e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Ευχαριστιακή Σύναξη 2018 προς τιμήν των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας στο Μαχαιράδο Ζακύνθου


Το πρωί της Πέμπτης, 3ης Μαΐου 2018, στον -αποκαθιστάμενο από το ολοκαύτωμα- μεγαλοπρεπή Ναό των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας της γραφικής κωμόπολης του Μαχαιράδου εν Ζακύνθω, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Ευχαριστιακή Σύναξη, για να τιμηθεί η πανεύφημη μνήμη των Αγίων αυτών καλλινίκων Μαρτύρων. 
     Στην επίσημη θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, περιστοιχούμενος από ιερείς της περιοχής. Το ψαλτήρι τίμησαν δεόντως οι Ιεροψάλτες της Ενορίας, μαζί με άλλους από διπλανά χωριά. 
     Στο εκκλησίασμα βρίσκονταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Παύλος Κολοκοτσάς, ο Αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Αντίοχος-Μπαλιακράς, ο Πρόεδρος του Μαχαιράδου, ο Λιμενάρχης Ζακύνθου κ. Νικόλαος Κοκκάλας, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής του νησιού και πολλοί άλλοι παράγοντες της τοπικής κοινωνίας.
     Την ομιλία της ημέρας έκανε απ' άμβωνος ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε τα ακόλουθα: 
     "Οι σήμερον τιμώμενοι Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα, περίπυστοι πολιούχοι της περιοχής αυτής της Ζακύνθου, με το να δοθούν ψυχή τε και σώματι στον Νυμφίο της Εκκλησίας, Τον συνόδεψαν τόσο στον Σταυρό, όσο και στην Ανάστασή Του. 
     Οι άγιοι δύο Μάρτυρες, ένα ανδρόγυνο φαινομενικώς σαν όλα τ' άλλα της πρωτοχριστιανικής Θηβαΐδος της Αιγύπτου, δεν σπρώχτηκαν στη λήθη από τον αδυσώπητο χρόνο, αλλά, μπολιάζοντας την πάσα ζωή τους με την εν Χριστώ εμπειρία, θυσιαζόμενοι μάλιστα μέχρι σταυρώσεως και αιμάτων υπέρ Εκείνου, χαριτώθηκαν να νικήσουν τον χρόνο! Οπότε, συνδοξαζόμενοι ολοένα με τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα, παρατείνονται πλάι Του στον αιώνα έως τα Έσχατα! Οποία χάρις και καταξίωση, η θεία αυτή συνάφεια! 
     Τώρα, όντας σύσσωμοι και σύναιμοι μ' Εκείνον, αποτελούν τα αλάθητα και ασφαλέστατα σήματα της δικής μας πορείας στις επικίνδυνες λεωφόρους ή και τις ατραπούς τού σήμερα, καλώντας τον καθένα και όλους μας να υπερβούμε την κτηνο-ζωή ή φυτο-ζωή, προβιβάζοντάς την σε Χριστο-ζωή, μη παύοντας ποτέ τον αγώνα μας να καθιστάμεθα ζώα θεούμενα, κατά την χαρακτηριστική έκφραση του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου!" 
     Μετά το πέρας της πανηγυρικής θείας Λειτουργίας ακολούθησε μεγαλοπρεπής Λιτάνευση της πανσεβάσμιας Εικόνας της Αγίας Μαύρας ανά τις οδούς του Μαχαιράδου, υπό τα εόρτια παιανίσματα της Φιλαρμονικής Αρτεμισίων, στο δε τέλος έγινε Δέηση στα προπύλαια του Ναού. 
     Για όλα είχε μεριμνήσει δεόντως ο καλός και άξιος Εφημέριος του Μαχαιράδου, Οικονόμος Νικόλαος Κλάδης. Και του χρόνου, με υγεία και αναστάσιμα αισθήματα! 
[50 φωτογραφίες: Σπύρος Νέγκας]


































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: