e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Τιμώντας τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο στα Θεραπειά του Βοσπόρου


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΕΡΚΩΝ

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΥΡ ΣΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ (3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1844)

Δρ. Αντωνίου Χατζοπούλου
Άρχοντος Ιερομνήμονος της Μ.τ.Χ.Ε.

Θαυματουργικώς και ακριβώς την ημέρα "τῶν ἐγκαινίων τοῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Γεωργίου ἐν Λύδδῃ, ἤτοι τὴν κατάθεσιν τοῦ ἁγίου σώματος αὐτοῦ” (Συναξάριο της 3ης Νοεμβρίου), διασώθηκαν τα Θεραπειά από μεγάλη πυρκαγιά, στις 3 Νοεμβρίου του 1844, τη επεμβάσει του Αγίου Γεωργίου, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής. Έκτοτε τιμάται συνεχώς, κάθε χρόνο η επέτειος αυτή.

Εορτάζετο πάλαι ποτέ στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Θεραπειών, μέχρι την αποφράδα ημέρα της κατεδαφίσεώς του το 1958. Από το έτος αυτό και μέχρι σήμερα η Λειτουργία τελείται στον Ναό της Αγίας Παρασκευής. Μετά την Θ. Λειτουργία, ακολουθεί λιτάνευση της Ιεράς του εικόνος στον περίβολο του Ναού.

Ο Άγιος Γεώργιος εμφανιζόμενος τότε έφιππος εντός της αγοράς, την ιστορική αυτή ημέρα, διέσωσε την Χώρα Θεραπειών από την καταστροφική πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει. Σύμφωνα με την μαρτυρία του Μητροπολίτου Δέρκων Ιακώβου στον γράφοντα (1975), ο τότε προκάτοχός του στα Θεραπειά Δέρκων Νεόφυτος (1824-1853), πήγε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για να ευχαριστήσει τις Αρχές για τον έφιππο που αγωνίστηκε για την κατάσβεση, με κατάπληξη όμως άκουσε ότι δεν υπήρξε κάποιος απεσταλμένος τους! Ήταν ο Άγιος Γεώργιος.

Ο δημοφιλής Άγιος μαρτύρησε δια ξίφους, με τον ίδιο τρόπο ακριβώς που θανάτωνε τους εχθρούς στις μάχες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Συναξάρι της μνήμης του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου): Ἐχθροὺς ὁ τέμνων Γεώργιος ἐν μάχαις, εκὼν παρ' ἐχθρῶν τέμνεται διὰ ξίφους.

*Φωτοστιγμές από την σημερινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την λιτάνευση της Ιεράς εικόνος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Θεραπείων, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου.































Δεν υπάρχουν σχόλια: