e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Ελληνοτουρκικά και Αγία Σοφία κυριάρχησαν στο Προεδρικό Μέγαρο


Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αλλά και το θέμα της Αγίας Σοφίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων χτες στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου στη δεξίωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.



«Ο σεβασμός στη δημοκρατία και η προσήλωση στην υπεράσπιση της πατρίδας είναι σήμερα το πιο ηχηρό μήνυμα ενότητας και ευθύνης όλων μας» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την ομιλία της στη δεξίωση για την 46η Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Όπως σημείωσε, η ακλόνητη πίστη μας στη δημοκρατία είναι αυτή που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε το μέλλον μας και να συνυπάρχουμε, να συνθέτουμε τις διαφορές μας και να προοδεύουμε. Έτσι ξεπερνάμε κάθε δυσκολία και προχωράμε στην ιστορία μας.

Αναφερόμενη στη μετατροπή μετά από 86 χρόνια της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογράμμισε ότι πρόκειται για γεγονός που μας πληγώνει βαθιά και υποστήριξε ότι προσβάλλει βάναυσα όχι μόνο τους Ορθοδόξους και όλους τους Χριστιανούς αλλά συνολικά την πολιτισμένη ανθρωπότητα, και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.

Όπως παρατήρησε «η Τουρκία απομακρύνεται από τις αρχές του κοσμικού κράτους και τις αξίες της ανεκτικότητας και του θρησκευτικού πλουραλισμού. Διολισθαίνει προς τον ακραίο εθνικισμό και εξισλαμισμό και αλλοιώνει ένα τόπο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε κι έναν ενδιαφέροντα διάλογο με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρόντος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το «Oruc Reis».

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Σακελλαροπούλου: -Τι μαθαίνουμε;

Παναγιωτόπουλος: Εμείς στις θέσεις μας και εκείνοι στις δικές τους.

Σακελλαροπούλου: Το «Oruc Reis» παραμένει αγκυροβολημένο;

Παναγιωτόπουλος: Η κατάσταση θα εξομαλυνθεί όταν επιστρέψουν στους ναυστάθμους οι στόλοι. Είμαστε μια χώρα που δεν πλήττει ποτέ.

Σακελλαροπούλου: Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να το δεις, η προσέγγιση πρέπει να είναι πάντα ψύχραιμη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έδειξαν πολύ υψηλά αντανακλαστικά.

Παναγιωτόπουλος (δείχνοντας τον Α/ΓΕΕΘΑ): Έχουμε γερές πλάτες να στηριζόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: