e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Νέο κύμα μοσχοβίτικης προπαγάνδας μετά την Ενθρόνιση του Επιφανίου


Γράφει ο ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Σαν τους... «Μάρτυρες του Ιεχωβά» έχουν καταντήσει οι Μοσχοβίτες. Διαρκώς «προφητεύουν» και πάντοτε διαψεύδονται από τα γεγονότα. Όταν ξεκίνησε η υπόθεση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, η προπαγάνδα τους έδινε τα ρέστα της για να πείσει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα «τολμήσει» τελικά να προχωρήσει σε αυτήν την απόφαση...

Αφού λήφθηκε η απόφαση και ορίστηκε η ημερομηνία της Ενωτικής Συνόδου στο Κίεβο, άρχισαν να διαδίδουν ότι δεν θα γίνει η Σύνοδος, διότι δεν θα πάει κανείς, διότι δεν θα δεχθεί ο Φιλάρετος να κάνει πίσω από το να είναι ο ίδιος Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, διότι... διότι... Διαψεύστηκαν φυσικά και σε αυτό, έγινε με επιτυχία η ιστορική Ενωτική Σύνοδος, εγκρίθηκε ο Καταστατικός Χάρτης και εξελέγη κανονικότατα ο Επιφάνιος ως ο πρώτος Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Μετά ήλθε η ώρα του Τόμου... Εδώ και αν δόθηκε μάχη προπαγάνδας ψυχροπολεμικής τεχνογνωσίας από τους Μοσχοβίτες. Και πιέσεις αφόρητες και ειδικές «αποστολές» προσώπων στο Φανάρι για να πείσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη να μην δώσει τον Τόμο...

Γιατί, ό,τι και να λένε δημοσίως, ξέρουν πολύ καλά ότι εφόσον ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράψει και επιδώσει τον Τόμο όλα έχουν τελειώσει. Υπάρχει de jure, σύμφωνα με το Κανονικό Δίκαιο της Εκκλησίας, μία νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Για την οποία δεν απαιτείται η «αναγνώριση» καμιάς άλλης Τοπικής Εκκλησίας, όπως είτε σκόπιμα είτε από άγνοια γράφεται από ορισμένους. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα, το ιεροκανονικό και ιστορικό Προνόμιο, να αποφασίζει για Αυτοκεφαλίες. Και τα γράμματα που έστειλε ο Πατριάρχης στους άλλους Προκαθημένους είναι εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Τους γνωστοποιεί αυτό που είναι πλέον κανονικώς ισχύον στην Εκκλησία. Δεν ζητά την «αναγνώρισή» τους, προκειμένου να λάβει κανονική υπόσταση η νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Για να το πω καθ' υπερβολήν: Και κανένας άλλος Προκαθήμενος να μην αναγνωρίσει ποτέ τον Επιφάνιο, αρκεί η αναγνώριση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να είναι Κανονικός Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Προκαθήμενος της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της χώρας αυτής.

Εν πάση περιπτώσει, ήλθε και η ώρα του Τόμου, ο οποίος υπεγράφη και επεδόθη πανηγυρικώς και πανεπισήμως κατά τα Άγια Θεοφάνεια, 6 Ιανουαρίου 2019, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Πάει και αυτή η μοσχοβίτικη «προφητεία»...

Για την κανονικοποίηση και αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας όλα ολοκληρώθηκαν και είναι τετελειωμένα με την επίδοση του Τόμου. Αυτό ορίζει το Κανονικό Δίκαιο της Εκκλησίας. Τα υπόλοιπα, δηλαδή η τελετή «Ενθρονίσεως», είναι επίσης διαδικασίες εθιμοτυπικού χαρακτήρα που αφορούν στη σχέση του Επισκόπου με το ποίμνιό του και όχι με τις υπόλοιπες Εκκλησίες. Δηλαδή ο Επίσκοπος παρουσιάζεται επίσημα στο λαό που θα ποιμάνει, ο οποίος λαός έκτοτε αυτόν και μόνον αναγνωρίζει ως τον κανονικό του Επίσκοπο. Η παρουσία αντιπροσώπων από άλλες Εκκλησίες κατά τις ενθρονίσεις δεν είναι πράξη κανονικού χαρακτήρα, αλλά και πάλι εθιμοτυπικού. Άλλωστε, δεν πάνε από μόνοι τους οι αντιπρόσωποι, αλλά κατόπιν προσκλήσεως του ενθρονιζομένου Επισκόπου. Και δεν πάνε για να τον «αναγνωρίσουν», αλλά για να συμμετάσχουν στη χαρά τη δική του και της Εκκλησίας του και να του ευχηθούν επίσημα.

Παραταύτα, η μοσχοβίτικη προπαγάνδα ξεκίνησε ήδη νέα επίθεση παραπληροφόρησης με τον αστείο ισχυρισμό ότι τάχα «όλα τελείωσαν» και καμία Εκκλησία δεν πρόκειται να «αναγνωρίσει» τον Επιφάνιο, αφού δεν έστειλαν αντιπροσώπους στην Ενθρόνισή του!!!

Η «αναγνώριση» του Επιφανίου όμως από τις τοπικές Εκκλησίες δεν γίνεται με την συμμετοχή αντιπροσώπων στην Ενθρόνιση, αλλά με την εγγραφή του ονόματός του στα Δίπτυχα της Εκκλησίας. Αυτό, όπως έχει γραφτεί και ειπωθεί πολλές φορές, θα πάρει λίγο χρόνο και θα είναι σταδιακό. Δηλαδή η κάθε τοπική Εκκλησία, με τις δικές της διαδικασίες, θα αποφασίσει σχετικά. Όποιος ανατρέξει στην πρόσφατη Εκκλησιαστική Ιστορία, για το πώς και πότε αναγνωρίστηκαν από όλες τις Εκκλησίες τα διάφορα Αυτοκέφαλα, θα καταλάβει ότι ο εκκλησιαστικός χρόνος δεν είναι τόσο σύντομος όσο θα θέλαμε ίσως...

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όλος ο κόσμος πλέον, αφού τίποτε δεν μένει κρυφό, γνωρίζει πολύ καλά τις πρωτόγνωρες και ασφυκτικές πιέσεις, εκβιασμούς, απειλές που υφίστανται διάφοροι Προκαθήμενοι και οι Εκκλησίες τους από το Μόσκοβο, για να ματαιώσουν ή έστω να καθυστερήσουν αυτήν την «αναγνώριση». Και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει τη σοφία και τη σύνεση να περιμένει και να συγχωρεί.

Καταλήγοντας. Αυτό που έχουμε πλέον ως πραγματικότητα, de facto και de jure, στην παγκόσμια Ορθοδοξία είναι η 15η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Εκκλησία της Ουκρανίας με Προκαθήμενο τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο. Και αυτό είναι γεγονός, όχι ζητούμενο ή αναμενόμενο.

Μπορούμε λοιπόν να ψάλλουμε μαζί με τον ευλογημένο Ορθόδοξο Ουκρανικό Λαό, συμμετέχοντας στη χαρά του αυτήν την ιστορική ημέρα:

Επιφανίου, του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, πολλά τα έτη! Αμήν.

Δόξη και τιμή η Ενθρόνιση του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου [video + φωτογραφίες]


Πρωί Κυριακής, 3ης Φεβρουαρίου 2019, στον περικαλλή Ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου, παρόντων των Απεσταλμένων του Οικουμενικού Πατριάρχου (Μητροπολιτών Γαλλίας Εμμανουήλ και Αδριανουπόλεως Αμφιλοχίου, Γέροντος Αλεξίου Ξενοφωντινού) και του Προέδρου της χώρας Πέτρο Ποροσένκο. Παρών και ο Μητροπολίτης Μακάριος, ηγέτης της πρώην αυτόκλητης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
     Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ ενθρόνισε εντέλει τον Επιφάνιο και ομίλησε σχετικώς εκ μέρους του Οικουμενικού Θρόνου. Αναγνώσθηκε επίσης Μήνυμα του ασθενήσαντος Ιεράρχου Φιλαρέτου, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο.


Αρχιερατική Λειτουργία, με 40ήμερο Μνημόσυνο Ιωάννου ιερέως Ζαρκάδη, εν Βανάτω ΖακύνθουΠρωί της Κυριακής, 3ης Φεβρουαρίου 2019, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου και υπό το κλίμα της χθεσινής εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου, κατά την αναστάσιμη Ευχαριστιακή Σύναξη προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος μάλιστα κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς εμπνευσμένα στην παραβολή των Ταλάντων. 
     Τον Ποιμενάρχη πλαισίωσαν ο π. Διονύσιος Φαραός (συνταξιούχος προ-Εφημέριος Αγκερυκού), ο οικείος Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο Ιεροδιάκονος Ανδρόνικος Αγαλιανός. 
     Στο τέλος έγινε Αρχιερατικό Μνημόσυνο για την ανάπαυση της μακαρίας ψυχής του αγαπητού και πολυσέβαστου Ιερέως Ιωάννου Ζαρκάδη, επί τη συμπληρώσει πλήρους 40ημέρου από την εκδημία του, στο οποίο έλαβαν μέρος και άλλοι Κληρικοί, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τον κοιμηθέντα συν-αδελφό τους.
     Μετά το πέρας της θείας Λειτουργία έγινε Αρχιερατικό Τρισάγιο στον τάφο τού μεταστάντος Ιερέως και ακολούθως προσφέρθηκε καφές και κεράσματα εκ μέρους της πενθούσας Οικογένειας της ευγενεστάτης Πρεσβυτέρας Γερασιμίας Ζαρκάδη.
     Κληρικοί και άπαντες οι ευάριθμοι εκκλησιασθέντες -γνωστοί, φίλοι και συγγενείς του παπαΓιάννη-, ευχήθηκαν θερμά και προσευχήθηκαν στον Κύριο της Ζωής και Θανάτου, να αναπαύσει τον ταπεινό αυτόν λευίτη, όλους δε να τους συνοδεύει η αγία ευχούλα του!
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]