e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Προσεχώς στο "Αληθώς": Συναυλία "Ο Δεκέμβριος των Εορτών" και Εικαστική Έκθεση (14.12.2019)


Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου Μπανάτου «ΑΛΗΘΩΣ» συνεχίζει τις εφετινές δράσεις του και για τον μήνα Δεκέμβριο 2019, με δύο προσεχείς αξιοπρόσεκτες εκδηλώσεις, ως ακολούθως: 

Το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου τρ. έ., ώρα 7 το βράδυ, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, παρουσιάζεται η μουσικο-θεολογική δράση, με τίτλο «Ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ». 
     Κατ’ αυτήν, η Μικτή Χορωδία «Το Όνειρο του Παιδιού», υπό την διεύθυνση του κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΝΔΗΛΑ, θα αποδώσει ενδεικτικά ψάλματα από την πλούσια υμνολογία των κυριότερων και κοσμαγάπητων εορτών του Δεκεμβρίου, με κορυφώσεις τις εορτές του Αγίου Διονυσίου και των Χριστουγέννων. 
     Ενδιάμεσα, ο κ. ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΖΟΥΛΑΣ, μάστερ θεολογίας και εκπαιδευτικός, θα σχολιάζει θεολογικά τα ψαλλόμενα.


Το ίδιο βράδυ (14/12) και αμέσως μετά την ανωτέρω συναυλία, παραδίπλα στον Ναό, στην Αίθουσα της Ενοριακής Βιβλιοθήκης του «Αληθώς», θα μπορούν όλοι να επισκεφθούν την Εικαστική Έκθεση του αγιογράφου και ζωγράφου κ. ΝΙΚΟΥ ΜΠΙΑΖΗ-ΣΕΝΤΗ, με τίτλο «ΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΘΕΑΤΟ», όπου θα εκτίθενται κυρίως αγιογραφικά και ολίγα κοσμικά έργα του, όλα ζακυνθινότροπα.

Δοξολογία για τέλος εξωτερικής αποκατάστασης Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης [πλήρες video + photos]


Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου 2019 
Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης 
Δοξολογία για την ολοκλήρωση εξωτερικής αποκατάστασης
Προτάσεις βιβλίων για σήμερα, 2 Δεκεμβρίου: Μνήμη Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου

image

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΑΞΙΔΙ - «ΑΛΗΤΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΟΥΣΙΔΗΣ
Σχήμα: 21 Χ 28
Χαρτόδετο εξώφυλλο
Αριθμός σελίδων: 48
Τιμή: 12 €
Ο μικρός Άγγελος ακούει τυχαία για το Άγιο Όρος. Ένας ζήλος τον κυριεύει να πάει κι αυτός εκεί. Ο Πειραιάς του 1915, όμως, όπου ζει και εργάζεται, είναι αρκετά μακριά και τα χρήματα που έχει για εισιτήριο ελάχιστα.
Όταν τελικά καταφέρνει να μπει στο καράβι, αμέσως αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της πράξης του. Η πάλη μέσα στην καρδιά του έχει ήδη ξεσπάσει. Είτε θα φύγει στα κρυφά για να πετύχει τον σκοπό του, είτε απλώς θα συμβιβαστεί…
Ο ίδιος ο Άγιος Πορφύριος αφηγείται μία κρίσιμη περιπέτεια της ζωής του, η οποία με τη σειρά της αποκαλύπτει την ξεκάθαρη θέση του στα διλήμματα, την δύναμη της αποφασιστικότητάς του, αλλά και την διακριτική επέμβαση της Θείας Πρόνοιας όταν κάποιος χρειάζεται … λίγη βοήθεια παραπάνω.
Η παρούσα έκδοση είναι εικονογραφημένη από τον Χρήστο Γουσίδη με απόλυτη συνέπεια στους τόπους, την μορφή του κόσμου και τις συνθήκες εκείνης της εποχής.
Tο κείμενο προέρχεται από το βιβλίο: "Βίος καί Λόγοι", του Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, εκδόσεις Ι. Μονής Χρυσοπηγής Χανίων.
Vita Verde Glitz and Glam

***
Screen Shot 2019-12-02 at 11.45.07

Κρουσταλάκης Γεώργιος

ΟΣΙΟΣ ΓΕΡΩΝ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Ο πνευματικός πατέρας και παιδαγωγός

Σχήμα: 14Χ21
Αριθμός σελίδων: 296
Τιμή: 13 €
Στο μικρό αυτό πόνημα, ο συγγραφέας ασχολείται με τη φωτεινή προσωπικότητα του οσίου Γέροντος Πορφύριου Μπαϊρακτάρη. Ήταν ο διακριτικός πνευματικός Πατέρας της αγάπης, της ταπείνωσης και της υπακοής. Αγάπησε ιδιαιτέρως μία κατηγορία ανθρώπων, που στους αγώνες τους συνήθως παραμένουν "απαράκλητοι", τους ανθρώπους της οδύνης και του πένθους και κυρίως τους γονείς που σηκώνουν κάποιο σταυρό και πορεύονται στη ζωή με ανδρείο πνεύμα υπομονής και καρτερικότητας, καθοδηγούμενοι από μία εσώτερη "φερέπονον" αίσθηση.
Ο ΌσιοςΠορφύριος υπήρξε πνευματικός Πατέρας των νέων ανθρώπων και σύμβουλος οικογένειας, σε μια εποχή, που, όπως ομολογούν οι ειδικοί διακρίνεται για την αντιπαιδαγωγικότητα και την παθογένειά της. Ήταν ο άνθρωπος που έζησε στην περιοχή του θαύματος και εκφράστηκε με τη "θεία τρέλα"΄.
***
Screen Shot 2019-12-02 at 11.44.49

Παπαθανασίου Θανάσης

ΟΣΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

Ένας ησυχαστής του Αγίου Όρους στην καρδιά της πόλης

Σχήμα: 11Χ17
Αριθμός σελίδων: 64
Τιμή: 4 €
Η θεολογική μελέτη της ζωής και της διδασκαλίας σύγχρονων προσώπων του εκκλησιαστικού στερεώματος είναι μια ιδιότυπη άσκηση. Θα την ονόμαζα "άσκηση στη συνάντηση με το σήμερα", υπό την έννοια ότι πασχίζεις να διακρίνεις ποια ρεύματα συνθέτουν την τρέχουσα συγκυρία, να αφουγκραστείς τι ιδιαίτερο κομίζει κάθε παρουσία, να διαγνώσεις συγκλίσεις και αποκλίσεις, να νοήσεις τη θεολογία ως ζωντανή πράξη.
Όλα αυτά έχουν κόπο άσκησης στη μαθητεία και στην ευθυκρισία, κόπο στον οποίο υποχρεούνται μεν όλοι οι βαπτισμένοι, αλλά τον οποίο αντιστρατεύεται ο μορφέας των μονομερειών και της αυτοδικαίωσης.