e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Γυναίκα - Ιερωσύνη - Γάμος στο νέο τεύχος (142ο) του περιοδικού "Σύναξη"

Παρηγορητική είναι η λήψη κάθε νέου τεύχους του εύχυμου θεολογικού περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ, σε καιρούς και τόπους μάλιστα επίφοβα περίκλειστους και με θεολογικούς ορίζοντες προ πολλού -φευ!-αυτοτυφλωμένους. 

Η Σύναξη πάντως (ήδη ευρισκόμενη στο 142ο σκαλί της ηλικίας της) μπορεί να καυχάται για υποδειγματική ανοικτότητα και την αδιάπτωτη παρρησία της, καθ' όλα τα (ουκ ολίγα) χρόνια της κυκλοφορίας της. Λόγος με λόγο ύπαρξης, με ήρεμα φωνήεντες στοχασμούς και αγαπητική συμπεριφορά προς κάθε κατεύθυνση! 

Πολλά εύγε ανήκουν στους παμφίλτατους και αξιοθαύμαστους συντελεστές! Καλή συνέχεια, με ανθεκτικότητα και δύναμη!  

π. Π. Κ.

*     *     *

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ... σελ. 3

ΕΛΕΝΗ ΚΑΣΣΕΛΟΥΡΗ-ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
Γυναίκα, γάμος, γονιμότητα ... σελ. 5

ΒΑΛΕΡΥ ΚΑΡΡΑ
Θεολογικὲς προϋποθέσεις καὶ λογικὲς ἀνακολουθίες στὴ σύγχρονη συζήτηση περὶ τῆς χειροτονίας τῶν γυναικῶν ... σελ. 15

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ 
Ἡ πρόθεση «σύν» ... σελ. 28

Ἀπὸ τὶς παπαδιές
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΘΕΟΥ-ΔΟΥΛΗΓΕΡΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΝΙΡΤΖΗ-ΖΑΧΑΡΑΚΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΖΟΥΒΑΛΗ-ΚΑΡΙΩΤΟΓΛΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ- ΜΠΑΘΡΕΛΛΟΥ ... σελ. 33

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ξ. ΓΙΑΓΚΟΥ
Ὁ γάμος μετὰ τὴ χειροτονία ... σελ. 48

π. ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΜΑΡΤΖΟΥΧΟΣ
Γράμμα στοὺς ἐπισκόπους ... σελ. 59

ΔΑΥΪΔ ΜΠΑΚΑΣ 
Τὰ θαύματα (ποίημα) ... σελ. 66

ΘΑΝΑΣΗΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ἡ εὐχαριστιακὴ καὶ κοινωνικὴ διάσταση τοῦ μαρτυρίου ... σελ. 67

π. ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΛΗΣ
Ὁ διάλογος στὸ βυζαντινὸ λατρευτικὸ τυπικό ... σελ. 81

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Λογόπλα ... σελ. 89

Διάλογος μὲ τοὺς ἀναγνῶστες ... σελ. 91

Τὸ Βιβλίο ... σελ. 92

Βιβλία που λάβαμε ... σελ. 105

Οἱ συνεργάτες τοῦ 142ου τεύχους ... σελ. 107

Επείγουσα έκκληση βοήθειας για την 30χρονη Ελένη Μανώλη

"Είμαι η Ελένη Μανώλη. Είμαι 30 χρονών. Έχω μια σπάνια ασθένεια που ονομάζεται Νευρινωμάτωση (όγκοι πάνω στα νεύρα). Ο ένας από αυτούς πιέζει μια από τις κεντρικές αρτηρίες και είναι επικίνδυνο χειρουργείο για την ζωή μου. Χρειάζομαι άμεσα την οικονομική στήριξη όλων σας για να μπορέσω να χειρουργηθώ στο Ανόβερο της Γερμανίας έτσι ώστε να μπορέσω να γυρίσω Υγιής κοντά στο 7 χρονο κοριτσάκι μου. Κάθε μικρή προσφορά και θετική σκέψη θα μου δώσει δύναμη στον αγώνα μου για ελπίδα και ζωή. Σας ευχαριστώ από καρδιάς." Η Ελένη, σήμερα 30 ετών, μητέρα ενός 7χρονου κοριτσιού, διαγνώστηκε το 2002 με Νευρινωμάτωση σε ηλικία 16 ετών. Υπεβλήθη σε πολλαπλές επεμβάσεις στην Ελλάδα το 2002, 2006 και το 2011. Το 2013, λόγω υποτροπής και επιδείνωσης της νόσου και μη μπορώντας οι θεράποντες ιατροί στην Ελλάδα να συνεχίσουν, η οικογένειά της απευθύνθηκε σε Εξειδικευμένο Κέντρο Νευρινωμάτωσης στη Νέα Υόρκη. Το 2014 χειρουργήθηκε με επιτυχία, το 2015 σε απόπειρα αφαίρεσης νέου όγκου στο δεξί τρήμα δεν συνέχισαν λόγω επικινδυνότητας στο νεύρο, πάντα με έγκριση από το ταμείο της. Η Ελένη τον Οκτώβριο του 2016 ενημέρωσε τους γιατρούς της για την επιδείνωση με πόνους αφόρητους στο δεξί της πόδι και κατόπιν εξετάσεων, αποφασίστηκε νέο χειρουργείο στις 30/01/2017. Προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα στο ΑΥΣ (Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο) και, ελπίζοντας σε θετική απάντηση, η οικογένεια πλήρωσε τα έξοδα των εισιτηρίων για Αμερική. Όμως στις 19/01/2017 απορρίπτεται η αίτηση προς ΗΠΑ μέχρι και το Μάρτιο, προτείνοντας την αντιμετώπιση της ασθενούς στην Ελλάδα ή την Ευρώπη. Μετά από έρευνα της οικογένειας και με ιατρική βεβαίωση τόσο μεγάλου ιδιωτικού Κέντρου στην Ελλάδα όσο και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, το ΑΥΣ απέρριψε ξανά το αίτημα της ασθενούς για νοσηλεία στην Ευρώπη, παρόλο που ανέφεραν τη σοβαρότητα και επικινδυνότητα του συγκεκριμένου χειρουργείου, παραπέμποντας και αυτοί την ασθενή σε εξειδικευμένο Κέντρο στο Ανόβερο της Γερμανίας.

Μέχρι και σήμερα το ΑΥΣ απορρίπτει τις αιτήσεις για έγκριση νοσηλείας στην Ευρώπη. Γίνεται ήδη αγώνας δρόμου για να συγκεντρωθεί το ποσό των 200.000€, καθώς και η ίδια έχει δημιουργήσει σελίδα στο Facebook, με τίτλο: Έκκληση Βοήθειας για την Ελένη Μανώλη.


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, με αριθμό λογαριασμού: 345/003757-52
IBAN: GR9601103450000034500375752
SWIFT: ETHNGRAA