e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Στάση στον φραγκισκανικό ναό του Αγίου Πέτρου Old Jaffa, Israel


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


Ο ναός του Αγίου Πέτρου είναι εκκλησία των Φραγκισκανών στη Γιάφα, παλαιάς περιοχής στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Πρωτοχτίστηκε το 1654 και αφιερώθηκε στον Άγιο Πέτρο, πάνω από τη μεσαιωνική ακρόπολη που χτίστηκε από τον Φρέντερικ Α΄ και αποκαταστάθηκε από τον Λούις ΙΧ της Γαλλίας στις αρχές του δεύτερου μισού του 13ου αιώνα. Ωστόσο, στα τέλη του 18ου αιώνα η εκκλησία καταστράφηκε δύο φορές και ξαναχτίστηκε ισάριθμες. Η τρέχουσα κατασκευή χτίστηκε μεταξύ 1888 και 1894 και ανακαινίστηκε το 1903.

Οι λειτουργίες διεξάγονται στα αγγλικά, ισπανικά, πολωνικά και εβραϊκά. Είναι ανοιχτά στο κοινό κάθε μέρα. Μεταξύ των σύγχρονων προσκυνητών είναι πολωνοί ξένοι εργάτες που έρχονται εδώ για να προσευχηθούν τα Σάββατα. 

Με την ψηλή, τούβλινη πρόσοψη και το πανύψηλο καμπαναριό, η εκκλησία του Αγίου Πέτρου είναι το μοναδικό μεγαλύτερο και πιο χαρακτηριστικό κτήριο στην Παλιά Γιάφα. Το εσωτερικό θυμίζει καθεδρικούς ναούς στην Ευρώπη, με ψηλή θολωτή οροφή, βιτρό και μαρμάρινους τοίχους. Τα βιτρό κατασκευάστηκαν στο Μόναχο από τον διάσημο καλλιτέχνη Franz Xaver Zettler. Οι τέσσερις αγιογραφικοί πίνακες στο εσωτερικό της εκκλησίας απεικονίζουν επεισόδια από τη ζωή του Αγίου Πέτρου, συμπεριλαμβανομένων της θαυμαστής αλιείας, της παραλαβής των κλειδιών, της μεταμόρφωσης του Ιησού στο Όρος Θαβώρ και του πλυσίματος των ποδιών κατά τον Μυστικό Δείπνο. Με εξαίρεση τις απεικονίσεις της Ταβιθά, του αγ. Φραγκίσκου της Ασσίζης και της Ασπόρου Συλλήψεως, όλα τα άλλα παράθυρα απεικονίζουν ισπανούς αγίους, κάτι το οποίο δεν προκαλεί έκπληξη, αφού το σημερινό κτίριο χτίστηκε από την ισπανική αυτοκρατορία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο άμβωνας είναι σκαλισμένος σε σχήμα δένδρου.

Ο ναός περιέχει επίσης απομεινάρια του 13ου αιώνα της ακρόπολης του Σαιντ Λούις που βρίσκονται έξω και στα δεξιά του ιερού. Τα υπολείμματα περιλαμβάνουν δύο ολόκληρα δωμάτια που έχουν κυκλικό σχήμα κι έχουν χαμηλές οροφές. Σε αυτά τα δωμάτια λέγεται ότι έζησε ο Ναπολέων, ενώ βρισκόταν στον Άγιο Πέτρο το 1799, κατά τη διάρκεια της γαλλικής εκστρατείας στην Αίγυπτο και τη Συρία.

Ο Βοναπάρτης επισκεπτόμενος τα θύματα της πανούκλας της Jaffa

Δεδομένου ότι ο μεγάλος αυτός ναός βρίσκεται σ' έναν λόφο κοντά στην ακτή, το κτήριο κυριαρχεί ιστορικά στην θέα της Γιάφα από τη θάλασσα, χρησιμεύοντας έτσι ως φάρος στους προσκυνητές, σηματοδοτώντας ότι οι Άγιοι Τόποι είναι κοντά.
[Με πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια]

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΦΩΤΟ-ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΜΑΣ:































 

Δεν υπάρχουν σχόλια: