e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκε η Ορεστιάδα τον Οικουμενικό Πατριάρχη [φωτογραφίες + video]




























Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκε η Ορεστιάδα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην πόλη, προσκεκλημένος της Μητρόπολης και της δημοτικής Αρχής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το έτος Στέφανου Καραθεοδωρή. Με τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τον θάνατο του ιατροφιλόσοφου της Ομογένειας, καθηγητή της Σχολής Κωνσταντινουπόλεως, σύμβουλο του Πατριαρχείου, συγγραφέα δεκάδων επιστημονικών έργων καθώς και ιδιαίτερου γιατρού του Σουλτάνου Μαχμούτ Β΄, ο Δήμος Ορεστιάδας ανακήρυξε το 2017 σε έτος «Στέφανου Καραθεοδωρή».

«Όλοι εσείς οι ευγενείς και ευσεβείς απόγονοι των κατοίκων της παλαιάς Ορεστιάδος της Ανδριανουπόλεως και του περιφήμου προαστίου Κάραγατς»,  είπε ο  Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος στους κατοίκους της Ορεστιάδας και αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης και την διαχρονική προσφορά των κατοίκων της.

«Βαθέως ικανοποίησεν ημάς το ενδιαφέρον σας για το φυσικό περιβάλλον και την ανάδειξη των πλουσίων υδατίνων πόρων της περιοχής σας αλλά και για τη συμβολή των εν τη πόλει της Ορεστιάδος λειτουργούντων τμημάτων αγροτικής αναπτύξεως και δασολογίας και διαχειρήσεως περιβάλλοντος και φυσικής πόρων της Σχολής Επιστημών Δασολογίας του Δημοκριτίου Πανεπιστημίου Θράκης εις την προστασίαν αυτών», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Στις 10 το πρωί έφθασε οδικώς στον συνοριακό σταθμό Καστανεών όπου τον υποδέχθηκαν οι στρατιωτικές Αρχές. Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη στην πλατεία της Ορεστιάδας όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος πολιτών για να τον υποδεχθεί.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης στην προσφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη αναφέρθηκε στην προσφορά του κ. Βαρθολομαίου. «Είστε Οικουμενικός, είστε παγκόσμιος, την ώρα που οι λαϊκισμοί και οι φονταμενταλισμοί διαιρούν ακόμη την οικουμένη».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη συνέχεια μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων για την προγραμματισμένη δοξολογία, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα θα εγκαινιάσει το Μουσείο Καραθεοδωρή στο χωριό Νέα Βύσσα, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Αύριο Κυριακή στις 7 το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται να λειτουργήσει στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδας, όπου θα τελεστεί και το μνημόσυνο του Στέφανου Καραθεοδωρή.

Την Δευτέρα το πρωί ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Ορεστιάδας, το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο – Λύκειο Νέας Βύσσας, ενώ θα επισκεφθεί και την έδρα της 3ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού στην Καβύλη Ορεστιάδας και το μεσημέρι θα επιστρέψει οδικώς στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: ΕΡΤ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ | Ρεπορτάζ: Βασίλης Πρεμίδης

-------------------------


Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι, οι τοπικές αρχές και οι φορείς της Ορεστιάδας στον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην πόλη, για την κορύφωση των εκδηλώσεων του έτους “Στέφανου Καραθεοδωρή”, όπως έχει οριστεί για τον δήμο Ορεστιάδας το 2017.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έφτασε λίγο μετά τις 11 π.μ. στην Ορεστιάδα και η επίσημη υποδοχή του έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου τον προσφώνησε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ευχαριστώντας τον για την εκπλήρωση της υπόσχεσης που είχε δώσει πριν από τρία ακριβώς χρόνια, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε επισκεφθεί και πάλι την Ορεστιάδα.


Ο κ. Μαυρίδης χαρακτήρισε τον κ. Βαρθολομαίο ως “μία από τις σημαντικότερες παγκόσμιες προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας” και τόνισε πως ο δήμος Ορεστιάδας προσβλέπει σε σταθερή μελλοντική συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα χαρακτηριστικά και τα σημεία της οποίας θα εξεταστούν στις συναντήσεις που θα γίνουν στη διάρκεια του τριημέρου.


Στην αντιφώνησή του ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ιστορία και τη δημιουργία της Νέας Ορεστιάδας, το 1923, σημειώνοντας τη στρατηγική της θέση που καθόρισε την εξέλιξή της ενώ αναφέρθηκε και στα “εκλεκτά τέκνα του τόπου, τα οποία τίμησαν το όνομα και την ιστορία της. Μεταξύ αυτών, Βυζαντινοί αυτοκράτορες και Οικομενικοί Πατριάρχες αλλά και διαπρεπείς επιστήμονες, όπως μέλη της οικογένειας Καραθεοδωρή”.


Ακολούθησε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων και στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας της Μητρόπολης Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας-Σουφλίου, στο οποίο στεγάζονται το κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο της Μητρόπολης, Βιβλιοθήκη και υπηρεσίες της Μητρόπολης. Το μεσημέρι ο κ. Βαρθολομαίος παρακάθισε σε γεύμα σε ξενώνα στο Πεντάλοφο, κοντά στα ελληνοβουλαρικά σύνορα.


