e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός 2020 στον Καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων


Εσπέρας Κυριακής της Τυρινής, 1ης Μαρτίου 2020, στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου Παρισίων, έλαβε χώραν ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός της εφετινής Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Ρηγίου κ. Ειρηναίου, ο οποίος, εξάλλου, ομίλησε εμπνευσμένα περί Κατανύξεως και πώς αυτή αποκτάται, χειραγωγούσα μάλιστα τους αγωνιζόμενους πιστούς στην θέωση, πλάι στον Αναστάντα.

Δελτίο εκκλησιαστικών ειδήσεων εκ Φαναρίου, 29.2-1.3.2020

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις


Ἐπί τῇ ἱ. μνήμῃ τοῦ Ὁσίου Πατρός ἡμῶν καί Ὁμολογητοῦ Κασσιανοῦ τοῦ Ρωμαίου, καθ’ ἥν ἄγει τά γενέθλια Αὐτοῦ, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, παρέστη συμπροσευχόμενος ἀπό τοῦ Ἱ. Βήματος τοῦ Πανσέπτου Πατριαρχικοῦ Ναοῦ, κατά τήν τελεσθεῖσαν Θείαν Λειτουργίαν τοῦ Σαββάτου τῆς Τυρινῆς, 29ης Φεβρουαρίου, καθ’ ἥν μετέλαβε τῶν Ἀχράντων Μυστηρίων. 

Ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός 2020 στην πόλη της Ζακύνθου


Δειλινό Κυριακής της Τυρινής, 1ης Μαρτίου 2020, στη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω, έγινε ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός ή της Συγγνώμης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. 
[Φωτογραφίες: Γιάννης Δεμέτης]

Ευχετήρια Μηνύματα των Πατριαρχών Ρουμανίας και Γεωργίας για τα 80χρονα του Οικουμενικού Πατριάρχου


Ευχετήριο μήνυμα για την ημέρα των γενεθλίων του απέστειλε στον Παν. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Μακ. Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ.

Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στον εν Φαναρίω Πατριαρχικό Ναό [video]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε απόψε (Κυριακή της Τυρινής, 1-3-2020) από του Παραθρονίου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την Ακολουθία του Α΄ Κατανυκτικού Εσπερινού (γνωστότερου ως Εσπερινού της Συγγνώμης). Ακολουθεί το σχετικό βίντεο: 

Κυριακή Τυρινής, 1.3.2020, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής της Τυρινής, 1ης Μαρτίου 2020, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, για την Αναστάσιμη Ευχαριστιακή Σύναξη. 
     Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος ομίλησε προς το ικανό εκκλησίασμα, πλαισίωσαν από το Ψαλτήριο όμιλος χορωδών υπό την διεύθυνση του Ιεροψάλτου της Ενορίας κ. Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη.
[Φωτογραφίες: Σπύρος Δρογγίτης]

Της Τυρινής


Η τελευταία Κυριακή του Τριωδίου, σήμερα, είναι αφιερωμένη στην έξωση των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο.

Αφού έγινε η υπενθύμιση στους χριστιανούς για τον τρόπο, που πρέπει να αγωνίζονται, δηλαδή με ταπείνωση και ειλικρινή μετάνοια, ώστε να είναι έτοιμοι για την μέλλουσα κρίση, σήμερα γίνεται υπενθύμιση της αιτίας, που προκάλεσε την ανάγκη για αγώνα.

Η έξωση των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο γίνεται αφορμή για όποιον θέλει, να αγωνιστεί και να επανέλθει σ' αυτόν.

Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι το κατεξοχήν στάδιο, κατά το οποίο η αγία μας Εκκλησία καλεί τα παιδιά της να αγωνιστούν ελεύθερα, χωρίς επιβολή και καταναγκασμό.

Καλεί όλους να νηστέψουν, όχι μόνο από την τροφή, αλλά με την νηστεία να προσπαθήσουν να ελέγξουν και να διαχειριστούν όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα, που δέχονται από όλες τις αισθήσεις τους.

Η νηστεία είναι αγώνας και προσπάθεια, τα οποία αποτελούν τα βασικά γνωρίσματα του χριστιανού.

Καλείται, λοιπόν, ο χριστιανός να ακούσει τον θρήνο των πρωτοπλάστων, που κάθισαν απέναντι του παραδείσου κλαίοντες πικρά για την στέρησή του, και να αγωνιστεί με θέρμη ψυχής να κερδίσει πάλι τον παράδεισο, ο οποίος του ανήκει και για τον οποίο είναι πλασμένος.

Καλή Σαρακοστή!

+αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος της Ι. Μονής του Εσφιγμένου

Συγχαρητήριο Γράμμα του Προέδρου της Ουκρανίας προς Βαρθολομαίον για τα 80ά γενέθλιά του


Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα 80α γενέθλιά του και δήλωσε την ετοιμότητά του να ενισχύσει τις σχέσεις της Ουκρανίας με το Φανάρι.

Κυριακή Τυρινής 2020, με Αρχιερατική Λειτουργία, στον Μητροπολιτικό Ναό πόλεως Ζακύνθου


Πρωί Κυριακή της Τυρινής, 1ης Μαρτίου 2020, στον Μητροπολτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, λειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο κατάλληλα.
[Φωτογραφίες: Γιάννης Δεμέτης]

Κυριακή της Τυρινής 2020, με Πατριαρχική Χοροστασία, στο Φανάρι


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή της Τυρινής, 1η Μαρτίου 2020, κατά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου εν Φαναρίω. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι στο ιερό Βήμα Ιεράρχες του Θρόνου και ο παρεπιδημών Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. 
Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan