e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Ελπιδοφόρος, η τελευταία ευκαιρία της Πρωτόθρονης Εκκλησίας για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Ποιος είναι και τι σημαίνει η εκλογή του.

Γράφει η Ιουστίνη Φραγκούλη- Αργύρη


Δημοσιογράφος και Συγγραφέας | blog www.huffingtonpost.gr


Ο Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, εκλεκτό μέλος της πατριαρχικής οικογένειας εν Φαναρίω εξελέγη στον εκκλησιαστικό θώκο της Αμερικής παμψηφεί, χαράσσοντας μια καινούρια μέρα στις σχέσεις του Πατριαρχείου με την ισχυρότερη Επαρχία του Θρόνου.
Η επιλογή του Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου από τον Πατριάρχη Βαρθλομαίο δείχνει πως η ανάγκη να ισχυροποιηθούν οι δεσμοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, ήταν εντονότερη απο κάθε φύσης εξαρτήσεις με ισχυρούς άνδρες του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου των 79 δρόμων του Μανχάτταν.
Τις προηγούμενες μέρες κύκλοι στην Αμερική τόνιζαν πως η εκλογή του Hγούμενου της Σχολής της Χάλκης στον εκκλησιαστικό θώκο της Αμερικής, θα προσέκρουε στην διαταραγμένη σχέση του ισχυρού πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Αλεξ Καρλούτσου με την τουρκική κυβέρνησηλόγω της υπόθεσης Γκιουλέν, αλλά φαίνεται πως στην Κωνσταντινούπολη πρυτάνευσε τελικά η λογική της επανένωσης της Ελληνοαμερικάνικης Ομογένειας με τη Μητέρα Εκκλησία.
Πραγματικά, ο σεβασμιότατος Προύσης Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης με λαμπρές θεολογικές σπουδές στη Θεσσαλονίκη και στη Βόννη και με ισχυρό όπλο την πολυγλωσσία του (γνωρίζει τουρκικά, ελληνικά,αγγλικά,  γερμανικά και άπταιστα αραβικά) αποτελεί την τελευταία ευκαιρία του Οικουμενικού Θρόνου να ενδυναμώσει τη σχέση του με την πλήθουσα Εκκλησία της Αμερικής. Από το 2011 υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως αναπληρωτής καθηγητής, όπου διδάσκει Συμβολική, Διορθόδοξες και Διαχριστιανικές Σχέσεις, γεγονός που αποδεικνύει το πάθος του για ακαδημαϊκή καριέρα στη Θεολογία.
Προσηνής, ευγενής και ανθρώπινος, ο μέχρι χθες Μητροπολίτης Προύσης, διατηρεί στενή σχέση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο , του οποίου διετέλεσε Αρχιγραμματεύς επί σειράν ετών. Η αναβάθμιση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης επί της ηγουμενίας του δείχνει την διοικητική του ικανότητα, ενώ η επαναλειτουργία της ιστορικής σχολής θα αποτελέσει ένα απο τα μεγάλα θέματα της ατζέντας του στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής καθότι θα βρίσκεται κοντά στα κέντρα αποφάσεων, τουτέστιν μια ανάσα από την Αμερικανική πρωτεύουσα.
Ο νεοκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν είναι ο εκκλησιαστικός άνδρας που έχει μείνει στις δόξες των ακαδημαϊκών του τίτλων. Πολύπλευρος και πανέξυπνος φρόντισε να καλλιεργήσει τις σχέσεις του με μεγάλους οικονομικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικάνικης Ομογένειας, την οποία γνώρισε απο κοντά λόγω του ότι δίδαξε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης επί ένα εξάμηνο το 2004 και την επισκέπτεται τακτικά έκτοτε.Ταυτόχρονα, βολιδοσκόπησε το ιερατείο της Αμερικής, συσφίγγοντας τις σχέσεις του με πρόσωπα-κλειδιά της Εκκλησιαστικής ιεραρχίας.
Η εκλογή του Μητροπολίτη Ελπιδοφόρου στην Αμερική στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις εκ μέρους του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με αποδέκτες φίλους και αμφισβητητές του, τουτέστιν ότι:
  1. Δεν υπέκυψε στις πιέσεις γνωστών κύκλων για την τοποθέτηση ενός αρχιερέα «ανδρείκελου» στον αμερικάνικο θώκο που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο των ολίγων.
  2. Είχε προετοιμάσει μετά λόγου γνώσεως τον δικό του ηγέτη για την Εκκλησία της Αμερικής.
  3. Αντιλαμβάνεται πλήρως πως οι κακόηχες φωνές περί αυτοκεφαλίας πρέπει να ελεγχθούν και να πάψουν εν τη γενέσει τους.
  4. Το Φανάρι χρειάζεται απευθείας επαφή με τον εκκλησιαστικό ηγέτη της μεγαλύτερης και ισχυρότερης επαρχίας του θρόνου χωρίς τη διμεσολάβηση («σπασμένο τηλέφωνο») τρίτων.
Απο την άλλη πλευρά, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έχει να διευθετήσει πολλά εκκρεμή θέματα, τα οποία οφείλουν να δρομολογηθούν άμεσα:
  1. Την περισυλλογή 40 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποπεράτωση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, καθότι ο δήμαρχος Ντε Μπλάζιο πιέζει έντονα προκειμένου να εγκαινιάσει το πάρκο των πεσόντων πριν απο τη λήξη της θητείας του.
  2. Τη δημιουργία κλίματος ειρήνης αναμεσα στους πατριαρχικούς και αντιπατριαρχικούς κύκλους της Αμερικής.
  3. Την οικονομική και θεολογική εξυγίανση της Θεολογικής Σχολής και του Ελληνικού Κολεγίου του Τιμίου Σταυρού, καθότι το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα βρίσκεται στα πρόθυρα να κλείσει.
  4. Την προώθηση των διμερών σχέσεων του πατριαρχικού κέντρου με την Ουάσιγκτον προκειμένου να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Ταυτόχρονα, ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τα ζωτικά ζητήματα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, το οποίο υποφέρει τα πάνδεινα με επικείμενους νόμους υφαρπαγής της περιουσίας του στην Ιερουσαλήμ από την συντηρητική εβραϊκή κυβέρνηση. 
Πολλές οι προκλήσεις αλλά και πολλά τα προσόντα του νέου Αμερικής! Άξιος ο εκ Κωνσταντινουπόλεως Ελπιδοφόρος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: