e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Περί Ρατσισμού


Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, είμαι κι εγώ μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους Έλληνες, ΜετανάστριαΓιατί η Ελλάδα, για λόγους που δεν θα αναλύσω εδώ τώρα, άλλωστε γνωστοί, υπήρξε ανέκαθεν Μεταναστευτική Χώρα!
Πολλοί, νόμιμοι μετανάστες στις χώρες που πήγαιναν αλλά περισσότεροι «παράνομοι», τουτέστιν με την ρετσινιά  του «Λαθρομετανάστη».
Και δεν ήταν ούτε κλέφτες ούτε κακοποιά στοιχεία, μολονότι σε κάθε κοινωνία, ανεξαρτήτως προέλευσης υπάρχουν και τέτοιοι τύποι! Απλά άνθρωποι που ήθελαν να επιζήσουν και δεν είχαν «τα φόντα» να μεταναστεύσουν δια της νόμιμης οδού!

Εδώ που ζω, πολλοί ναυτικοί δεν επέστρεφαν στο καράβι τους όταν έπιανε  Λιμάνι εδώ, κρύβονταν για αρκετό καιρό μέχρι να μπορέσουν να βρουν μια κοπέλα να παντρευτούν κανονικά ή αν δεν έβρισκαν, να κάνουν εικονικό γάμο (όπου άπαξ κι εξασφάλιζαν παραμονή έπαιρναν συναινετικό διαζύγιο), για να μην απελαθούν. 
Βέβαια, ξύπνησαν κάποτε οι Αρχές και δεν ίσχυε πια ακόμα και σωστός γάμος να ήταν, να πάρει βίζα ο αιτών ώστε να μείνει εδώ.
Πολυμήχανος πάντα ο Έλληνας, απόγονος του Οδυσσέα! 
Όμως, ακόμα κι εμείς που όχι μόνο ήρθαμε προσκεκλημένοι επίσημα από τις Αρχές του Τόπου με βούλες και σφραγίδες, αλλά σε πολλούς από εμάς, ναι και σε μένα,  πλήρωσαν και τα ναύλα μας για να έρθουμε, με μόνον όρο, να παραμείνουμε και να εργαστούμε εδώ, όχι φυσικά σε… καταναγκαστικά έργα, αλλά όπου θέλαμε, το λιγότερο για δύο χρόνια, βιώσαμε τον ρατσισμό σε όλο του το μεγαλείο! 
Όταν πίσω στις δεκαετίες του '50 - '60 μέχρι κι αρχές του '70, καταφθάσαμε εδώ γύρω στις 250.000 νόμιμοι, εκτός των πολλών χιλιάδων παράνομων, αντιμετωπίσαμε φοβερό ρατσισμό από τους κατοίκους και πολλές διακρίσεις από το ίδιο το Κράτος που μας προσκάλεσε!
Βιώσαμε τον ρατσισμό σε όλες τις μορφές του! Κάναμε τις πιο βαριές και τις πιο βρώμικες  δουλειές που δεν καταδέχονταν να κάνουν οι Αυστραλοί, (σας θυμίζει τίποτα αυτό αγαπητοί μου συμπατριώτες;), ήμαστε οι πιο κακοπληρωμένοι (αυτό;), μας είχαν του κλότσου και του μπάτσου (αυτό;)! 
Τα παιδιά μας στα Σχολεία, υπέστησαν σχεδόν όλα, bulling, σε άσχημο βαθμό!
Μας φώναζαν bloody wogs, σε πολύ ελεύθερη μετάφραση, βρώμικα σκουλήκια…
Μας κατηγόρησαν και μας θεώρησαν υπεύθυνους για όλα τα αρνητικά ή κακά που συνέβαιναν στη Χώρα! Για την ανεργία, την  εγκληματικότητα κάθε είδους, από το μικρότερο πταίσμα μέχρι το φόνο! Για όλα τα δεινά της Χώρας και για ότι πήγαινε στραβά στην Αυστραλία, ακόμα και για την οικονομία, ήταν υπεύθυνοι οι Μετανάστες! Μας έβριζαν στους δρόμους, στα μέσα δημόσιας συγκοινωνίας, στους δημόσιους χώρους αν τολμούσαμε να μιλήσουμε την γλώσσα μας.
“You bloody wogs, you speak English, you’re in Australia not your bloody country, go back where you came from, if you don’t like it here”.
«Βρωμοσκουλήκια, μιλάτε Αγγλικά, είστε στην Αυστραλία όχι στη βρωμοχώρα σας. Αν δεν σας αρέσει εδώ, τραβάτε πίσω από κει που ήρθατε».
Αυτά και πολλά άλλα τέτοια…ωραία! 
Μόνο και μόνο γιατί είμαστε «ξένοι».
Η ξενοφοβία, γνωστό συναίσθημα! Το λέει η λέξη η ίδια. Είναι ο φόβος του άγνωστου, του μη οικείου, ο φόβος του «ξένου».
Αν, όμως, ο ντόπιος, ο κάθε ντόπιος, φερθεί από την αρχή όπως θα επιθυμούσε ο ίδιος να του φερθούν αν βρισκόταν σε αυτή τη θέση κι αν  δώσει την ευκαιρία στον εαυτό του να «γνωρίσει» και να εξοικειωθεί με αυτό το ξένο, είτε άνθρωπος είναι είτε συνήθειες και συμπεριφορές, που δεν γνώριζε μέχρι τότε,  καθόλου απίθανο να διαπιστώσει πως δεν διαφέρει/ουν πολύ από τον ίδιον και τις δικές του συνήθειες.
Την ίδια με την δική σας αντίδραση στην Ελλάδα, όταν αλλόθρησκοι, επεδίωξαν να χτίσουν Ναό για να λατρεύουν τον Θεό τους, όπως κι εσείς λατρεύετε τον Θεό σας, αντιμετωπίσαμε κι εμείς εδώ κάθε φορά που χτίζαμε Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία! 
Μ. Παρασκευή βράδυ, τα πρώτα χρόνια αυτό, όταν τολμήσαμε να βγάλουμε περιφορά τον Επιτάφιο, γύρω από την εκκλησία στη γειτονιά, έβαλαν μάνικα και με βρισιές και κοροϊδίες, κατέστρεψαν το Κουβούκλιο του Επιταφίου και μούσκεψαν τους πιστούς μέχρι να διαλυθούν και τρομοκρατημένοι να εξαφανιστούν. 
Σας λέει τίποτα αυτό; 
Οι διακρίσεις εις βάρος μας, σε κάθε τομέα της ζωής, όχι μόνο συνεχείς αλλά και αφόρητες πολλές φορές.
Κι όλα αυτά, υπό τις έμμεσες ευλογίες του Κράτους, που μας είχε προσκαλέσει εδώ, και το οποίο έκανε στραβά μάτια σε όλα. Δεν είχαμε προνόμια δεν είχαμε δικαιώματα σε τίποτα απολύτως. Όμως, ανεχόμαστε την κατάσταση γιατί ΔΕΝ είχαμε επιλογές.
Αυτά, μέχρι αρχές του -70 όπου ο Οραματιστής, Υπέροχος Άνθρωπος και Πολιτικός Πρωθυπουργός, τότε, της Αυστραλίας Γκοφ Γουίτλαμ, κατάφερε να περάσει και να γίνει δεκτός από το Κοινοβούλιο, Νόμος που καθιστούσε παράνομο τον ρατσισμό και κάθε ρατσιστική ενέργεια, ακόμα και λεκτική!
Έκτοτε, η ζωή μας άλλαξε κι όχι μόνο αποκτήσαμε δικαιώματα σαν ισότιμοι Πολίτες της Χώρας, αλλά και προνόμια!
Αυτά για εδώ που ζω, ώστε να καταλάβετε πως ο «ξένος» δεν γίνεται πουθενά δεκτός με ανοικτές αγκάλες, ανεξάρτητα αν είναι νόμιμος ή παράνομος!
Κι ας έρθουμε τώρα στην αγαπημένη Πατρίδα την Ελλάδα και το λατρεμένο Νησί την Ζάκυνθο.
Να σας ρωτήσω. Ποιοι είναι οι «γνήσιοι» Έλληνες κι από πού προήλθαν; 
Αν κοιτάξουμε πίσω  στους προϊστορικούς χρόνους αλλά και μετέπειτα, θα διαπιστώσουμε ποιοι ήταν. 
Το ίδιο ισχύει και για το Νησάκι μας. Ποιοι ήταν ή είναι οι…γνήσιοι κι αληθινοί Ζακυνθινοί; Αφότου πρωτοκατοικήθηκε το νησί, πέρασαν από εκεί, όλες οι φυλές του Ισραήλ! Όλοι όσοι έχουμε διαβάσει την ιστορία της Ζακύνθου, γνωρίζουμε πως…δεν ήταν παιδάκια του Κατηχητικού όλοι τους! Κάθε άλλο. Είτε μας αρέσει είτε όχι, απόγονοι τους λίγο πολύ είμαστε! 
Πέρασαν κατακτητές άπειροι, υποδούλωσαν και τυράννησαν κακοποίησαν κι εκμεταλλεύτηκαν τον λαό, μέχρι τους πρόσφατους αιώνες. Πειρατές που άρπαζαν και ρήμαζαν ό,τι εύρισκαν μπροστά τους. Ποιοι είναι λοιπόν οι «γνήσιοι» και «τέλειοι» Ζακυνθινοί σήμερα; Οι απόγονοι αυτών των τυράννων και κατακτητών και οι φτωχοδιάβολοι που υπέστησαν κάθε λογής βία και κακοποίηση τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες; 
Είμαι εγώ, που λατρεύω την Ζάκυνθο και που οι πρόγονοί μου κατέφτασαν κάποτε στο νησί από το Βυζάντιο, πιο Ζακυνθινή από αυτούς που ήρθαν αργότερα ή και πιο πρόσφατα και είτε η μοίρα τους έριξε εκεί, όπως και τους προγόνους μου και τους δικούς σας, είτε επέλεξαν να έρθουν εκεί, πιο Ζακυνθινοί από τους πρόσφατους που ήρθαν και έμειναν εκεί γιατί αγάπησαν το Νησί;
  Και, αν, ναι, με ποια κριτήρια; 
Όπως και το Μεγάλο Νησί η Αυστραλία είχε ζήσει «μακριά από τον κόσμο» για πολλές δεκαετίες, μέχρι που αρχίσαμε να καταφτάνουμε εμείς, που μας είδαν καχύποπτα και μας πολέμησαν μέχρι να μας γνωρίσουν, έτσι και το νησί μας, έζησε κάπως αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, μόνο με «ντόπιο» πληθυσμό κι αυτή η πρόσφατη «εισβολή», αναστάτωσε όλους όπου πολλοί από εσάς τους βλέπετε και τους αντιμετωπίζετε όχι μόνο εχθρικά, αλλά και τους θεωρείτε υπεύθυνους για όλα τα δεινά στο νησί, όπως είδαν εμάς στην Αυστραλία!
Κι, όμως επαναλαμβάνω, ούτε κλέφτες είμαστε ούτε εγκληματίες, όπως ίσως, δεν είναι κι όλοι αυτοί οι κατατρεγμένοι από συμφορές πείνα και πολέμους που καταφθάνουν εκεί σήμερα ζητώντας μια θέση στον Ήλιο.
Δεκαετίες πίσω, όταν ήρθαν οι Αλβανοί, ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος ! 
Οι περισσότεροί τους κατέτρεξαν και ταυτόχρονα, τους εκμεταλλεύτηκαν. 
Να τα λέμε κι αυτά.
Ήταν καλοί για να δουλεύουν στα χτήματα, στα αμπέλια, στις ελιές κι αλλού, για ένα κομμάτι ψωμί τα πρώτα χρόνια!
Ήταν καλοί για να γηροκομάνε και ξεσκατίζουν τους γέροντες γονείς πολλών, (που είτε δεν ήθελαν είτε δεν μπορούσαν να τους ξεσκατίζουν), και έπαιρναν  μειωμένη τιμή, γιατί αν πληρώνονταν  βάση του Νόμου, αυτά που έπαιρναν δεν έφταναν ούτε για λίγες ώρες φροντίδα κι όχι για 12ωρο ή και 24ωρο σε πολλές περιπτώσεις.
Ήταν καλοί για να καθαρίζουν τα σπίτια και να κάνουν όλες τις…ταπεινωτικές δουλειές που ξαφνικά ψήλωσαν πολύ, πολλοί και δεν καταδέχονταν να τις κάνουν!
Και με την πάροδο των χρόνων, αφού έζησαν μαζί τους, τους γνώρισαν, εξοικειώθηκαν,  έπαψαν πια να τους βλέπουν όπως πρώτα.
Κι ο εχθρός του λαού, είναι πλέον όχι ο Αλβανός, αλλά οι…λαθρομετανάστες!
οι καινουριοφερμένοι! Οι άγνωστοι…
Δεν σας κρύβω, με λύπησε πολύ αυτό που διάβασα στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, κι ελπίζω να μην αληθεύουν, ότι οι φιλόξενοι, παραδοσιακά, Ζακυνθινοί, όπου οι γονείς των σημερινών,  με κίνδυνο της ζωής τους κι αυτής των οικογενειών τους, έκρυψαν και περίθαλψαν τόσους «αλλόθρησκους», Εβραίους, γλιτώνοντας τους από το Άουσβ ιτς  στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ετοιμάζονται να πάνε στο λιμάνι να διαμαρτυρηθούν και να…γυρίσουν πίσω, το καράβι με τους 300 νομίζω, πρόσφυγες που θα καταφθάσουν στο Νησί ζητώντας άσυλο κι ένα κομμάτι ψωμί!
Το ψωμί, είναι μπόλικο και φτάνει για όλους, αλλά άνισα καταμερισμένο! 
Δεν φταίνε οι κατατρεγμένοι για αυτό!
Και μην ξεχνάμε:
Ουδείς άτρωτος στον Πόλεμο και στις συμφορές. Αν χρειάζεται να καταφέρεστε εναντίον κάποιων, αυτοί είναι οι Ανισόρροποι Ηγέτες και η απληστία τους για Δύναμη και Χρήμα που δημιουργούν τους πρόσφυγες και τους…λαθρομετανάστες!
Σήμερα Πρόσφυγες εκείνοι, αύριο, εγώ, εσύ και όλοι!
Ας έλθουμε για λίγο στη θέση τους κι ας συμμεριστούμε την κατάσταση τους!
Στην ίδια κατάσταση μπορεί να βρεθούμε κι εμείς αύριο μεθαύριο όπως πάει η ανθρωπότητα! 
Σίγουρα θα περιμένουμε λίγη ανθρωπιά από πιο προνομιούχους συνανθρώπους μας!
Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός, ότι σε κάθε κοινωνία μικρή ή μεγάλη,  πλούσια ή φτωχή, υπήρχαν, υπάρχουν και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, οι σωστοί και έντιμοι, Νομοταγείς πολίτες, αλλά και οι «άλλοι». Οι μικροί ή μεγάλοι απατεώνες, οι κακοποιοί, οι αδίσταχτοι!
Εγκληματικότητα υπήρχε και υπάρχει παντού.
Τα κακοποιά στοιχεία ΔΕΝ προέρχονται πάντα και μόνο από τα στρώματα των Μεταναστών, αλλά και από εμάς τους Έλληνες. Επί πλέον, πολλές φορές όπως κι εσείς γνωρίζετε, αυτές οι συμμορίες που κλέβουν, ληστεύουν, ρημάζουν, κακοποιούν, είναι μίγμα από Μετανάστες Νόμιμους ή μη και από Έλληνες.
Μην μου πείτε ότι και σε προηγούμενα παλιά και πρόσφατα χρόνια, της προ-Μεταναστευτικής εποχής, η Ελλάδα, αλλά και το νησάκι μας κατοικούνταν από Αγγέλους! Μην μου πείτε πως οι Φυλακές της Ζακύνθου ήταν…άδειες.
 Ότι στην Ζάκυνθο δεν είχε γίνει ποτέ κλοπή, ληστεία, βιασμός, φονικό! 
Μπορεί να αυξήθηκε και όντως αυξήθηκαν όλες οι μορφές αδικημάτων, ληστειών κ.λπ. σήμερα, σε όλη την Υφήλιο, αλλά οι λόγοι ΔΕΝ είναι η Μετανάστες νόμιμοι ή όχι.
Αυξήθηκε ο πληθυσμός παντού, άλλαξαν οι συνθήκες ζωής για όλους  κι επί πλέον, τα ΜΜΕ, αλλά και η Τεχνολογία σήμερα είναι τόσο προσβάσιμα όπου μας βομβαρδίζουν διαρκώς  με απανωτές «κακές» ειδήσεις, γιατί αυτές πουλάνε!
Παράλληλα με την εγκληματικότητα, γίνονται έργα αγαθά και καλά από εκατομμύρια ανθρώπους πάνω στη Γη. Αλλά αυτά δεν τραβάνε την προσοχή, δεν προβάλλονται πολύ, ο κόσμος θέλει σκάνδαλα για να ενδιαφερθεί για να τα συζητάει με τους γύρω του για να αποδίδουν ευθύνες όπου εκείνοι επιθυμούν.
Εύκολος στόχος ο κατατρεγμένος, ο πεινασμένος, ο λαθρομετανάστης!
Αυτός και μόνο είναι υπεύθυνος για όλα τα δεινά της πατρίδας και του πληθυσμού.
Φτωχοί και άστεγοι υπήρχαν από συστάσεως κόσμου σε όλες τις κοινωνίες, όχι μόνο σήμερα!
Κι, όμως, για κάθε άστεγο που κοιμάται στο παγκάκι σήμερα, για κάθε δυστυχή θύμα ναρκωτικών που αφήνει  την τελευταία του πνοή στο δρόμο, οι μετανάστες φταίνε γιατί…πιάνουν όλες τις θέσεις παντού και δεν περισσεύει χώρος πουθενά για τους ντόπιους!
Ας σοβαρευτούμε λίγο.
Φυσικά και υπάρχουν μετανάστες κλέφτες, ληστές, κακοποιοί, μαχαιροβγάλτες.
Φυσικά, όμως, και υπάρχουν ντόπιοι πολλοί εξ ίσου κακοί και μικρό ή μεγάλο-εγκληματίες! 
Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι η μόνη Χώρα που δέχεται Μετανάστες ή που εισβάλουν παράνομα Μετανάστες! Αν ανοίξουμε τα μάτια μας, θα διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές χωρίς προκατάληψη και εμπάθεια!
Αν φταίνε κάποιοι για την παγκόσμια αυτή κατάσταση, δεν φταίνε οι άνθρωποι που κυνηγημένοι από βομβαρδισμούς, λιμούς κι άλλες συμφορές, παίρνουν των ομματιών τους για να επιζήσουν κι όπου τους βγάλει!
Φταίνε οι ανάξιοι Ηγέτες, η απληστία τους οι αρπαχτικές τους διαθέσεις! Πολεμοχαρείς οι περισσότεροι!
Γιατί ο πόλεμος ΔΕΝ αγγίζει τους ίδιους ούτε τι φαμελιές τους, ούτε τα παιδιά τους τα στέλνουν σαν πρόβατα προς σφαγή!   
Αυτοί και μόνο αυτοί είναι οι Ένοχοι! Σε αυτούς πρέπει να στραφεί η οργή και το μίσος σας και όχι στα θύματα που δημιουργούν!
Ευελπιστώ πως όσοι διαβάσετε προσεκτικά και χωρίς εμπάθεια το ανωτέρω, ίσως, ίσως λέω, να αναθεωρήσετε έστω και λίγο τη στάση σας απέναντι στους λιγότερο από εσάς, συνανθρώπους μας!
Εύχομαι σε όλους και στον καθένα χωριστά
Καλά και Άγια Χριστούγεννα και με υγεία, και αγάπη για τον συνάνθρωπο τον κατατρεγμένο,  να περάσετε τις ιερές Γιορτές που έρχονται.
δ.μ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: