e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Πρόθυμοι αποδέκτες της πρόσκλησης για το Μεγάλο Δείπνο

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής ΙΑ΄ Λουκά 
15 Δεκεμβρίου 2019
(Λουκ. ιδ΄ 16-24)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Μεγάλη υπήρξε η τιμή του πλούσιου οικοδεσπότη της σημερινής παραβολής προς τους προσκεκλημένους του. Θέλησε να τους κάνει μετόχους του πλούτου του, του πολυτελούς τραπεζιού του και να χαρεί με τη χαρά τους, βλέποντάς τους να απολαμβάνουν τα πλούσια εδέσματα, τα οποία θα τους παρέθετε. Κίνητρό του δεν ήταν καμιά αναγκαιότητα και υποχρέωση, αλλά μονάχα η αγάπη και η ανιδιοτέλειά του. Όμως οι προσκεκλημένοι του πώς ανταποκρίθηκαν;
     Δυστυχώς, αρνήθηκαν την πρόσκλησή του, προβάλλοντας γελοίες προφάσεις και δικαιολογίες. Άλλος προφασίσθηκε ότι θέλει να επισκεφθεί τον νεοαγορασμένο αγρό του, άλλος το νεαποκτηθέν ζεύγος βοδιών του και άλλος τη νεόνυμφη γυναίκα του. Λες και δεν είχαν όλο τον καιρό μπροστά τους, για να προβούν και αργότερα σ’ αυτές τις ενέργειες.
     Ο κύριος και οικοδεσπότης, ακούγοντας αυτές τις προφάσεις, οργίστηκε δικαίως και σφοδρά εναντίον τους και διέκοψε κάθε επικοινωνία μαζί τους, αφού όλοι αυτοί αποδείχθηκαν ανάξιοι της τιμής που τους έκανε και φάνηκαν αχάριστοι, εγωιστές και αυθάδεις. Ύστερα, διέταξε τους υπηρέτες του να μεταβούν σε όλα τα ασήμαντα και κακόφημα μέρη και να περισυλλέξουν ανθρώπους ταπεινούς, φτωχούς, άσημους, ασθενείς, αλήτες και ζητιάνους, οδηγώντας τους λαμπροντυμένους στο δείπνο του.
     Φυσικά η παραβολή αυτή δεν αναφέρεται σε κοσμικές δεξιώσεις και επίσημα ανθρώπινα γεύματα, τα οποία χαρακτηρίζει η ματαιοδοξία και η επίδειξη. Ούτε μιλάει για γήινους βασιλείς και ηγεμόνες ή  για τα υπέρλαμπρα παλάτια του κόσμου τούτου, αλλά  μιλάει για τη Βασιλεία των Ουρανών, της οποίας Κύριος και Οικοδεσπότης είναι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός. Η τράπεζα τού Δείπνου είναι η Αγία Τράπεζα, όπου τελείται το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, και οδηγεί στη σωτηρία και την αιώνια ζωή! Οι υπηρέτες είναι όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, ενώ το παλάτι της παραβολής δεν είναι άλλο από τη Βασιλεία των Ουρανών. Τέλος, οι προσκεκλημένοι είμαστε όλοι εμείς, που ενώ μάς γίνεται η υπέρτατη τιμή της προσκλήσεως, εντούτοις, με προφάσεις «εν αμαρτίαις» αρνούμαστε τη συμμετοχή.
     Όμως καμιά γήινη χαρά και απόλαυση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη λαμπρότητα και την ευδαιμονία  της Ουράνιας Βασιλείας. Καμιά ταλαιπωρία, δοκιμασία, αρρώστια, στενοχώρια, δίωξη, φυσική καταστροφή δεν μπορεί να μας προσβάλλει εκεί. Ο Θεός θα εξαλείψει «παν δάκρυ» και «πάσαν οδύνην, λύπην και στεναγμόν», όπως  ψάλλουμε  κατά την διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας. 
Ας μην ολιγωρούμε, λοιπόν, αλλά ας αποδεχτούμε πρόθυμα, γνωρίζοντας ότι αν εμείς αρνηθούμε, ο Κύριος μας θα απευθυνθεί σε άλλους, διότι δεν κάνει διακρίσεις και δεν θεωρεί κατώτερο κανέναν άνθρωπο. Εμείς όμως θα έχουμε χάσει τον αμάραντο της δόξης στέφανο. Μη γένοιτο!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: