e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Όχι στον δαίμονα της απληστίας και του άνομου κέρδους

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Στ΄ Λουκά
22 Οκτωβρίου 2017
(Λουκ. η΄ 27-39)
Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Μεγάλος φόβος και τρόμος κατέλαβε τους πολίτες των Γαδάρων, ο οποίος προήλθε από τα κεντρίσματα της ένοχης και ρυπαρής συνείδησής τους. Πριν την έλευση του Κυρίου στα μέρη τους, παρακολουθούσαν απαθείς την άθλια και ελεεινή κατάσταση, στην οποία είχε περιέλθει ο δαιμονισμένος συμπατριώτης τους, φτάνοντας στο σημείο ν' αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο όλων των ανθρώπων της περιοχής. Κανείς δεν τολμούσε να περάσει από τον δρόμο που βρισκόταν εκείνος. Οι άγριες κραυγές του και η επιθετική του συμπεριφορά πάγωναν το αίμα όλων. Η δύναμη του δαίμονα, που τον διακατείχε, έσπαζε ακόμη και σιδερένια δεσμά.

Το γεγονός της θαυματουργικής θεραπείας του από τον Κύριο, ωφέλησε και αυτούς, διότι απαλλάχτηκαν από έναν σοβαρό κίνδυνο. Όμως το γεγονός αυτό δεν τους γέμισε πίστη και χαρά, ούτε αισθάνθηκαν ευγνωμοσύνη προς τον Κύριο, όπως θα όφειλαν. Διότι συνέβη κάτι άλλο, που ακύρωσε τη χαρά τους. Ήταν το θαύμα του πνιγμού των χοίρων τους, στα νερά της Τιβεριάδας, όταν ο Ιησούς επέτρεψε στα δαιμόνια, βγαίνοντας από τον άνθρωπο, να μπουν σε αυτούς. Την πράξη αυτήν ο Ιησούς την έκανε όχι από ασέβεια στα ζώα και στη φύση. Άλλωστε, είναι και αυτά δικά Του δημιουργήματα. Την έκανε για να δώσει μια παιδαγωγική και ηχηρότατη τιμωρία στους ασεβείς χοιροβοσκούς, οι οποίοι παραβίασαν τον θρησκευτικό ιουδαϊκό νόμο, βόσκοντας ζώα απαγορευμένα και ακάθαρτα για να αποκομίσουν μεγάλο κέρδος, λόγω του ακριβού κρέατός τους. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν επηρεασθεί από έναν μεγαλύτερο και πιο επιζήμιο δαίμονα: τον δαίμονα της απληστίας και του άνομου κέρδους. Ήταν αξιοκατάκριτοι και αδικαιολόγητοι, διότι το έπραξαν με τη θέλησή τους.

Πολλές φορές, όλοι μας, τείνουμε να υποτιμούμε κάποιες αρχές της πίστης μας, τις οποίες θεωρούμε δευτερεύουσες και ασήμαντες. Τίποτε όμως δεν είναι ασήμαντο, το οποίο περιέχεται στο ιερό Ευαγγέλιο. Γιατί κάτι που θεωρούμε μικρό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο και θα χάσουμε στο τέλος την σωτηρία μας. Ας προσέξουμε κι ας μην μιμηθούμε κι εμείς, λοιπόν, το παράδειγμα των ασεβών Γαδαρηνών. Γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: