την ονομαστική εορτή Του και του προσέφεραν συμβολικά δώρα, μεταξύ των οποίων και ένα DVD της επιτυχούς εκδηλώσεως για την «Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως 1453» που έλαβε χώρα την 31η Μαΐου 2017 στον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπολέως Αθηνών προς τιμήν του Πατριάρχου.

Ο Παναγιώτατος, εμφανώς συγκινημένος, συνεχάρη αρχικά τον Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο για την κατ΄ έτος παρουσία του στα ονομαστήρια Του στην Κωνσταντινούπολη ως επικεφαλής εκλεκτών φίλων και πιστών εξ Ελλάδος και επαίνεσε τον Αρχιμ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο τόσο για την εργασία του στον νευραλγικό τομέα της αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και στο επιτελούμενο ενοριακό έργο ευθύνης του στο Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου -Ηλιουπόλεως το οποίο διακριτικά παρακολουθεί και ευλογεί.

Ο Παναγιώτατος προσέφερε στον π. Σπυρίδωνα ως ευλογία τον αναμνηστικό επιστήθιο Σταυρό της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, που έλαβε χώρα στην Κρήτη τον περασμένο Ιούνιο (2016), στα δε λοιπά μέλη της Αποστολής αναμνηστικό δώρο της επισκέψεως τους στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, ενώ, τέλος, προσκάλεσε τον Μητροπολίτη Δωδώνης και όλα τα Μέλη της Αποστολής να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες επίσημες εκδηλώσεις προς τιμήν Του.

Στη συνέχεια η Αποστολή συμμετείχε στον πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος τελέστηκε στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής – Μπαλουκλί, όπου βρίσκονται και οι τάφοι των Πατριαρχών. Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017, ημέρα της εορτής των Αγ. Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, τα Μέλη της Αποστολής συμμετείχαν στη Πατριαρχική Θ. Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την οποία χοροστάστησε ο εορταζόμενος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας παρακάθισαν στην επίσημη εορταστική Πατριαρχική Τράπεζα. Το βράδυ της ίδια ημέρας ξεναγήθηκαν κάνοντας μικρή κρουαζιέρα στο Βόσπορο.

Την επομένη, Δευτέρα 12 Ιουνίου επισκέφθηκαν τη Μονή της Χώρας με τα θαυμάσια ψηφιδωτά, την Αγ. Σοφία και τα γύρω από αυτήν μνημεία, τον Ι.Ν. Παναγίας των Βλαχερνών, την Μικρή Αγ. Σοφία, το Υδραγωγείο του Ιουστινιανού, και άλλα Βυζαντινά και ιστορικά μνημεία της Πόλης. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας η Ομάδα της αποστολής επέστρεψε στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: