e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Η Πατριαρχική Ιεραποδημία στην Τρίγλια για τα Θεοφάνια + άλλα νέα εκ Φαναρίου, 19.1.2020

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις


Τήν πρωΐαν τῆς Κυριακῆς, 19ης Ἰανουαρίου 2020, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, μετέβη μετά τῆς τιμίας Aὐτοῦ συνοδείας εἰς Τρίγλιαν, πρός τέλεσιν εἰς τόν ἐκεῖσε Ἱ. Ναόν τῆς Παναγίας Θείας Λειτουργίας ἐπί τῇ μεγάλῃ ἑορτῇ τῶν Ἁγίων Θεοφανείων κατά τό ἰουλιανόν ἡμερολόγιον καί ἐπευλόγησιν ἐκ τοῦ σύνεγγυς τοῦ σλαβοφώνου ποιμνίου τῆς εὐρυτέρας περιοχῆς. 

Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά, 19.1.2020, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής ΙΒ΄ Λουκά, 19ης Ιανουαρίου 2010, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, για την Αναστάσιμη Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας. 
     Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ομίλησε κατάλληλα περί της λέπρας της αχαριστίας, αφορμής δοθείσης από τη θεραπεία των δέκα λεπρών, εκ του ευαγγελικού αναγνώσματος. Έψαλαν οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος. 
     Στο τέλος της θείας Λειτουργίας πρωτοεκκλησιάσθηκε -σαράντα ημέρες μετά την γέννησή του- ένα νέο μέλος της τοπικής κοινωνίας.

Η Χειροτονία του Επισκόπου Σινώπης κ. Σιλουανού στο Σίδνεϊ και τα Ονομαστήρια του Αυστραλίας κ. Μακαρίου


Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας χαίρεται και αγάλλεται σήμερα με την Χειροτονία του Επισκόπου ΣΙΝΩΠΗΣ κ. ΣΙΛΟΥΑΝΟΥ. Στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σίδνεϊ, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ετέλεσε την Χειροτονία του νέου βοηθού Επισκόπου, με συλλειτουργούς δεκατρείς Αρχιερείς και ευάριθμουςΙερείς από όλη την Αυστραλία. Ευχόμεθα στον Νέο Επίσκοπο να είναι πάντα Α Ξ Ι Ο Σ!!! 
     Στον δε σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Μακάριο, ο οποίος άγει σήμερα τα Ονομαστήριά του, ευχόμεθα ολόψυχα να είναι υγιής, μακροημερεύων και ορθοτομών τον λόγον της Αληθείας! Εις πολλά έτη Δέσποτα!!!
Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μποζίκης, ο Ζακύνθιος, εξ Αυστραλίας 

[Σημειωτέον ότι η φωτοθήκη που ακολουθεί αποτυπώθηκε από τον ίδιο τον π. Μποζίκη]

Θεοφάνια στην πόλη Grenoble της Γαλλίας, με το ιουλιανό ημερολόγιο (19.1.2020)


Στη Γκρενόμπλ της Ανατολικής Γαλλίας ταξίδεψε ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος όπου έκοψε την Βασιλόπιτα της Ελληνικής Κοινότητας της πόλεως και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου επίσης εόρτασαν τα Θεοφάνια, κατά το ιουλιανό ημερολόγιο, η Γεωργιανή Κοινότητα και πολλοί ενορίτες προερχόμενοι από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας.

Θεοφάνια στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας, κατά το ιουλιανό ημερολόγιο (19.1.2020)


Πρωί Κυριακής, 19ης Ιανουαρίου 2020, η μεγάλη δεσποτική εορτή των Θεοφανίων, σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο, στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της πόλεως Βίνιτσα της Ουκρανίας, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Βινίτσης και Μπαρ κ. Συμεών, εξέχοντος Ιεράρχου της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Δνείπερο Ποταμό από τον Κιέβου Επιφάνιο (Θεοφάνια, 19.1.2020)


Σήμερα, 19 Ιανουαρίου 2020, εορτή των Θεοφανίων με το ιουλιανό ημερολόγιο, στο Κίεβο, μετά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ναό του Αγίου Μιχαήλ, ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος και οι συν αυτώ, μετέβησαν στο Υδροπάρκο του Δνείπερου Ποταμού, όπου είχαν συρρεύσει χιλιάδες πιστών. Εκεί έγινε η προβλεπόμενη Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Δνείπερου, με την παρουσία κυβερνητικών παραγόντων.

Η Λειτουργία των Θεοφανίων (19.1.2020) και ο Μέγας Αγιασμός στο Κίεβο υπό τον Προκαθήμενο Επιφάνιο


Σήμερα, 19 Ιανουαρίου 2020, εορτή των Θεοφανίων με το ιουλιανό ημερολόγιο, στο Κίεβο, έγινε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ναό του Αγίου Μιχαήλ. Προέστη ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, ο οποίος μάλιστα προέβη και σε Χειροτονία νέου Διακόνου. Ακολούθησε, μετά πολλής ευλαβείας, ο καθιερωμένος Μεγάλος Αγιασμός.

Πατριαρχική Λειτουργία των Θεοφανίων σήμερα, 19.1.2020, στην Τρίγλια της Προποντίδας [live video]


Πατριαρχική Θεία Λειτουργία σήμερα -19 Ιανουαρίου 2020- των Θεοφανίων (κατά το ιουλιανό ημερολόγιο) στον Ι. Ναό της Τρίγλιας Προποντίδας, της Βιθυνίας, προεστώτος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄.