e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Εξελέγη σήμερα Επίσκοπος Φωτικής ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Σιφναίος

  Συμβαίνει τώρα! 
Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Με πολύ μεγάλη χαρά αναγγέλλουμε ότι πριν λίγα λεπτά η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε με 54 ψήφους Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Φωτικής έναν ιδιαίτερα αγαπητό μας Κληρικό, τον Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Σιφναίο, Ζακύνθιο από μητέρα και Ιεροκήρυκα μέχρι σήμερα της Ιεράς Μητροπόλεως Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού. Ο Εψηφισμένος εξελέγη για τη θέση του Βοηθού Επίσκοπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ευελπιστούμε όμως ότι κατά περιόδους θα βρίσκεται στη Ζάκυνθο, ευλογώντας και αγιάζοντας τους Ζακυνθινούς, υπό την καλοσύνη του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Χρυσοστόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Μικρό και το Μεγάλο Μήνυμα ενώπιον του Συνοδικού Σώματος θα τελεσθούν αύριο το πρωί, η δε χειροτονία του πρόκειται να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, εορτή της Θείας Αναλήψεως, στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καισαριανής, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ζακύνθου.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ

Ο Θεοφιλέστατος Εψηφισμένος Φωτικής κ. Διονύσιος (κατά κόσμον Δημήτριος Σιφναίος) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954, γιος του Γεωργίου, καταγομένου από την Πάρο και της Ιωάννας, θυγατέρας του αείμνηστου Ζακυνθινού ιερέα Διονυσίου Καμβάση. Σημειωτέον, η γιαγιά του Πρεσβυτέρα Αγγελική ήταν ανιψιά του μακαριστού Μητροπολίτη Ζακύνθου Διονυσίου Γ΄ του Πλαίσα.

Ο κ. Διονύσιος, μετά τα εγκύκλια γράμματα φοίτησε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή (απόφοιτος 1976), στην Πατμιάδα Σχολή, στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του το 1983.

Μοναχός εκάρη στις 14 Αυγούστου 1977, στην Μονή Πεντέλης, από τον τότε Ηγούμενό της Επίσκοπο Δωδώνης κ. Χρυσόστομο (σήμερα Μητροπολίτη Ζακύνθου), από τον οποίον χειροτονήθηκε αφ’ ενός μεν Διάκονος την επομένη (Δεκαπενταύγουστο 1977), αφ’ ετέρου δε Πρεσβύτερος στις 17 Δεκεμβρίου 1983, λαμβάνοντας συνάμα το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Ως Διάκονος υπηρέτησε στον Ναό του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων και αργότερα ως Ιεροκήρυκας, κατ’ αρχάς στην Μητρόπολη Λαγκαδά (1.5.1983-30.7.1984) και ακολούθως στην Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού, όπου έως χθες, παράλληλα με τα ιεροκηρυκτικά καθήκοντά του, επιδόθηκε με υποδειγματική προσήλωση, αυταπάρνηση κι επιτυχία στους ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς της Εξομολόγησης, της Νεότητας, της αντιμετώπισης των Αιρέσεων και όπου τον έταξαν οι κατά καιρούς προϊστάμενοί του.

Συχνά-πυκνά βρίσκεται στο νησί μας, επικοινωνώντας πνευματικά και φιλικά με όλους μας, γνωστούς και συγγενείς του. Άπαντες έχουμε να καταθέσουμε ότι πρόκειται για έναν ευπροσήγορο πνευματικό άνθρωπο, ο οποίος περικοσμείται με ανυπόκριτη μειλιχιότητα, καλοσύνη και πραότητα, βαθύτατο σεβασμό στον Γέροντά του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο και πολλαπλώς εκπεφρασμένη αγάπη στο ιερατείο της Ζακύνθου! Με άλλους λόγους, διαθέτει όλα εκείνα τα απαιτούμενα φυσικά και επίκτητα προτερήματα, ώστε να αναδειχθεί ένας Επίσκοπος (όχι Δεσπότης), ο οποίος θα ενσαρκώνει την αγαπητική και θυσιαστική υποχρέωση του προεστώτος της κάθε Ευχαριστιακής Σύναξης.

Το ευχόμαστε αυτό από βάθος αγαλλόμενης καρδιάς και προσευχόμαστε γι’ αυτό! Άξιος!

13 σχόλια:

Διονύσιος Β. Ποταμίτης (Σουμάκης) είπε...

Ἄξιος!

Captain I.Leftakis είπε...

Αξιος...Τρισαξιος...Πανταξιος

St. Panteleimon & St. Paraskevi Church είπε...

Να ζήσει ο νέος εψηφισμένος Επίσκοπος!

Και εις ανώτερα!

π. Γεράσιμος Grenoble είπε...

Tις εκ βάθους καρδίας ευχές μου γιa την εκλογή του λίαν αγαπητού εψηφισμένου Θεοφ. Επισκόπου Φωτικής ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, αναφωνώντας και εγώ μαζί με όλους τους συμπατριώτες το ΑΞΙΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

H PRAOTHS H AGATHOSYNH H CHARA H IRINH H VATHIA PISTH H AGATHOSYNH H ENGRATIA KAI H CHRISTOTHS COSMOUN PRAGMATI TON PANAXION KAI ENARETON EPSIFISMENON EPISKOPON FOTIKHS. EK VATHOUS KARDIAS MAZI ME OLOUS TOUS ZAKYNTHINOUS ANAFONO KAI EGO APO TO PARISI MOLIS EMETHA TO CHRMOSYNO AFTO GEGONOS: AXIOOOOOOS.

Lana Theodosis είπε...

P.Panagiotis euxomaste Axios o sinpatriotis mas kai panta eulogimenos apo ton Kurio.

Tin Eulogia Tou na exome olloi.
Lana-Tasula

Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τσαφταρίδης - Germiston Johannesburg είπε...

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την χαρμόσυνη είδηση της εκλογής σε Επίσκοπο Φωτικής του Πεντελιώτη αδερφού μας π.Διονυσίου Σιφναίου.

Ευχόμαστε όπως ο Άγιος προστάτης μας, που φέρει και το όνομά του,
να τον καταξιώνει και να τον ενδυναμώνει στα νέα του αρχιερατικά καθήκοντα προς Δόξαν Θεού και αναφωνώ και εγώ μαζί με τους συμπατριώτες μου Ζακύνθιους της Νοτίου Αφρικής το ΑΞΙΟΣ ΕΝ ΠΑΝΤΙ!

π.Ιωάννης Τσαφταρίδης
Γιοχάνεσμπουργκ
Νότιος Αφρική

Nick Marvel είπε...

Άξιος, άξιος, άξιος!
Και πολύ αγαπητός...
Χριστός Ανέστη.

Ανώνυμος είπε...

ΑΞΙΟΣ!!!
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ. ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΒΩΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ. ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΑΧΑΣΕΙ!!

Ανώνυμος είπε...

Η Θεία Πρόνοια είχε φροντίσει ώστε ο π. Διονύσιος να είναι ο πνευματικός μου. Το λιγότερο που θα μπορούσα να αναφωνήσω είναι:

ΑΞΙΟΣ!

θα μας λείψει στην ενορία του Αγίου Νικολάου Καισαριανής.

manoskont είπε...

ΑΞΙΟΣ!!! ΘΑ ΛΕΙΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΝΤΑΞΗΣ

manoskont είπε...

ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΟΤΑΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ [Για μενα δυσκολος καιρος] ΘΑ ΤΟΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΑΓΑΠΩ! ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥ. ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ

Δημήτρης είπε...

Ο π. Διονύσιος υπήρξε πνευματικός μου και του εύχομαι μέσα από την καρδιά μου "Άξιος", να μην πάψει να αγωνίζεται εκεί που βρίσκεται και να προσεύχεται λιγάκι και για εμάς!