e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Συνοδικοί Αρχιερείς στη Μητρόπολη Γάνου και Χώρας [φωτογραφίες]
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και τα περί Αυτόν μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με το καταρτισθέν Πρόγραμμα, πραγματοποίησαν σήμερα, Τρίτη 9 Ιουλίου 2019, επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Γάνου και Χώρας. 

Ο σεβάσμιος Μητροπολίτης Γάνου και Χώρας Αμφιλόχιος, ο από Νέας Ζηλανδίας,  υποδέχθηκε την Πατριαρχική Συνοδεία στην τοποθεσία του Αγιάσματος της Παναγίας Λαοδηγήτριας στον Γάνο και ακολούθως όλοι επισκέφθηκαν το νεοαποκτηθέν Επισκοπείο. Στο Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου, που τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Αμφιλοχίου του Πατμίου, έγινε Δέηση. 

Το μεσημέρι παρετέθη γεύμα στους υψηλούς Επισκέπτες και το απόγευμα έγινε προσκύνημα στον τόπο της πάλαι ποτέ Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Χώρας. 

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο επιμελήθηκε ο συνοδεύων την εξόρμηση των Πατριαρχικών, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Πόκιας, εκ της νήσου Ρόδου.
Προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Γάνου και Χώρας, της Ανατολικής Θράκης, πραγματοποίησαν την Τρίτη, 9 Ιουλίου, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Τον Παναγιώτατο και τους Συνοδικούς Αρχιερείς υποδέχθηκε ο επιχώριος Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, μέλος της Συνόδου κατά την τρέχουσα Συνοδική περίοδο, στον τόπο του Αγιάσματος της Παναγίας Λαοδηγήτριας, πολύ κοντά στον Γάνο.

Ακολούθως ο σεβάσμιος Ποιμενάρχης καλωσόρισε τον Παναγιώτατο και την Συνοδεία του στο νεοαποκτηθέν Επισκοπείο όπου στο παρεκκλήσιό του τελέστηκε σύντομη δέηση.

O Πατριάρχης απαντώντας είπε:

“Εκ μέρους όλων των παρόντων και συμπροσευχηθέντων σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας για την προσκληση, για την υποδοχή, για την φιλοξενία. Προσωπικώς είμαι πολύ συγκινημένος διότι αγαπώ και σέβομαι όλες αυτές τις λεγόμενες “χαμένες πατρίδες” που για εμάς δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ χαμένες αλλά θα παραμείνουν αλησμόνητες και όσο μπορούμε θα τις ξαναζωντανεύουμε με την αγάπη μας, με την πίστη μας και με τις επισκέψεις μας. Τα τελευταία χρόνια με αξίωσε ο Θεός σαν Πατριάρχη να εισηγηθώ στην Αγία και Ιερά Σύνοδο και να εκλέξουμε νέους αδελφούς Ιεράρχας επί κεφαλής αυτών των Επαρχιών, οι οποίες έμειναν απορφανισμένες από πιστούς, λόγω των πολιτικών εξελίξεων και συγκυριών, αλλά η φιλοτιμία των εκλεγέντων αδελφών Αρχιερέων, όπως είναι η Ιερότης σας, ξαναζωντανεύει αυτές τις επαρχίες”, είπε ο Πατριάρχης, στη σύντομη ομιλία του, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο έργο των Μητροπολιτών Πισιδίας Σωτηρίου, του από Προύσης νυν Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, του Σμύρνης Βαρθολομαίου και του Σηλυβρίας Μαξίμου, που ανέπτυξαν έντονη δραστηριότητα στις Μικρασιατικές επαρχίες που τους εμπιστεύθηκε η Μητέρα Εκκλησία.

“Έτσι και εσείς αδελφέ Αμφιλόχιε, που θα περίμενε κανείς μετά την παραίτησή σας για λόγους υγείας από την Ι.Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας, όπου επιτελέσατε ένα θαυμαστόν ιεραποστολικόν έργον, να αναπαυθείτε και να χαρείτε τα γεράματα σας και την ελευθερία σας χωρίς ποιμαντορικές ευθύνες και καθήκοντα. Όμως αγαπήσατε την Μητρόπολη Γάνου και Χώρας, η οποία σας εκληρώθη. Αμέσως ανασκουμπωθήκατε, αγοράσατε Επισκοπείον, κάνατε αυτό το παρεκκλησίον όπου τελείται η Θεία Ευχαριστία. Σας εμπιστεύθηκε ο κόσμος, καθώς πληροφορούμαι, σας αγάπησαν, σας ευλαβούνται και σας σέβονται οι μη χριστιανοί κάτοικοι των περιοχών αυτών και σας συγχαίρω εκ μέρους της Μητρός Εκκλησίας και προσωπικώς εξ όλης καρδίας”. 

Αναφερόμενος ο Παναγιώτατος στην προτροπή του προς τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο να τιμάται το Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου επ’ ονόματι του προσφάτως αγιοκαταταχθέντος Αγίου Αμφιλοχίου της Πάτμου, σημείωσε ότι  τούτο “ήτο άξιον και δίκαιον διότι υπήρξε ο πνευματικός σας πατήρ και μέντωρ, είχα την ευλογία να τον γνωρίσω προσωπικά και όταν ήμουν μαθητής στην Χάλκη να εξομολογηθώ στο Πατριαρχείο μας, όπου τον καλούσε ο Πατριάρχης Αθηναγόρας, προ του Πάσχα και προ των Χριστουγέννων, για να εξομολογήσει τους πολλούς τότε Ρωμηούς που ζούσαν στην Πόλη, αλλά αξιώθηκα να εξομολογηθώ και στην Πάτμο ως νέος διάκονος. […] Και η ευλογία και η χάρις του Αγίου Αμφιλοχίου είναι ιδιαιτέρως παρούσα σε αυτό το παρεκκλήσιο”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Παναγιώτατος, συνεχάρη και πάλι τον επιχώριο Μητροπολίτη Αμφιλόχιο.

“Εύχομαι το παράδειγμά σας να το μιμούνται και άλλοι νέοι Αρχιερείς της Μητρός Εκκλησίας, οι οποίοι θα αναδειχθούν, θα εκλεγούν, με τίτλους επαρχιών που δεν έχουν ποίμνιο, είναι “νεκρές”, φαινομενικώς, αλλά είναι ζωντανές στα όμματα του Θεού”. 

Ο Πατριάρχης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερη ευλογία του Θεού, στη ζωή και την Πατριαρχία του, το γεγονός ότι αξιώνεται να προσεύχεται και να λειτουργεί σε Ναούς της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, που παρέμειναν αλειτούργητοι για δεκαετίες, αλλά και να τελεί τρισάγια για τους προγόνους μας που βρίσκονται ενταφιασμένοι σε αυτά τα αγιασμένα χώματα.

"Σήμερα είμεθα όλοι ευτυχείς, οι Άγιοι Συνοδικοί και εγώ, και οι κληρικοί και οι λαϊκοί που μας συνοδεύουν, διότι αυτό που κάνουμε, δεν είναι επίσκεψις, είναι ένα προσκύνημα σε αυτά τα αγιασμένα μέρη που έζησαν και μεγαλούργησαν οι πρόγονοι μας και αυτή την ημέρα, της 9ης Ιουλίου, θα την θυμούμαστε πάντοτε στη ζωή μας”.

Προηγουμένως τον Παναγιώτατο καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Γάνου και Χώρας Αμφιλόχιος.

“Ηξιώθημεν, δι ευχών Σας αγίων, Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα και αγαπητοί αδελφοί και πατέρες, να τελέσουμε σήμερα την δευτέραν θείαν λειτουργία εις το παρεκκλήσιον αυτό, Υμετέρα υποδείξει τιμώμενον εις το όνομα του Αγίου Γέροντος της Πάτμου, Αμφιλοχίου του Ανθρώπου του Θεού, του Ανθρώπου της αγάπης, της ταπεινότητος και της πραότητος, του φίλου του Αγίου Νεκταρίου αλλά και του Αγίου Σάββα του εν Ηρακλίτσα και Καλύμνω.Έτσι λοιπόν μετά από 100 χρόνια ξανατελείται θεία λειτουργία σε αυτή τη Μητρόπολη, σε αυτά τα χώματα, τα ίδια αγιασθέντα από αιώνων και χρόνων πολλών”.

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος αναφέρθηκε στην ιστορία της εκκλησιαστικής Επαρχίας του, όπου κάποτε στις Κωμοπόλεις του Γάνου και της Χώρας, και στα έντεκα μεγάλα χωριά που περιελάμβανε, λειτουργούσαν πολλοί Ναοί και Μοναστήρια.  

“Έγιναν πολλές προσευχές, σε αυτά εδώ τα μέρη, πολλές θείες λειτουργίες, μάλιστα εδώ στη Χώρα, που είμαστε, για ένα μεγάλο διάστημα λειτουργούσαν καθημερινώς οι Εκκλησίες, οι ενορίες. Τόση ήταν ευλάβεια και των πιστών αλλά και των προεξαρχόντων Μητροπολιτών και κληρικών. Εις το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που βρίσκεται στην κορυφή, εν καταστάσει ερειπιώδει, αλλά και πάλιν η χάρις των Αγίων που έζησαν, που είναι θαμένοι εκεί, που ασκήτευσαν, που προσευχήθηκαν, που έκαναν αγρυπνίες, είναι αισθητή. Και οι Πατέρες αυτοί είχαν και την αγάπη, όπως την είχε και ο άγιος γέροντας της Πάτμου, διότι ο τελευταίος μητροπολίτης, Τιμόθεος ο Λαμνής, είχε συστήσει εκεί στο Μοναστήρι Ορφανοτροφείο για τα ορφανά παιδιά του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Υπάρχει παράδοσις αγιότητος και αγάπης σε αυτό τον τόπο, σε αυτή την περιοχή, της Μητροπόλεως Γάνου και Χώρας.”

“Παναγιώτατε”, συνέχισε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, “η σκέψη σας να κάνετε αυτή την επίσκεψη ασφαλώς δεν ήταν μία απλή σκέψη, έχει βάθος συναισθηματισμού, αγαπάτε τα μέρη αυτά και θέλετε να ξαναδείτε να ζωντανεύει η Ορθοδοξία σε αυτά”. 

Αργότερα το απόγευμα ο Παναγιώτατος, ο επιχώριος Μητροπολίτης και οι Συνοδικοί Ιεράρχες επισκέφθηκαν τα ερείπια της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Χώρας, όπου ανέμενε όμιλος προσκυνητών από την Ελλάδα, με καταγωγή από την Επαρχία Γάνου και Χώρας. Εκεί ο Πατριάρχης τέλεσε Τρισάγιο για όλους τους μακαριστούς Ιεράρχες, τους κληρικούς, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, που διακόνησαν την τοπική Μητρόπολη.


Να σημειωθεί ότι κατά την μετάβασή τους στην Ιερά Μητρόπολη Γάνου και Χώρας, ο Παναγιώτατος και οι Συνοδικοί Αρχιερείς,  πραγματοποίησαν μία σύντομη επίσκεψη στη Σηλυβρία, όπου τους υποδέχθηκε, στο Επισκοπείο του, ο επιχώριος Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, και όλοι μαζί επισκέφθηκαν τον χώρο όπου ήταν το σπίτι του Αγίου Νεκταρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: