e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Τιμώντας τον όσιο Σεραφείφ του Σάρωφ και μνημονεύοντας Μελίτωνα Αρχιερέα για τα 9μερά του στην Ηλιούπολη
Ο άνθρωπος που ενδυνάμωσε τα εκατομμύρια των ορθοδόξων του Βορρά, να αντιμετωπίσουν τους πρωτόγνωρους διωγμούς, κατά τους οποίους με φρικτούς τρόπους εξοντωθήκαν περισσότεροι από 58 επίσκοποι, 42.000 ιερείς, διάκονοι και μοναχοί αλλά και περίπου 20 εκατομμύρια μαρτύρων αδελφών μας λαϊκών, ο όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ, τιμήθηκε στην εκκλησιαστική κοινότητα της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017.

Με το Σλαβικό τυπικό έγινε στο πέρας του όρθρου η υποδοχή του Ιεράρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, επισκόπου Μοζαμβίκης Χρυσοστόμου, ο οποίος, παρεπιδημών στην Ελλάδα, ιερούργησε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Συλλειτουργοί και συμπροσευχόμενοι, παρέστησαν ο διερχόμενος εξ Αθηνών, παρά τη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βοηθός Επίσκοπος Μωκησού Δημήτριος, Πρωτοσύγκελος του Μητροπολίτου Σικάγου Ιακώβου, οι Αρχιμανδρίτες Προκόπιος Γεωργίου, Πρωτοσύγκελος του Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος Κωνσταντίνου, Χερουβείμ Μουστάκας, Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Μεσσηνίας και συνεργάτης της Συνοδικής επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών σχέσεων, Διονύσιος Χατζηαντωνίου, Γραμματέας της Συνοδικής επιτροπής Τύπου και εφημέριος Αγίας Φιλοθέης Αττικής, Απόστολος Πεζουβάνης, κληρικός της Μητροπόλεως Χαρτούμ αποσπασμένος εκ της Μητροπόλεως Ρόδου, Προκόπιος Βροντάκης εφημέριος Αγίου Τρύφωνος Κολωνού και Αρκάδιος Ραζνύ εφημέριος Μεταμορφώσεως Κορίνθου, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Αναστάσιος Πέτρου, εφημέριος Αγίου Βασιλείου δήμου Αγίου Δημητρίου, Δημήτριος Δρόσος, εφημέριος Αγίων Αποστόλων Καλάμου Αττικής, Σπυρίδων Λόντος εφημέριος Ζωοδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας και Παναγιώτης Κούκουνας εφημέριος Αγίου Νικολάου Ηλιουπόλεως, οι Oικονόμοι Ιωάννης Γαροφαλάκης, εφημέριος Αγίου Βασιλείου δήμου Αγίου Δημητρίου και Λεωνίδας Μαραγκουδάκης, εφημέριος στην Φθιώτιδα, ο Iερομόναχος Φώτιος Καραδήμας εφημέριος Ζωοδόχου Πηγής Πατησιών, και οι εκ των εφημερίων του Ναού αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Φυλακτός, Πρωτοπρεσβύτεροι Ιωάννης Μεταξάς και Λάμπρος Ξεσφύγγης, καθώς και ο Ιερομόναχος Ευσέβιος Μεάντζια.

Ο άγων την ονοματική εορτή του, πρόεδρος του εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού, Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, κατά το θείο κήρυγμα, αναφέρθηκε στον όσιο Σεραφείμ και τον υπέδειξε ως εκείνον που τα δύσκολα 70 χρόνια της κομουνιστικής αθεΐας, τυλιγμένος σε έναν τάπητα μέσα στα υπόγεια του μουσείου αθεΐας, έδινε δύναμη με τις πρεσβείες του στο Θεό, για την αντοχή του ευσεβούς Ρωσικού λαού στον διωγμό. 

Προ της απολύσεως ευλογήθηκε η αγιοβασιλειόπιτα της ενορίας, καθώς και το κόλλυβο του άγιου.

Στην συνέχεια εψάλη το μνημόσυνο των 9 ημερών για τον Μητροπολίτη Μαραθώνος κυρό Μελίτωνα, ο οποίος υπήρξε ρωσομαθής, ως απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι. Την σχολή ίδρυσαν οι Ρώσοι της Διασποράς μετά την απομάκρυνση τους από την γενέθλια γη το 1917. Η σχολή αυτή ένινε ένας πνευματικός φάρος μέσα στην γεννήσασα την αθεΐα Γαλλία.