Στις 5:30 το απόγευμα ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα εγκαινιάσει το Μουσείο Καραθεοδωρή, του Λόγιου και γιατρού στην αυλή του Σουλτάνου το 1827, ιδρυτή της Ιατρικής Σχολής Κωνσταντινουπόλεως, πατέρα του σπουδαίου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Ο Στέφανος Καραθεοδωρής γεννήθηκε το 1789 στο Βοσχοχώρι Αδριανούπολης, τη σημερινή Νέα Βύσσα του δήμου Ορεστιάδας και μετά από σπουδές σε πόλεις της Ιταλίας επέστρεψε στην Αδριανούπολη, πριν μετεγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου ανέπτυξε στενές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.


“Άξιο τέκνο της Αδριανουπόλεως, που πρόσφερε πολλά στο Γένος”, χαρακτήρισε τον Στέφανο Καραθεοδωρή ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σημειώνοντας ότι αποτελεί δική του χαρά να παρίσταται στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Ορεστιάδας.


Στις 7.30 το απόγευμα θα ξεναγηθεί στη Βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως και στη συνέχεια στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ν. Ορεστιάδας.


Αύριο το απόγευμα θα συμμετάσχει σε συμπόσιο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Στέφανου Καραθεοδωρή και τη Δευτέρα θα επισκεφθεί σχολεία και στρατιωτικές μονάδες της περιοχής.


Η αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου κατά την επίσημη υποδοχή του στην πλατεία Ορεστιάδας


“Επισκεπτόμαστε την νεωτέρα πόλη της Ελλάδας, η οποία όμως διαθέτει τον πλούτο και την αίγλη μιας μακράς ιστορίας, φορείς της οποίας είναι οι κάτοικοί της, απόγονοι των κατοίκων της παλαιάς Ορεστιάδας, της Αδριανουπόλεως και του προαστίου Κάραγατς, οι οποίοι αναγκαστικώς μετοίκησαν τον Ιούλιο του 1923 σε αυτόν τον τόπο και ίδρυσαν την Νέα Ορεστιάδα”, ανέφερε στην αντιφώνησή του, κατά την επίσημη υποδοχή του στην πλατεία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.


Χαρακτήρισε τους κατοίκους της πόλης “φορείς της λαμπράς ιστορίας της παλαιάς πόλης, η οποία εκαυχάτο για τον πρώτον ιδρυτή της, κατά την παράδοση, τον Ορέστη, τον υιό του μυθικού βασιλέως των Μυκηνών, Αγαμέμνονα και ακολούθως τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό”.


Ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε τη “στρατηγική θέση της πόλης στον άξονα ανατολής-δύσης και βορρά-νότου, επί της οδού που οδηγεί στην Κωνσταντινούπολη, που καθόρισε την εξέλιξή της και τη λαμπρή πορεία της δια μέσω των αιώνων”, ενώ αναφέρθηκε και στα “εκλεκτά τέκνα του τόπου, τα οποία τίμησαν το όνομα και την ιστορία της. Μεταξύ αυτών, Βυζαντινοί αυτοκράτορες και Οικομενικοί Πατριάρχες αλλά και διαπρεπείς επιστήμονες, όπως μέλη της οικογένειας Καραθεοδωρή”.


Σε μία σύντομη αναφορά του στην ιστορία της Ν. Ορεστιάδας, ο Οικομενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι αυτή περνά από τη συνθήκη της Λωζάνης, “όταν αποφασίστηκε η παλαιά Ορεστιάδα να δοθεί ως αντάλλαγμα αντί της ζητούμενης αποζημιώσεως και να μετακινηθεί ο ελληνικός πληθυσμός της στον τόπο που βρίσκεται σήμερα η Ορεστιάδα”.


Η ιστορική αυτή εξέλιξη, είπε ο κ. Βαρθολομαίος, “ανέκοψε μεν τη ροή της ιστορίας και οδήγησε στον ξεριζωμό και την προσφυγιά 900 οικογενειών, δεν ανέκοψε όμως τη διάθεση των κατοίκων της Ν. Ορεστιάδας να δημιουργήσουν και να προοδεύσουν”.


Επιβεβαιώνοντας το βαθύ ενδιαφέρον του για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εξέφρασε την ικανοποίησή του “για το ενδιαφέρον που υπάρχει για το φυσικό περιβάλλον και την ανάδειξη των πλούσιων υδάτινων πόρων της περιοχής”, ενώ χαρακτήρισε “σημαντική και τη συμβολή των πανεπιστημιακών τμημάτων του Δ. Π. Θ., που λειτουργούν στην πόλη (Δασολογίας-Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και Αγροτικής Ανάπτυξης)”.


Καταλήγοντας στην αντιφώνησή του, ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε ότι τον χαροποιεί επίσης “η ευσέβεια των κατοίκων και η πιστότητα αυτών στις παραδόσεις του Γένους και στη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία με στοργή περιβάλλει τα τέκνα της…”


Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου











































Δεν υπάρχουν σχόλια: