e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

10 χρόνια από την Εκλογή και Χειροτονία σε Επίσκοπο του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ (10.5.2010)


Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα, 10η Μαΐου 2020 από την 10η Μαΐου 2010, οπότε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησία της Ελλάδος εξέλεξε Επίσκοπο Φωτικής τον Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Σιφναίο, ο οποίος στη συνέχεια παραχωρήθηκε ως βοηθός του τότε Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου (του Συνετού). 

Μετά τρεις ημέρες, στις 13 Μαΐου 2010, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Καισαριανής, έγινε -δόξη και τιμή- η Χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου, προεστώτος του Γέροντός του, Σεβ. Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή πλειάδος Αρχιερέων και Κληρικών και πλήθους ενθουσιώδους λαού!

Ένα χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2011, παραιτηθέντος του Σεβ. Χρυσοστόμου από τον μητροπολιτικό Θρόνο της Ζακύνθου, εξελέγη το πνευματικοπαίδι του, δηλαδή ο Φωτικής Διονύσιος κι έκτοτε η Ζάκυνθος απέκτησε νέο Μητροπολίτη. 

Η απαρχή πάντως εξελίξεων στη νεότερη εκκλησιαστική ιστορία της ευάνδρου και αγιοτόκου Ζακύνθου υπήρξε η ημερομηνία της εκλογής Διονυσίου εις Επίσκοπον, δέκα χρόνια δηλαδή πριν

Ευκαιρίας δοθείσης, λοιπόν, εκ της ευλογητής σημερινής επετείου, από την θέση αυτή δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε ταπεινά και από καρδιάς στον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, να εορτάσει επί πολλές ακόμη δεκαετίες παρόμοια επέτειο, αποτελώντας για όλους τους Ζακυνθίους, πρόσωπο πνευματικής αναφοράς για κάθε ψυχή κοπιώσα και πεφορτισμένη, παρηγορητική αγκάλη για κάθε χειμαζόμενο συνάνθρωπο "εν γη ερήμω και αβάτω και ανύδρω". Είθε να συνεχίσει να λιτανεύει την Αρχιερωσύνη του ως μαρτυρία Χριστού Εσταυρωμένου και Αναστάντος στον άκοσμο κόσμο μας. Άξιος!!!


Το "Νυχθημερόν" είχε καλύψει εκ του πλησίον τα ιστορικά εκείνα γεγονότα του γυρίσματος σελίδας στον πολύτιμο τόμο της Εκκλησιαστικής Ζωής της Ζακύνθου. ΟΙ ενδιαφερόμενοι μπορούν να ξαναδούν και να θυμηθούν τις εξής αξιοθύμητες στιγμές:

Εξελέγη σήμερα (10.5.2010) Επίσκοπος Φωτικής ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Σιφναίος


Δεν υπάρχουν σχόλια: