e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην έκθεση συλλογής έργων τέχνης του Muhtar Kent, Προέδρου της Coca-Cola
Tό ἑσπέρας τῆς 10ης Ἰανουαρίου 2018, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, παρέστη κατά τά ἐγκαίνια τῆς ἐκθέσεως τῆς συλλογῆς ἔργων τέχνης τοῦ Ἐντιμ. κ. Muhtar Kent, Προέδρου τῆς «Coca-Cola», ὑπό τόν τίτλον «Muhtar Kent Koleksiyonundan Uygarlıklar Sergisi», ἐν τῇ Αἰθούσῃ Τελετῶν τοῦ ἐν Sultanahmet Μουσείου «Türk ve İslâm Eserleri Müzesi».

Τα Μηνύματα των νεοεκλεγέντων Μητροπολίτη Βρυούλων και Επισκόπου Αραβισσού

ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχου και των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου
Ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου προσκλήθηκε σήμερα το μεσημέρι, 10 Ιανουαρίου 2018, ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Βρυούλων Παντελεήμων, ο από Θεουπόλεως, ώστε να αποδεχθεί την εκλογή του με το μικρό Μήνυμα.

Στην προσφώνησή του προς τον Μητροπολίτη Βρυούλων, Υπέρτιμο και Έξαρχο Ερυθραίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ευαρέσκειά της Μητρός Εκκλησίας για την πιστότητα και την αφοσίωση με τις οποίες διακονεί ήδη περί τις έξι δεκαετίες τον Οικουμενικό Θρόνο αλλά και την παιδεία του Γένους ως καθηγητής της Μέσης Εκπαιδεύσεως.

«Είσθε εκ των ολίγων εναπομεινάντων αποφοίτων της κοινής τροφού Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η εν τη οποία φοίτησις πάντως ημών των ομογαλάκτων αδελφών συνέδεσεν ημάς προς αλλήλους διά δεσμών αρρήτου και αρρήκτου φιλίας και αδελφοσύνης, οι δε τότε οραματισμοί μας διά την Εκκλησίαν και διά την διακονίαν μας εν αυτή και προς αυτήν, ως και αι γλυκείαι αναμνήσεις των ωραίων εκείνων χρόνων μας συνοδεύουν έκτοτε εις όλην μας την ζωήν. Ευχηθήτε, άγιε αδελφέ, και υμείς διά την ταχείαν επαναλειτουργίαν της τροφού Σχολής, εν τη οποία πάντες το αυτό βρώμα πνευματικόν εφάγομεν, και πάντες το αυτό πόμα πνευματικόν επίομεν (Α’ Κορ. 10, 3-4), δι’ αυτό και η ευγνωμοσύνη ημών προς αυτήν είναι και παραμένει αϊδιος και αμείωτος», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και εκφράζοντας και πάλι τα συγχαρητήρια των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ευχήθηκε στο νέο Μητροπολίτη να χαίρεται επί μακρόν το νέο υψηλότερο αξίωμά του στην Εκκλησία, «το οποίον είμεθα βέβαιοι ότι θα εκλαμβάνετε πάντοτε ως διακονίαν παρά ως τιμήν και προβολήν, διότι γνωρίζομεν το μετριοπαθές και σεμνοπρεπές του χαρακτήρος σας. Άξιος».

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Βρυούλων Παντελεήμων εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του για την πρόκριση αλλά και προς τους Συνοδικούς Αρχιερείς για τη θετική ανταπόκριση στην ευμενή εισήγηση του Προέδρου τους.

Στη συνέχεια, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου παρουσία των Αρχιερέων της Συνόδου, της Πατριαρχικής Αυλής αλλά και άλλων κληρικών και λαϊκών προσκυνητών, ο νέος Μητροπολίτης Βρυούλων τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος, κατά την οποία του ανακοινώθηκε εν εκκλησία η εκλογή του, στην οποία και απάντησε με το κείμενο της Ευχαριστίας για την γενομένη πρόκριση της Εκκλησίας προς το πρόσωπό του, αποδεχόμενος το γεγονός με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη.

Μετά το πέρας του Μεγάλου Μηνύματος ο Μητροπολίτης Βρυούλων δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές όλων των παρισταμένων.

Ακολούθως, ο εψηφισμένος Επίσκοπος Αραβισσού Κασσιανός τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος και αποδέχθηκε και αυτός την εκλογή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον Πατριάρχη, τους Συνοδικούς Αρχιερείς και τον ποιμενάρχη του, Μητροπολίτη Χαλκηδόνος. Μετά το πέρας του Μεγάλου Μηνύματος ο εψηφισμένος Επίσκοπος, ο οποίος, χθες, ενώπιον του Πατριάρχου και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου έδωσε το Μικρό Μήνυμα, δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές των Αρχιερέων και όλων των παρισταμένων κληρικών και λαϊκών.

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον κοιμηθέντα Μητροπολίτη Σύμης Χρυσόστομο


Τήν Τετάρτην, 10ην Ἰανουαρίου 2018, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐτέλεσεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ κατά τήν προτεραίαν μεταστάντος εἰς Κύριον ἀειμνήστου Μητροπολίτου Σύμης κυροῦ Χρυσοστόμου, συμπροσευχομένων τῶν Σεβ. Συνοδικῶν ἁγίων Ἀρχιερέων.

Ευχές για τις Εορτές του Τούρκου Πρωθυπουργού προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και του Ορθοδόξους Χριστιανούς


Ἡ Αὐτοῦ Ἐξοχότης ὁ Πρωθυπουργός τῆς Τουρκίας κ. Binali Yıldırım ἀπέστειλε πρός τήν Α. Θ. Παναγιότητα τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαῖον ἐγκάρδιον ἑόρτιον Μήνυμα, διά τοῦ ὁποίου Τόν συγχαίρει ἐπί ταῖς Ἑορταῖς καί ζητεῖ παρ’ Αὐτοῦ νά διαβιβάσῃ τά καλύτερα αἰσθήματα καί τάς εὐχάς του πρός τούς ἐν τῇ Χώρᾳ Χριστιανούς Ὀρθοδόξους πιστούς.