e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Κούτσης, ο υποψήφιος Διάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει, την ερχόμενη Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 6 Μαΐου 2018, ο Ζακυνθινός Θεολόγος Αλέξανδρος Κούτσης θα εισέλθει στον ιερό Κλήρο του μαρτυρικού Οικουμενικού Πατριαρχείου! Προς τούτο όλοι συγχαίρουμε και συμπανηγυρίζουμε, ευχόμενοι εκ βαθέων να λάβει και να καλλιεργήσει όλα τα Δώρα του Ουρανού, για την ωφέλεια της Μητρός Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας εν γένει!

Η κουρά του Αλέξανδρου Κούτση σε Μοναχό της τετιμημένης Πατριαρχικής Αυλής θα γίνει το εσπέρας του Σαββάτου, 5ης Μαΐου 2018, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομο. Την επομένη θα χειροτονηθεί Διάκονος, κατά την διάρκεια της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θ. Λειτουργίας, από τον ίδιο τον Πατριάρχη του Γένους κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄
  
Ο Αλέξανδρος, καταγόμενος από τη Ζάκυνθο, έζησε στο νησί μέχρι και τα 18 χρόνια του. Ανέπτυξε ιδιαίτερους πνευματικούς δεσμούς με την σεβασμία αυτοκρατορική Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω και τον τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο Β΄ (Συνετό), νυν Μητροπολίτη Δωδώνης.

Το πρώτο πτυχίο του ο Αλέξανδρος το έλαβε από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής και βραβεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την άριστη ακαδημαϊκή επίδοσή του. Σπουδάζει ήδη στο άλλο τμήμα Θεολογίας των Αθηνών, αυτό της Κοινωνικής Θεολογίας. 

Έζησε στο Λονδίνο για δύο χρόνια, όπου σπούδασε την αγγλική και λατινική γλώσσα στο King’s College. Έκανε αίτηση σε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης˙ τον δέχτηκαν και τα δυο. Ειδικεύεται στην Εκκλησιαστική Ιστορία και το Κανονικό Δίκαιο. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια με εισηγήσεις και έχει δημοσιεύσεις στα ελληνικά και στα αγγλικά. 
Τον Σεπτέμβριο του 2017 εντάχτηκε στην Μοναστική Αδελφότητα της Χάλκης! 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χειροτονήσει Διάκονο τον Ζακυνθινό Θεολόγο Αλέξανδρο Κούτση (Φανάρι, 6.5.2018)


Η ανακοίνωση εκ του Πατριαρχικού Ναού που ακολουθεί, πληροφορεί όλους, αφ' ενός μεν για την επικείμενη Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία της Κυριακής της Σαμαρείτιδος (Φανάρι, 6.5.2018), αφ' ετέρου δε για την χειροτονία σε Διάκονο, την ίδια ημέρα, από τον Πατριάρχη του Γένους κ.κ. Βαρθολομαίο, ενός Ζακυνθινού νέου επιστήμονος, του κ. Αλεξάνδρου Κούτση, Θεολόγου, ο οποίος θα διακονήσει στην Πατριαρχική Αυλή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Χειροτονία του Αλεξάνδρου Κούτση θα συμμετάσχει και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ειδικά προσκληθείς προ καιρού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, εξαιτίας του ότι ο Σεβ. Δωδώνης πολλά έχει υποστηρίξει τον προς χειροτονία Ζακυνθινό νέο, ούτως ώστε να βρει τον δρόμο των σπουδών και της ιερατικής σταδιοδρομίας του!

Από την θέση, ευχόμαστε στον αγαπητό Αλέξανδρο, όλα να συντελεσθούν κατ' ευχήν και και προσευχήν!

ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 
ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ

Ἀνακοινοῦται ὅτι, ἐπί τῇ ἱερᾷ μνήμῃ τῶν Ἁγίων Ἀρχιεπισκόπων καί Πατριαρχῶν Κωνσταντινουπόλεως, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τήν Κυριακήν τῆς Σαμαρείτιδος, 6ην Μαΐου, θά προστῇ τῆς καθιερωμένης Πατριαρχικῆς καί Συνοδικῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ. 

Τόν θεῖον λόγον θά κηρύξῃ ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ἰωσήφ.

Κατ᾿ αὐτήν, καθ’ ἥν θά συμπροσευχηθῶσι καί οἱ πραγματοποιοῦντες τό κατ᾿ ἔτος προσκύνημά των Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας, μέλη τῆς Ἀδελφότητος αὐτῶν «Παναγία ἡ Παμμακάριστος», ὁ Παναγιώτατος θά τελέσῃ τήν εἰς διάκονον χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Ἀλεξάνδρου Κούτση, Θεολόγου, ἐκ τῆς ἀδελφότητος τῆς Ἱ. Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις.

Πρωτομαγιά 2018, ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Νήσο Χάλκη


Πρωτομαγιά 2018 και ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφτηκε την Θεολογική Σχολή της Χάλκης περί τη μεσημβρία. Τον υποδέχτηκε ο Σεβ. Ηγούμενος μετά των πατέρων, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τουρκία, Sir Dominick Chilcott και επίσης ανώτατα μέλη του οργανισμού American Hellenic Educational Progressive Association. 

Ο Παναγιώτατος περπάτησε στον κήπο με τους επισκέπτες και στη συνέχεια προσκύνησε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής. Ακολούθησε κέρασμα στο Συνοδικό της Ι.Μ., όπου και ο Ύπατος Πρόεδρος του οργανισμού AHEPA, κ. Carl R. Hollister, προσφώνησε τον Παναγιώτατο και δήλωσε ότι ο οργανισμός στον οποίο προΐσταται προασπίζει το δικαίωμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής. Ο Ύπατος και ο Πρόεδρος AHEPA Καναδά, κ. Christos Argiriou, προσέφεραν ‒έκαστος‒ χρηματική βοήθεια προς την Θεολογική Σχολή. 

Ακολούθησε γεύμα και στη συνέχεια απόλαυσαν το δροσερό μεσημεριανό στη σκιά των δέντρων της Μονής, έμπροσθεν αυτής. Τέλος, ο Παναγιώτατος επέστρεψε με τη συνοδεία Του στην Πόλη.

Με τον Μεγαλόσταυρο του Αγ. Μάρκου τιμήθηκε ο Έλληνας ΠτΔ από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας


Με τον Μεγαλόσταυρο του Αγ. Μάρκου τιμήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρο Β'. Αμέσως μετά την παρασημοφόρησή του και απευθυνόμενος στον Πατριάρχη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι το βάρος αυτής της ύψιστης τιμής είναι δυσβάσταχτο, "αν μάλιστα αναλογισθεί κανείς την μακραίωνη ιστορική διαδρομή του παλαίφατου πατριαρχείου Αλεξανδρείας και την ανεκτίμητη πνευματική -και όχι μόνον- αξία του για την ορθοδοξία αλλά και την χριστιανοσύνη εν γένει" και συμπλήρωσε "συναισθανόμενος αυτό το βάρος, περιορίζομαι να επικαλεσθώ τους, άκρως συμβολικούς, στίχους του τροπαρίου της Ακολουθίας του Νυμφίου: «Τον νυμφώνα σου βλέπω, Σωτήρ μου, κεκοσμημένον, και ένδυμα ουκ έχω, ίνα εισέλθω εν αυτώ. Λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής, Φωτοδότα, και σώσον με".
Η ποίηση του Καβάφη πρέπει ν’ αποτελεί οδηγό εθνικής αυτογνωσίας για τον λαό και όλους εμάς που έχουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου
"Το Μουσείο Καβάφη είναι, ιδίως για εμάς, τους Έλληνες, ένας "Αλεξανδρινός Φάρος" που ακτινοβολεί αδιαλείπτως την διαχρονική εμβληματική αξία της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσκεψή του στο σπίτι-μουσείο του Αλεξανδρινού ποιητή και πρόσθεσε: "κατ’ εξοχήν δε υπό τις σημερινές κρίσιμες συνθήκες για την πατρίδα μας, η ποίηση του Καβάφη πρέπει ν’ αποτελεί οδηγό εθνικής αυτογνωσίας για τον λαό μας και, πρωτίστως, για όλους εμάς που έχουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου Καβάφη, σημειώνοντας «αποτίω τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Μεγάλο Αλεξανδρινό, που με το απαράμιλλο έργο του «έχτισε» την εμβληματική πνευματική γέφυρα ανάμεσα στην ελληνιστική Αλεξάνδρεια και στους χρόνους μας».
[ΑΠΕ-ΜΠΕ]