e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Μια Κυριακή αλλιώτικη, με φροντιστήριο πίστεως


Γράφει ο π. ΜΙΧΑΗΛ ΒΙΣΒΙΝΗΣ, Εφημέριος Pretoria - South Africa

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019 και το ημερολόγιο έλεγε, Κυριακή του Ασώτου. Τελείωσε η θεία Λειτουργία στον Ναό της Ενορίας και κάποια στιγμή το απόγευμα τελείωσαν και κάποιες άλλες ποιμαντικές υποχρεώσεις. Επιστροφή στο σπίτι και μπροστά στην τεχνολογία, υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο WhatsApp, Viber, Skype, για να δω τι άλλο μπορεί να έχει προκύψει! Μήνυμα στο WhatsApp για φωτογραφία, ας την ανοίξω λοιπόν, και βλέπω την άνωθεν φωτογραφία, επόμενο κλικ να δω τον αποστολέα, μάλιστα, κοιτάζω και όλα τα άλλα, φωτογραφίες, μηνύματα, κείμενα, ανέκδοτα κλπ που κυκλοφορούν και αναπαράγονται στο διαδίκτυο, κάποια πολύ καλά, κάποια λιγότερο καλά, και κάποια κάτω από τον αστερισμό του μετρίου, πολλάκις κατώτερα και αυτής της ευτέλειας.

Κάτι μέσα μου με έσπρωχνε να τηλεφωνήσω στον αποστολέα αυτής της φωτογραφίας και το έπραξα ευθύς αμέσως, μόλις απελευθερώθηκα από τα Apps, sites κλπ. ο αποστολέας ένας νέος στην ηλικία, νέο μέλος στην ορθόδοξη Εκκλησία και φυσικά και στην ενορίας μας, γιατρός στο επάγγελμα, υπηρετεί από 1ης Ιανουαρίου τρ. έ. και για ένα χρόνο σε κάποιο περιφερειακό νοσοκομείο (Community Service), στο Eastern Cape,  κάμποσα χιλιόμετρα, που μεταφράζονται σε κάποιες ώρες οδήγησης από κάποια πολιτισμένα χωριά και πόλεις.

Ξημέρωσε η Κυριακή του Ασώτου, σηκώθηκε πήρε αυτή την μικρούλα εικόνα και ένα κερί που είχε προμηθευθεί από την Εκκλησίας μας πήρε το αυτοκίνητο του και τράβηξε και βρήκε μια ερημική μεριά, ένα βράχο  που άκουγε μόνο το φύσημα του αέρα, το θρόισμα των φύλλων στα δένδρα και τα πουλιά που μέσα στην τρελή χαρά γιόμιζαν με τα κελαηδήματά τους την φύση. Εκεί στον βράχο στερέωσε ευλαβικά την εικόνα της Παναγίας μας κόλλησε και το κερί το άναψε διάβασε τις πρωινές προσευχές του, κοίταξε το ρολόι του και στις 10 άνοιξε το κινητό του για να ακούσει την θεία Λειτουργία, όρθιος μέχρι να τελειώσει. Τον ρώτησα, από πoιο site βρήκε την Θεία Λειτουργία, Αμερική, Ελλάδα από πού; και με μια συγκινητική αφέλεια, μου απαντά και κυριολεκτικά με αποστομώνει...

-Όχι, πάτερ. Από την Εκκλησία μας, μια από τις τελευταίες Κυριακές πριν φύγω έγραψα στο τηλέφωνό μου την Λειτουργία, αλλά, επειδή δεν ήμουν σίγουρος, παρακάλεσα και κάποιον φίλο να μου την γράψει και να μου την στείλει WhatsApp. 

Σκεφτόμουν, σαν τι άλλο θα ακούσω σήμερα... Του λέω: 

-Μα νομίζω, είναι πιο εύκολο να βρεις κάποιο site στο διαδίκτυο.

Και έρχεται άμεσα η απάντησή του: 

-Πάτερ, προτίμησα την Λειτουργία από την Εκκλησία μας, ήθελα να αισθανθώ ότι είμαι εκεί μαζί με όλους σας, με το σώμα της Εκκλησίας της ενορίας μας…

Τότε σκέφθηκα, να στην πράξη, η θεολογία του Σώματος της Εκκλησίας! Να, ένα φροντιστήριο πίστεως!    

π. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: