e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Β´ Συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής των Εκκλησιών Ελλάδος και Κρήτης και Μητροπόλεων Δωδεκανήσου με το Υπουργείο Τουρισμού για θέματα Ανάπτυξης και Προβολής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων


Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, στις 14 Ιουνίου 2018, στο Κεντρικό Κτίριο Διοικήσεως του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού Μεικτή Συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης, των Ι. Μητροπόλεων Δωδεκανήσου και του Υπουργείου Τουρισμού για θέματα Ανάπτυξης και Προβολής των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην Ελλάδα. 

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος: α) ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος β) ο Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματεύς,  γ) ο  κ. Χρήστος Πετρέας και δ) ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, Μέλη  του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, από την Εκκλησία της Κρήτης ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Τίτο Ταμπακάκη, από τις Μητροπόλεις Δωδεκανήσου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, καθώς και  κληρικοί από την Ι. Πατριαρχική Μονή του Ευαγγελιστού Ιωάννου Πάτμου. 

Από πλευράς του Υπουργείου Τουρισμού συμμετείχαν η κ. Αγγελική Χονδροματίδου, Διευθύντρια του Γραφείου της Υπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά, οι κυρίες κ. Δ. Παγώνη, Μ. Σιγανού και Δ. Φίλη, Σύμβουλοι της κ. Υπουργού, καθώς επίσης και η κ. Δ. Γεωργιάδη με συνεργάτες της, υπηρεσιακούς υπαλλἠλους του Ε.Ο.Τ.

Η ύπαρξη της «Κοινής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Τουρισμού» προβλέπεται από το «Πρωτόκολλο Συνεργασίας επί θεμάτων Αναπτύξεως και Προώθησης των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων» που υπεγράφη το 2014 μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Τουρισμού και αποσκοπεί στην καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία για την προβολή και ανάπτυξη του Θρησκευτικού-Προσκυνηματικού Τουρισμού στη χώρα μας. 

Κατά την τρίωρη και πλέον κοινή Συνεδρίαση συζητήθηκαν εκτενώς α) το θέμα του προωθητικού υλικού για τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, και ως από τις Ι. Μητροπόλεις περί των Ι. Μονών, Ι. Προσκυνημάτων, Ι. Λειψάνων και Θαυματουργικών Εικόνων της Πατρίδας μας και γενικότερα για το προσφερόμενο υλικό του Θρησκευτικού λεγομένου Τουρισμού, β) για τις  Ομόδοξες Χώρες (π.χ. Ρωσία, Ρουμανία κ.λ.π.) που επιλεκτικά θα μπορούν στο άμεσο μέλλον να γίνουν εκδηλώσεις προβολής του προωθητικού υλικού, και γ) για τις περιπτώσεις κινητών εκθέσεων  σε Αμερική και Χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

  Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος ανέφερε στη Κοινή Επιτροπή τη βούληση και επεξεργασία της Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά από σχετική επιθυμία και αίτημα του Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού και των συνεργατών αυτού, για την δυνατότητα πραγματοποιήσεως του Γ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου των Προσκηνυματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Πύργο της Ηλείας στις αρχές του μηνός  Νοεμβρίου 2018. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος επίσης ανακοίνωσε την βούλησή του περί της πραγματοποιήσεως Συνεδρίου Θρησκευτικού Τουρισμού στη Ρόδο αμέσως μετά το Πάσχα του έτους 2019. Σημειώθηκε από όλους τους παρισταμένους ότι τα Συνέδρια που ήδη έχουν γίνει από την Εκκλησία της Ελλάδος (Ζάκυνθος 2009 και Πιερία 2016), καθώς και αυτά που πρόκειται να γίνουν, να έχουν προσθετικό χαρακτήρα θεματολογίας σε όσα είδη έχουν γραφεί και να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια και ίδια θέματα, αλλά να λειτουργούν ως κίνητρα απασχολήσεως και ενασχολήσεως των νεωτέρων ανθρώπων.  

  Μετά από ευρεία συζήτηση αναγνωρίστηκε  και πάλι από όλους τους παρισταμένους η αναγκαιότητα της συχνότερης κοινής επικοινωνίας και της πραγματοποιήσεως παρομοίων συναντήσεων. Ορίστηκε η επόμενη Συνάντηση να γίνει στα μέσα του μηνός Σεπτεμβρίου με στόχο τη τελική έγκριση και ολοκλήρωση εκ μέρους της Εκκλησίας του  πολύγλωσσου εντύπου ευρείας χρήσεως με Ι. Προσκυνήματα, Ι. Μονές και λοιπά στοιχεία περί των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και Διαδρομών, την συμπλήρωση και έκδοση ενός τουριστικού θεματικού περί Ι. Μονών χάρτη και ενός τετραλέπτου διαρκείας διαφημιστικού φιλμ περί του Θρησκευτικού Τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: