e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Προτίμησε τον χρυσό και όχι τον Χριστό

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής ΙΓ΄ Λουκά 
25 Νοεμβρίου 2018 
(Λουκ. ιη΄ 18-27)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Πολύ σίγουρος για τον εαυτό του και γεμάτος αυτοϊκανοποίηση για τις αγαθές πράξεις του εμφανίζεται ο πλούσιος νέος της σημερινής παραβολής. Ακούγοντας για το έργο και την διδασκαλία του Ιησού Χριστού, έτρεξε με ενθουσιασμό να τον συναντήσει. Θεωρούσε ότι θα ελάμβανε καίριες απαντήσεις στα μεγάλα και εναγώνια ερωτήματα  που τον βασάνιζαν. Διότι, παρά τον μεγάλο πλούτο του, φαίνεται ότι δεν αισθανόταν ήρεμος και ικανοποιημένος, έχοντας μέσα του ένα δυσαναπλήρωτο κενό. 

Ο νέος αυτός έδειχνε να είχε ευσέβεια και φόβο Θεού. Τηρούσε τον Μωσαϊκό Νόμο και δεν φαινόταν να είχε αδικήσει κάποιον συνάνθρωπό του. Παρά ταύτα, έδινε την εντύπωση ότι κρατούσε τα πλούτη εγωιστικά για τον εαυτό του, αδιαφορώντας για τους πάσχοντες συνανθρώπους του και μη νιώθοντας υπεύθυνος γι’ αυτούς.

Ενσυνείδητα ή ασυνείδητα έλεγε ψέματα ότι τηρούσε τις εντολές του Θεού. Διότι ακόμη και αν το είχε κάνει, δεν είχε τηρήσει την κυριότερη: την εντολή της Αγάπης. Η καρδιά του ήταν πλήρως δοσμένη στον πλούτο και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι έγινε περίλυπος όταν ο Κύριος τού ζήτησε να δώσει τα πλούτη του στους φτωχούς και να τον ακολουθήσει. Προτίμησε να κρατήσει τα υλικά αγαθά του εγωιστικά, παρά να ακολουθήσει τον δύσβατο αλλά σωστικό δρόμο της Αγιότητας, γενόμενος μαθητής του Κυρίου και απόστολος των εντολών Του... Τον χρυσό και όχι τον Χριστό... Αρνήθηκε την εσωτερική γαλήνη και χαρά, προτιμώντας την επιφανειακή λάμψη των υλικών αγαθών, τα οποία είναι φθαρτά και προσωρινά... 

Ας μην τον μιμηθούμε, λοιπόν, διότι σε τίποτα δεν θα ωφελήσει τον άνθρωπο να κερδίσει όλο τον κόσμο χάνοντας την αθάνατη ψυχή του. Γένοιτο!


Δεν υπάρχουν σχόλια: