e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Θερινός κινηματογράφος στο πλάτωμα της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου


Όπως έγινε και το καλοκαίρι του περασμένου χρόνου (2019), έτσι κι εφέτος, πριν λίγες ημέρες και υπό την Πανσέληνο του Αυγούστου 2020, νέοι της Ενορίας μας, κάποιοι εκ των οποίων διετέλεσαν μέλη της παλαιάς "Νεανικής Συντροφιάς Βανάτου", παιδιά του Μπανάτου που σύχναζαν προ ετών στο Ιερό Βήμα, σήμερα μάλιστα διαπρέπουν ο καθείς εφ' ώ ετάχθη, επέστρεψαν στη γνώριμη αυλή του Ναού της Φανερωμένης κι έστησαν θερινό σινεμά, με προβολή μιας παιδικής (για μεγάλους) ταινίας. Με ιδιαίτερη προσοχή πάντως στις αποστάσεις μεταξύ τους, λόγω των κινδύνων εκ του Κορονοϊού. 

Αξίζει να υπομνησθεί ότι πριν ακόμη την είσοδο της τηλεόρασης στη ζωή μας, το πλάτωμα και ο τοίχος της Φανερωμένης μας ήταν ο τρόπος και ο τόπος εβδομαδιαίας προβολής ταινιών, τόσο κοσμικού κινηματογράφου (από τον πασίγνωστο "Μπόρτολο"), όσο και εκκλησιαστικού (από πλευράς της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, της εποχής Μητροπολίτου Αποστόλου, επί Επταετίας). Θυμόμαστε και νοσταλγούμε!...

Συγχαρητήριες επιστολές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας προς Κ. Μητσοτάκη και ΥΠΕΞ Ελλάδας-Αιγύπτου


Συγχαρητήριες επιστολές απέστειλε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας Αιγύπτου, Νίκο Δένδια και Σάμεχ Σούκρι, για την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών.

Ο Πατριάρχης αναφέρει:

Φωτοθήκη από το 1ο Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης στη Μητρόπολή του


Το Σάββατο 8 Αυγούστου 2020, ημέρα μνήμης του εν αγίοις πατρός ημών Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, τελέσθηκε για πρώτη φορά από την αγιοκατάταξή του Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Μετά το ευαγγελικό ανάγνωσμα, ανεγνώσθη από άμβωνος η απόφασις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αγιοκατάταξη του αγίου Καλλινίκου. 

Κλυδωνιζόμενοι αλλά όχι καταποντιζόμενοι

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Θ΄ Ματθαίου 
9 Αυγούστου 2020 
(Ματθ. ιδ΄ 22-34)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης


Θάρρος, πίστη και γενναιότητα χρειάζεται ο άνθρωπος για να μπορεί να είναι αληθινός και γνήσιος Χριστιανός. «Θαρσείτε και μη φοβείσθε», δηλαδή: έχετε θάρρος και μην αφήνετε τον φόβο να σας καταβάλει, μάς διδάσκει ο Σωτήρας στη σημερινή περικοπή, σώζοντας τον ολιγόπιστο Πέτρο.

Εψάλησαν Παρακλητικοί Κανόνες σε ιστορικούς Ναούς της Σμύρνης


Ἐντὸς κλίματος κατανύξεως ἐτελέσθησαν οἱ Παρακλητικοὶ Κανόνες πρὸς τὴν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον εἰς ἱστορικοὺς Ναοὺς τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Σμύρνης.

Η ανθρώπινη φύση μεταμορφώνεται σε δύναμη Θεού και γίνεται φως και φωτιά

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος σε εικόνα του 1600, Μουσείο Μπενάκη.

Κείμενο: Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware | O ορθόδοξος δρόμος
Μετάφραση: Χρήστος Μακρόπουλος

Ἡ «γλώσσα» τοῦ φωτός θεμελιώνεται στήν πρόταση τοῦ εὐαγγελιστῆ Ἰωάννη, «ὁ Θεός εἶναι φῶς, καί δέν ὑπάρχει σ’ αὐτόν καθόλου σκοτάδι» (Α´ Ἰω. 1:5). Ὁ Θεός ἀποκαλύπτεται ὡς φῶς πάνω ἀπ’ ὅλα κατά τή Μεταμόρφωση τοῦ Χριστοῦ στό ὄρος Θαβώρ, ὅταν «ἔλαμψε τό πρόσωπό του σάν τόν ἥλιο καί τά ἐνδύματά του ἔγιναν ἄσπρα σάν τό φῶς» (Ματθ. 17:2).

1ο Αρχιερατικό Συλλείτουργο τιμώντας τον νεοφανή Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης στη Μητρόπολή του [live]


Στην Έδεσσα και μάλιστα στον Μητροπολιτικό Ναό Αγία Σκέπης της πόλεως αυτής τελείται από χθες και σήμερα η 1η πανήγυρις προς τιμήν και μνήμην του νεοανακηρυχθέντος Αγίου Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.
     Αυτή την ώρα, σήμερα, 8 Αυγούστου 2020, τελείται εκεί Ευχαριστιακή Σύναξη και Αρχιερατικό Συλλείτουργο το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε ακολούθως: